09 mai 2014

"Soluţia" universală a lui EuroBăse: pepe-socialismul


Aceleaşi clişee uzuale: "stalinism" în loc de "comunism" (să nu se supere eurosocialiştii); 9 mai, ca-n Rusia (nu 8 mai, ca-n Vest); "Statele Unite ale Europei". Eurosocialiştii (S&D/PES) sunt partenerii popularilor (PPE) la cârma UE, cu toate că la nivelele naţionale se mimează "conflictul".

Din discursul de la Cotroceni de Ziua Europei:

"Tot astăzi sărbătorim și Ziua victoriei împotriva fascismului, care, alături de stalinism, a marcat în modul cel mai odios omenirea în secolul XX."

"Riscul cel mai mare este ca alegerile din 25 mai să devină mijlocul prin care partidele populiste să confiște agenda de integrare europeană printr-o reprezentare exagerată în Parlamentul European. Intrarea masivă a acestora în legislativul european ar contrazice pur și simplu ideea pe care se clădește Uniunea Europeană, ca formă de solidarizare a statelor și națiunilor europene într-un demers comun de conservare a păcii și de asigurare a prosperității.

Părinții fondatori ai Uniunii Europene, oameni care au trecut prin cele două războaie mondiale și au cunoscut efectele devastatoare ale încleștării în forma cea mai brutală a sentimentelor naționaliste, ar fi uimiți să afle că astăzi Europa poate încă deveni locul în care se manifestă strident mesaje discriminatorii, calomnioase sau homofobe. De aici până la apariția de manifestări violente în stradă față de reprezentanții anumitor popoare sau etnii nu ar mai fi decât un pas.

Situația pe care o trăim în acest moment este o provocare pentru partidele tradiționale și în primul rând pentru populari și social-democrați. Îmi pun speranța în experiența politică îndelungată a ambelor formațiuni și în capacitatea lor de a găsi calea potrivită către mintea și inima alegătorilor europeni."

"Ziua Europei pe care o marcăm astăzi se derulează sub semnul unor amenințări față de care Uniunea Europeană nu știe cum să se raporteze încă pe deplin, preferând să mențină un echilibru fragil între imperativul conservării legitimității internaționale — care i-ar impune o ripostă severă — și necesitatea apărării intereselor individuale ale statelor membre — care reclamă dimpotrivă o atitudine îngăduitoare din partea acestora."

"Având în vedere contextul prezent, ne putem gândi că pasul imediat următor este constituirea unei autentice Uniuni a Energiei în Europa, după care ar putea urma — cel puțin la nivel de reflecție — reluarea ideii instituirii Uniunii Europene a Apărării, pentru ca mai târziu să ajungem și la Statele Unite ale Europei."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: