05 iunie 2011

Fiţi atenţi aici



E de acum un an. Vor să ducem gunoiul cu liftul (cine are), ori să facem gimnastică pe scări cu găleţile/sacii de gunoi. Cine stă la curte trebuie să aibe trei tomberoane, nu unul, şi să iasă la poartă pentru fiecare sortiment, când vine maşina de gunoi "specializată". Se găsesc idioţi care să voteze în parlament asemenea aberaţii, să vedem acum care-i guvernul şi care sunt primarii care vor să îşi pună lumea-n cap:

Borbely: In 5 ani, tot romanul isi va alege gunoiul

LECTIA DE ECOLOGIE. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este decis sa inceapa ofensiva colectarii selective a deseurilor in toate judetele tarii.


Laszlo BorbelyPrimul pas este introducerea Directivei Cadru privind gestiunea deseurilor, prin care Romania isi asuma anumite obligatii europene privind colectarea si reciclarea. Al doilea pas, obligatii si amenzi pentru primarii, operatori de salubritate si consumatori casnici, fiecare o veriga importanta a sistemului integrat de colectare selectiva care va fi functional in 2015.

Cititi si: Galati: Suedezii vor sa ne incinereze gunoaiele

Ministrul mediului a stat de vorba cu evz.ro despre schimbarile pe care le aduce noua legislatie, despre obligatiile Romaniei si despre cat de profitabil poate fi sa investesti in managementul deseurilor. Cunoscut sustinator al proiectelor verzi, ministrul merge des cu bicicleta. Luni, cand am ajuns la minister, avea mana dreapta umflata, dupa ce cazuse cu bicicleta in weekend.

Evz.ro: Ati declarat recent ca pana la finalul anului veti introduce noua Directiva Cadru privind gestiunea deseurilor. Ce schimbari prevede aceasta pentru municipalitati, operatori de salubritate si consumatori casnici?

Laszlo Borbely:
Aici e clar, principala veriga sunt autoritatile locale. Si, din cate vad eu, aceasta activitate depinde foarte mult de factorul uman. Daca primarul este un om constient care vrea sa rezolve aceasta problema si este partener al organizatiilor implicate in colectarea selectiva, atunci functioneaza mai bine. Daca nu, atunci avem o problema si noi trebuie sa umblam cu Garda de Mediu, sa-i amendam, sa-i constientizam.
Acum, prin directiva noua, introducem unele criterii de performanta. Daca la nivel de tara avem anumite procente de deseuri de adunat, atunci calculam la nivel de localitate si primariile ar trebui sa adune si ele un anumit procent si sa demonstreze la sfarsitului anului ca aduna. Gunoiul este o afacere profitabila. Numai la noi nu-si dau seama unii ca e o afacere. Deci vom introduce criterii de performanta si obligatia de a aduna selectiv de la cetateni.

Tinta pentru 2010 este de 42% in Romania. Cat priveste colectarea PET-urilor putem sa fim la obiective pentru ca producatorii se implica si au interesul sa participe la acest proces. Altfel platesc bani mai multi daca nu demonstreaza ca recicleaza. Va trebui sa modificam anumite aspecte privind colectarea deseurilor din echipamente electrice si eletronice (DEEE). Aici inca nu stam bine si colectam cam 1,5-1,7 kg pe locuitor pe an fata de 4 – 4,5kg. Incercam si prin Marea Debarasare, dar nu e de ajuns. Aici vor trebui si producatorii sa se implice mai mult. Sa eliminam acesti free rideri care se eschiveaza de la obligatii si sa fie un sistem prin care sa implicam mai mult si producatorii si retailerii.
Infrastructura, inainte de obligatii


Romania este tara cu cele mai mici costuri pe groapa de gunoi din UE. Acesta este si unul dintre motivele pentru care operatorii de salubritate nu se gandesc sa instaleze rampe de colectare selectiva. De ce sa faca o investitie in asta, daca e asa de ieftin sa arunci la gramada. Cum vedeti rezolvarea acestei situatii si care credeti ca este solutia pentru a schimba gandirea operatorilor de salubritate dintr-una orientata exclusiv catre profit intr-una responsabila?

Este mult mai ieftin probabil, dar ii arde deja la buzunar. Noi, conform angajamentelor Romaniei, deja am inchis peste 130 de gropi de gunoi si avem obligatia sa inchidem inca 101 gropi pana in 2017-2018. In momentul de fata suntem intr-o situatie tranzitorie pentru ca foarte multe municipii si judete se chinuie caci deja ar trebui sa se inchida gropile de gunoi, noile gropi nu sunt, dar nici nu exista peste tot un interes pentru asta. Erau programe ISPA, programe PHARE, prin care se puteau rezolva aceste probleme. Si unii au profitat de treaba asta si au facut gropi de gunoi, una pe judet, si atunci au rezolvat macar temporar problema, pana cand prin Programul Operational Sectorial (POS) de mediu se construieste cealalta etapa. Sunt solutii si nu trebuie sa ne gandim la ceva sofisticat. Se pot construi, conform legii, gropi de gunoi pe un an de zile, platforme, in care poti sa iti pui si rampe de colectare selectiva. Si nu costa o groaza de bani.


Schimbarea de legislatie ii va obliga si pe consumatorii casnici sa colecteze selectiv. Cum va fi posibil acest lucru, daca ne gandim la cei care locuiesc la bloc si arunca gunoiul la ghena?

Mai intai ca cetateanul sa fie obligat sa colecteze selectiv, trebuie sa aiba si conditiile sa o faca. Nu sa pui intr-un oras de 150.000 de locuitori, asa de ochii lumii, 10 contaiere si spui ca gata ai rezolvat cu colectarea selectiva. Deci trebuie un sistem sa functioneze.


Amenzi usturatoare


Si cum vedeti acest sistem?

Am avut cel putin vreo 4-5 discutii cu asociatiile care sunt implicate. Ei sunt de acord sa dea mai multi bani pentru aceste containere de colectare selectiva. Deci vom avea in primul rand mai multe campanii in mai multe judete, mai ales acolo unde nu s-au miscat primariile si trebuie sa le obligam sa accepte aceste containere. Deci o sa fie un sistem functional. Si prin modificarea legislatiei introducem amenzi extraordinar de drastice, ca primariile sa-si rezolve aceasta problema.


Mai e o problema, cu zonele unde este foarte greu de colectat: zone de munte, turistice, unde chiar ca este greu nefiind niciun fel de infrastructura de colectare selectiva si atunci ne trezim cu acest mormane de PET-uri pe rauri. Deci sunt probleme de rezolvat si eu sper ca prin schimbarea legislatiei, obligarea primariilor si prin introducerea acestui sistem de colectare, primariile sa demonstreze ca au colectat o aumita cantitate. Iar daca nu pot sa demonstreze, pun banul. Ceea ce acuma nu este posibil pentru ca inca nu este finalizat sistemul integrat.

Cand va fi functional acest sistem?

In 2015. In unele judete porneste mai repede, in altele mai greu, dar pana in 2015, conform POS-ului, vom avea acoperire nationala in ceea ce priveste sistemul integrat.


Deci in cinci ani, in toata tara, ar trebui sa avem acest sistem?

Da


Gunoiul, o afacere profitabila


La inceputul anului, spuneati ca pregatiti un sistem de recuperare a PET-urilor, si anume un aparat care le preseaza. Exista astfel de aparate si unde sunt amplasate?

Vom demara mai intai in 3.000 de scoli incepand din luna septembrie, ca sa sensibilzam copiii pentru a aduna PET-uri. O sa am o discutie saptamanile viitoare cu marile lanturi de magazine sa vedem acolo cum le putem introduce.


Vedeti, saptamana trecuta am avut un seminar unde invitatul din Belgia, directorul PRO Europe, care cunoaste mai bine decat noi sistemul pentru ca este foarte dezvoltat in Belgia, n-a fost de acord cu aceasta solutie. Am sustinut ca daca in comunism am reusit sa adunam in depozite, am putea si acum. El a spus sa uitam de treaba asta si a insistat pe colectatul de la cetatean, in mod organizat. Deci mai bine vine cetateanul si depune selectiv si rezolvam asa, nu prin a-i da bani sa aduca PET-urile. E in discutie treaba asta.

Si pe celelalte fluxuri de deseuri va ganditi la o solutie?

Pai tot asa, prin colectare selectiva. Eu am fost la mai multe statii de sortare si mi-au aratat cifre care sunt frumusele. Si hartia si chiar si sticla se pot vinde. Deci nu este adevarat ca nu se gasesc clienti. In momentul de fata exista capacitate de absorbtie in Romania la PET-uri, metale si hartie. La sticla mai trebuie dezvoltat. Dar sunt multi interesati. Chiar saptamana trecuta a venit un investitor, dar el vrea sa vada ca are piata. Deci el nu vine cu un reciclator de sticla incoace, decat daca stie ca va primi sticla.


Pe 9 iunie, deputatii au votat initiativa legislativa privind colectarea selectiva in institutiile publice. Cum veti urmari ca se va intampla asta?

Prin Garda de Mediu. Sunt unele institutii care si acum colecteaza selectiv. Dar stiti ce, haide sa ajungem in situatia in care sa nu trebuiasca sa vina cineva sa te amendeze, sa te pedepseasca. Haide sa ajungem in situatia in care iti dai seama ca e mai ecologic asa. Mai trebuie rezolvata la fiecare institutie publica problema infrastructurii. Deja am discutat-o si probabil ca ar trebui sa fie un fel de inventar si sa fie puse containere peste tot unde sunt institutiile publice, eventual sa le cumpere, ca nu costa asa de mult. Deci trebuie sa se organizeze.


Ministerul Mediului colecteaza selectiv


Dumneavoastra colectati selectiv acasa?

La Targu Mures, din pacate, trebuie sa spun ca e unul din orasele unde nu este rezolvata problema colectarii selective. Si acuma o sa dam cadou primariei containere si de luna viitoare o sa inceapa colectarea. Acum eu degeaba colectez selectiv acasa, vine salubritatea cu masina si baga totul acolo. Deci este o munca facuta degeaba. Daca ar fi containere la Targu Mures, la colt de strada, as iesi sa duc deseurile colectate selectiv.


Vad ca in minister aveti cosuri de colectare selectiva.

Suntem organizati! Dar chiar si aici este o problema, cand se ridica de aici ce face operatorul de salubritate cu deseurile? Chiar si aici in Bucuresti sunt unele primarii de sector care sunt organizate si altele care lasa de dorit. 



EcoMagazin

>> Până la circulaţia liberă a persoanelor, începe circulaţia liberă a deşeurilor ?
>> România are nevoie de 1,8 mld. de euro pentru a desfiinţa ghenele de gunoi de la blocuri

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Avem o dictatura a gunoierilor pe aici de mai toata frumusetea! Urla dezarticulat,intra numai pe strazile pe care vor iei, cer de fiecare data spaga.
Eu m-am saturat de mult si nu le mai dau gunoiul.Il duc cu masina .

Riddick spunea...

Măsurile de acest gen presupun costuri suplimentare. Scopul este căpătuirea clienţilor şi devierea unor fonduri de la interesul real al dezvoltării naţiunilor.

Riddick spunea...

Pe vremea lui Ceauşescu, bunică-mea punea o hârtie de 10 lei (cu o pietricică deasupra) pe capacul tomberonului scos la poartă, când se apropia maşina cu gunoierii.

Altfel, uneori "uitau" să descarce tomberonul. Iar când îl scotea şi pe cel mic (cu cenuşă de la sobe), era "obligatoriu".

Crystal Clear spunea...

Stiu... Trec prin fata portii si lasa gunoiul neridicat, in mod ostentativ..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: