04 decembrie 2011

Deşeurile politice



Am mai scris despre nebunia colectării selective a deşeurilor (netoxice !) care se vrea impusă populaţiei, şi care implică schimbarea modului de viaţă şi cheltuieli importante. Prin alte părţi se rezolvă problema prin incineratoare de deşeuri (şi astfel se obţine şi energie termică şi electrică) sau prin alte metode, la noi e mai simplu pe cârca cetăţeanului.

Nu am idee ce intenţionează din punct de vedere politic PDL, care are majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pregătind un astfel de proiect de hotărâre, dar rezultatul va fi că îşi va pune în cap bucureştenii. Cu un punct de colectare la câteva mii de locuitori (şi aflate la distanţe de sute de metri între ele), e o nebunie. Iar pentru ca nebunia să fie completă, am putea fi obligaţi să acceptăm deşeuri din alte state UE - "Schengen-ul deşeurilor".

Imaginea şi textele preluate de la ecoRomania (suplimentul ziarului Puterea, ediția din 1 decembrie 2011- pag. 08 şi 06).


Şi nu numai în Bucureşti se intenţionează introducerea colectării selective, ci şi în toată ţara:

20 de comentarii :

postoricanul spunea...

acum nu o sa sustii ca si veceul fara canalizare din fundul curtii e mai bun...pentru ca il avem de sute de ani. ca esti conservator inteleg...dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii gica-contra si nu trebuie sa te documentezi nitel inainte sa propui ceva.

arderea deseurilor menajere neselectate (organice amestecate cu ambalaje si electromenajer) este ineficienta energetic (s-au facut multe teste in bucuresti la sF. anii 90 inainte de a deschide noi gropi), trebuie adaugata pacura si nu putina. Iar apa calda rezultata nu e prea calda. deci uit-o, s-au deschis noi gropi.

Apoi, sa arzi sticla, aluminiu si fier e iar o prostie, pentru : unu, din motivul de mai sus si doi produci o zgura care nu are absolut nicio utilitate economica (se mai foloseste rar ca rost de umplutura la sosele dar trebuie sa beneficiezi de costuri de transport mici ca sa faci chestia asta) zgura pe care trebuie sa o stochezi undeva si aia costa bani (transport si spatiu). si 3 pentru ca hartia, sticla, aluminiu, fierul, PET-urile (adica ambalajele), nu mai zic de electronice, au filiere eficiente de reciclare sau chiar reutilizare, fiecare kg ajuns la ele are o valoare economica care o depaseste pe cea energetica propusa de tine.

ingroparea de deseuri organice in pamant genereaza pe termen scurt si mediu pungi de biogaz care fac locul imposibil de utilizat fara o decontaminare. De exemplu CORA de la Republica e construita pe o fosta groapa de gunoi si in urma unei decontaminari care i-a costat de cateva ori mai mult decat terenul si a intaraziat proiectul cu mai mult de un an. deci ce facem noi acum cu ele e bomba cu ceas. ar trebui depozitate in celule etanseizate si apoi extras controlat biogazul (metanul) si folosit. La Cora nu mergea asta pentru ca punga de gaz nu era compartimentata si fugea pe unde avea ea chef si loc.

deseurile organice pot avea o filiera de tratare producatoare de energie mai buna...ii spune metanizare.

Riddick spunea...

Ce se propune ar necesita o infrastructură pt colectare la fiecare imobil colectiv (bloc). Cine investește, locatarii ?

Am văzut mai demult pe Discovery Channel (parcă) o mare uzină/incinerator din Germania. Deșeurile erau separate mai întâi după densitate (prin vibrare/centrifugare), astfel încât majoritatea metalelor erau separate. Apoi intrau gradat în zone de temperatură din ce în ce mai mare, la care plasticele se topeau și începeau să curgă, fiind colectate, apoi plumbul, aluminiul, cuprul, în ordinea temperaturilor de topire. Nu se ajungea până la 1300°C cât ar fi necesar pentru fier, dar se separa și acesta la final. Erau apoi tot felul de prese care presau resturile, le "brichetau". La coș era un filtru electrostatic pt pulberi, se rețineau majoritatea (ca la fabricile de ciment).

Riddick spunea...

Ar mai fi nevoie de spații pt colectare/depozitare temporară, adică mini-gropi de gunoi în orașe.

postoricanul spunea...

E ca si cum am vorbi de masini Ferarri in Niger. Noi nu avem nici incineratoare normale in orase, inchidem retelel de termoficare si ne facem centrale de apartament pe gaz rusesc. Sistemele descrise de tine costa suplimentar si tot tu le vei plati.

Iar tara mai maniaca in selectarea deseurilor LA SURSA (adica la producatorul deseului) decat Germania nu cunosc in Europa. Acolo se taxeaza fiecare PET (sticla de cola) luat din magazin si iti dau innapoi garantia cand o duci goala. Si asata de 7 ani. Aia au pubela de bloc separata de sticla in functie de culoare (alba, verde, bruna)...apoi aveau 4 pubele in fiecare birou (metal, hartie, plastic...mix)...si cand trece menajera le ia si le varsa separat. Cu un astfel sistem de colectare un incinerator cu un sistem perfectionat e redundant. Dar ma rog poate a ramas de hat incolo, sau o fi la o margine de megalopolis unde e rentabil din ce extrage...dar majoritatea incineratoarele locale nu isi permit astfel de delicateturi si apoi...ghici cine a platit si sistemul la sursa si sistemul la poarta incineratorului din Germania...pai tot producatorul poluarii, adica contribuabilul german.

Deci cum e mai bine, sa te puna pe tine locatar sa faci acolo o selectie benevola cand arunci la pubela...sau sa instaleze sisteme cu o eficienta indoielnica la incinerare care nu merg decat in anumite contexte favorabile, si pe care le platesti in factura ridicarii gunoiului?

postoricanul spunea...

apoi ai neglijat chiar principalul...deseurile noastre nu ard bine...nu e eficienta arderea lor, ca sa le "usuci" cheltuiesti mult mai mult decat ce obtii.

sistemele sofisticate de selectare la incinerator sunt probabil si produse in germania...la noi s-ar lasa cu importuri, licitatii si spaga...

deci mai bine la sursa si schimbata solutia de tratatare a desurilor organice.

P.S. mini-gropile din orase sunt o prostie, metanul se elibereaza timp de zeci de ani...numai iti imagineaza ce poate face o tigara aprinsa aruncata peste un depozit asta cand afara sunt 40 de grade.

Riddick spunea...

"Mini-gropi", adică terenuri afectate punctelor de colectare, inevitabil având muște, mirosuri @all. Că doar n-or fi ambalajele alea fără resturi alimentare rămase pe ele...

Apoi, legiuitorul local dă indicății prețioase asociațiilor de locatari să își desemneze un responsabil pentru colectarea deșeurilor. Cam multe vor.

Crystal Clear spunea...

Exista firme de salubrizare platite regeste ,de la buget , din banii nostri care sa faca separarea gunoaielor.
A ne pune pe noi sa le separam inseamana a plati firma de salubrizare de doua ori.
Mafia gunoaielor e renumita peste tot in lume

Riddick spunea...

Numai în România se presează în asemenea hal (dintre noile membre UE), știu că bizonu' înghite și tace.

Crystal Clear spunea...

Suntem, de fapt mult prea disciplinati...
Mai disciplinati decat merita escrocii astia...

Myro spunea...

V-ar surpinde, dar eu chiar cred ca la noi poate functiona sistemul pe baza de amenzi - nu colectezi, iei amenda; colectezi, platesti mai putin/deloc, in functie de cantitatea de gunoi menajer. Asa e si in afara, unde toti actorii implicati isi fac treaba cum trebuie. Si da, nus unt pubele peste tot, dar trebuie neaparat dezvoltat. Si agentii care pun pe piata produse ambalate au tinte de reciclare, care cresc de la an la an si le indeplinesc ca altfel platesc amenzi enorme. Si banii intrati in sistem se reinvestesc - sunt foarte multe proiecte de genul la nivel national; de unde crezi ca sunt luate pubelele? plus ca eu zic sa mai avem si noi putina rabdare, ca e vb de toata tara - o pubela de genul costa intre 600 si 800 de euro, X3= 1800 euro pe un puct... toti trebuie sa ne implicam, sa colectam ca altfel riscam sa ne ingropam in gunoaie dupa cum ma uit in jurul nostru..ca sa nu mai vorbesc de faptul ca aruncam zilnic la gunoi ambalaje valoroase, din care se pot face alte produse...

Crystal Clear spunea...

Imi apare atentionare ca este virusat blogul

Riddick spunea...

Se vorbește despre desființarea ghenelor de gunoi. Ce face o pensionară de 80 de ani, iese cu găleata de gunoi/balotul de cartoane iarna, în viscol ?

Crystal Clear spunea...

Myro
Perfect. Daca selectam noi gunoiul, atunci platim taxe mai mici pentru
Simplu si eficient.

oricum pubela mi-am cumparat-o singura demult.

Riddick spunea...

Blogul meu e virusat, sau numai Focus Energetic ?

Crystal Clear spunea...

Apare atentionare cu specificatia Focus energetic

Myro spunea...

@Riddick Din punctul meu de vedere, da, sa le desfiinteze..buna idee! La mine in bloc pe timpul verii era un adevart focar de infectie..sa nu mai zic daca nu mergea liftul si trebuia sa urc pana la 8. ce face batranica de 80 de ani care sta singura?? Simplu: asociatia de locatari are om de serviciu care vine in fiecare dimineata/o data la doua zile sa faca curat - atunci cand vine, se stabileste ziua si babuta simpatica isi scoate cosul pe hol de dimineata. Si hai, zicem ca nu vine o data la doua zile - dar se poate stabili o zi pt reciclabile si o ora, un program de genul. dar trebuie obligata asociatia. Solutii eu cred ca exista pentru toate, vointa. mobilizare si mai multa eficienta ne trebuie!

Riddick spunea...

Am scos (deocamdată) Focus Energetic. Mai apare ceva ? (după "refresh").

Crystal Clear spunea...

Nu, e perfect acum !

Riddick spunea...

@Myro: Povești.

@Crystal Clear: Mulțumesc, am să încerc mai târziu să îl pun iar pe blog.

Crystal Clear spunea...

@povesti sau BS :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: