16 aprilie 2012

În ce constă "prioritatea" acestui laser ? "Partea" României ar depăși 110 milioane de euro


Laserul de la Măgurele – inclus pe lista 150

  • Guvernul a introdus în noua listă de 150 de proiecte prioritare pe fonduri europene și laserul de mare capacitate ELI NP – Extreme light infrastructure nuclear physics. Acesta este un proiect major – de 280 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro privin de la Uniunea Europeană. În etapa 1 e prevăzută o investiție de 180 milioane de euro, în exercițiul financiar European 2007-2013. Proiectul a fost demarat în anul 2010, însă nu a beneficiat de la început de finanțare europeană. Din mai 2012 urmează să se facă licitațiile pentru achizițiile în proiect, iar finalizarea obiectivului este estimată pentru 30 iunie 2015. Beneficiarul proiectului este Institutul de Fizică Horia Hulubei, de la Măgurele, iar gestionarea absorbției banilor europeni se face de la Organismul Intermediar cercetare, din cadrul Ministerului Educației.

România, prin Ministerul Economiei, se ocupă cu europropaganda, în loc să se alăture inițiativei celor patru state care cer subvenționarea energiei nucleare de către UE (sunt curios ce vor zice Bode și Korodi la reuniunea miniștrilor energiei și mediului):

Franţa, Marea Britanie, Polonia şi Republica Cehă doresc ca Uniunea Europeană să subvenţioneze energia nucleară aşa cum este cazul celei eoliene sau solare, informează Agerpres, citând cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

Cele patru ţări au trimis scrisori în acest sens Bruxelles-ului, care se pregăteşte pentru o reuniune a miniştrilor energiei săptămâna viitoare.

Miniştrii europeni ai energiei şi mediului urmează să participe la o reuniune informală organizată în Danemarca în perioada 18-20 aprilie.

Ignorând decizia Germaniei de a abandona total energia atomică până la sfârşitul lui 2022, aceste patru ţări vor ca în viitor centralele nucleare să fie clasificate ca tehnologii care nu produc emisii de gaze cu efect de seră la fel ca cele eoliene şi solare.

Dacă cele patru state reuşesc să-şi impună punctele de vedere, construcţia de centrale nucleare şi vânzarea de energie nucleară ar putea fi subvenţionate.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: