05 decembrie 2010

Presa rusă anunţă o coaliţie între comunişti şi democraţi în R. Moldova




Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au creat o coaliţie majoritară de centru-stânga, a declarat duminică pentru RIA-Novosti liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Agenţia rusă scrie că la o astfel de înţelegere s-a ajuns după o întrevedere între cele două formaţiuni şi că acestei coaliţii nu i-ar ajunge patru voturi pentru alegerea preşedintelui.
Ştirea RIA Novosti este difuzată în contextul vizitei la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, despre care analiştii au scris că are drept scop crearea unii coaliţii de centru stânga după alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Duminică după-amiază Narîşkin a avut o întrevedere cu reprezentanţii comuniştilor şi ai democraţilor. Aceştia însă nu au oferit declaraţii după discuţii.

Solicitat de Agerpres, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat informaţia transmisă de RIA Novosti. 'Nu este corectă informaţia. Cum poate fi creată această coaliţie, dacă în partid chestia asta nu a fost discutată?', a declarat el.

Pe de altă parte, comunistul Vadim Mişin, unul dintre participanţii la negocierile de duminică, a comunicat pentru Agerpres că încă nu s-a ajuns la o înţelegere privind crearea alianţei, dar discuţiile sunt constructive. "Negocierile sunt intensive şi vor continua, iar întrevederea de astăzi a fost din nou în favoarea acestor negocieri", a spus Mişin, precizând că cele două formaţiuni poartă negocieri de mai mult timp.

Patru partide din Republica Moldova, care au acces în parlament în urma alegerilor de duminica trecută sunt în căutarea unei coaliţii majoritare. Cele mai discutate sunt reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană, de centru dreapta, dintre democraţi, liberali şi liberali democraţi, care ar fi susţinută de occident, sau o coaliţie de centru-stânga între democraţi şi comunişti, care ar fi mai favorabilă Rusiei.



>> RIA Novosti - Center-left coalition comes to power in Moldova says Communist leader Voronin

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"According to Lupu, Voronin then suggested that he understood Lupu had "many obligations," and openly offered a sum of USD five million if Lupu would agree to join the Communists. Lupu said he stated that he was not interested. According to Lupu, Voronin then doubled the offer to USD ten million, which he also turned down"

http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/224071

http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2010/12/cunoasterea-e-putere.html#comments

Riddick spunea...

Suna mai mult a scuză, Lupu este liderul celei de-a doua echipe a Moscovei, necesară unei alianţe cu PCRM.

"Scindarea" PCRM din 2009 a fost o minciună.

Crystal Clear spunea...

Am uitat sa spun ca probabil conform wikileaks de mai sus va forma Serghei Narîşkin coalitia de centru stanga de la Chisinau

Riddick spunea...

Totul este deja stabilit, sosirea lui Narîşkin este în scopul de a arăta foarte clar cine controlează Moldova. E pe faţă, doar niţel mai înfăşurat în mesaje diplomatice.

Crystal Clear spunea...

Exact ,PE FATA !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: