03 decembrie 2010

Până la circulaţia liberă a persoanelor, începe circulaţia liberă a deşeurilor ?



"Perchè tutto il mondo è d'accordo. Tutto il mondo !"

Prin 1994 sau 1995 a fost scandalul butoaielor cu vopsea toxică aduse cu vaporul şi cu trenul în România (de fapt, erau deşeuri, resturi tehnologice toxice de la fabricarea vopselurilor), în urma transporturilor ilegale rezultând cazuri grave de intoxicare, unele mortale. Au fost folosite de unii, bucuroşi că au putut obţine gratis vopsea, chiar sustrăgând substanţele care degajau vapori toxici.

Scriam aici că este posibil ca din anul 2012 să fim obligaţi să acceptăm importul de deşeuri din alte state UE: "Avem, la Satu Mare, un depozit de gunoi ecologic conform normelor UE, la care taxa este de 11 euro/tonă. Iar la Debreţin, în Ungaria, taxa este de 24 euro/tonă. Unde credeţi că vor duce ungurii gunoiul după 2012?” - comisarul general Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, interviu pentru ziarul Ring (6 august 2010).

Săptămânalul italian L'espresso a publicat un articol, E la monnezza va a Bucarest (Iar gunoiul merge la Bucureşti), preluat de Cotidianul.

Dincolo de insinuările şi ironiile de la Cotidianul şi L'espresso, ar trebui ca România să refuze în continuare orice tip de import de deşeuri, fie el legal sau ilegal.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: