18 iulie 2019

Nu suntem "nerentabili", dar avem talent de sinucigaşi


... lăsând din mână toate pârghiile, şi încă pe banii noştri!

 - "postarea anterioară"

Adrian Câciu
 
După ce v-am agitat cu postarea anterioară, vă mai agit puțin.
Cât erau salariile și pensiile în perioada 2000-2012 și cât era deficitul comercial?
Putea fi deficit comercial de două ori mai mare decât în prezent (ca pondere în PIB ca să păstrăm proporțiile) în contextul în care salariile și pensiile erau de aproape trei ori mai mici?
A făcut vreun mare deontolog care se isterizează acum vreo analiză referitoare la altfel de cauze ale deficitului comercial în afara consumului?
A legat cumva, cineva deficitul comercial de lipsa de producție internă de bunuri industriale şi tehnologice?
Am spus și în trecut, spun și acum - 45% din deficit este dat de produsele chimice și complexe. Au avut grijă să pună industria chimică și de îngrășăminte pe butuci și acum urlă că creşte deficitul pentru că cresc veniturile oamenilor.
22% din deficit e provocat de combustibil. Noi care suntem producători de petrol, am avut grijă să dăm rafinăriile unei firme care le-a cam închis, plimbă petrolul prin Europa și îl importă la preț dublu, sub formă de combustibil. Este ăsta un deficit concret? Sau unul artificial?
A stabilit cineva în vreo analiză publică cât este consumul industrial și dacă se construiește din venituri ale populației?
A stabilit cât din consumul industrial este făcut pe seama importurilor?
A analizat cineva cât la sută din deficit provine din operaţiuni de comert intracomunitar cu aceleași bunuri fizice (produci în România, exporţi în Suedia, de exemplu, cu preț mic și imporți același bun cu preț aproape dublu)? Și dacă ar afla că 40% din deficit este făcut pe seama unor tranzacții cu produse fabricate în România? Ce ar mai spune?
Pe bune? Cât o să mai prostiți acest popor? 
A analizat cineva cu cât a crescut consumul cantitativ în perioadele care fac obiectul discuției publice?
A făcut cineva corelația corectă între venituri, consum și deficit comercial?
Întreb și eu, nu dau cu parul, că am asa o impresie că plimbăm ursul de lanț și speriem lumea că o să muște.
Enjoy și fiți calmi😁!
PS să nu va agit și cu deficitul bugetar și legarea lui forţată de pensii și salarii că mi-e că dispare neoliberalismul din vopsiții ăștia...
https://www.facebook.com/adrian.caciu/posts/2269552269798643

2 comentarii :

Vlad Tepes spunea...

Acestea sint afirmatii si intrebari logice, nedigerabile de catre nazisti si dezechilibratii care tin in sah cohortele de decerebrati care populeaza, inca, teritoriul numit, cine stie pentru cit timp, Romania.
Asadar, azi, cind pe teritoriul Romaniei se duc lupte la baioneta intre retelele informative ale Germaniei, Frantei, SUA, Rusiei si ale altora mai mici dar la fel de verosi, oameni rezonabili, precum autorul articolului, sint, de-a dreptul, exceptii deosebite.
Viitorul e NEGRU si trebuie sa fie fericiti cei care, biologic, nu vor mai fi martori la ce va urma !

Riddick spunea...

Noi, ăştia "care mai ne dăm seama". Adică, ne mai luăm măsuri. Dar pentru mulţi, şocul va fi devastator.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: