18 iulie 2019

Nu suntem "nerentabili", dar avem talent de sinucigaşi


... lăsând din mână toate pârghiile, şi încă pe banii noştri!

 - "postarea anterioară"

Adrian Câciu
 
După ce v-am agitat cu postarea anterioară, vă mai agit puțin.
Cât erau salariile și pensiile în perioada 2000-2012 și cât era deficitul comercial?
Putea fi deficit comercial de două ori mai mare decât în prezent (ca pondere în PIB ca să păstrăm proporțiile) în contextul în care salariile și pensiile erau de aproape trei ori mai mici?
A făcut vreun mare deontolog care se isterizează acum vreo analiză referitoare la altfel de cauze ale deficitului comercial în afara consumului?
A legat cumva, cineva deficitul comercial de lipsa de producție internă de bunuri industriale şi tehnologice?
Am spus și în trecut, spun și acum - 45% din deficit este dat de produsele chimice și complexe. Au avut grijă să pună industria chimică și de îngrășăminte pe butuci și acum urlă că creşte deficitul pentru că cresc veniturile oamenilor.
22% din deficit e provocat de combustibil. Noi care suntem producători de petrol, am avut grijă să dăm rafinăriile unei firme care le-a cam închis, plimbă petrolul prin Europa și îl importă la preț dublu, sub formă de combustibil. Este ăsta un deficit concret? Sau unul artificial?
A stabilit cineva în vreo analiză publică cât este consumul industrial și dacă se construiește din venituri ale populației?
A stabilit cât din consumul industrial este făcut pe seama importurilor?
A analizat cineva cât la sută din deficit provine din operaţiuni de comert intracomunitar cu aceleași bunuri fizice (produci în România, exporţi în Suedia, de exemplu, cu preț mic și imporți același bun cu preț aproape dublu)? Și dacă ar afla că 40% din deficit este făcut pe seama unor tranzacții cu produse fabricate în România? Ce ar mai spune?
Pe bune? Cât o să mai prostiți acest popor? 
A analizat cineva cu cât a crescut consumul cantitativ în perioadele care fac obiectul discuției publice?
A făcut cineva corelația corectă între venituri, consum și deficit comercial?
Întreb și eu, nu dau cu parul, că am asa o impresie că plimbăm ursul de lanț și speriem lumea că o să muște.
Enjoy și fiți calmi😁!
PS să nu va agit și cu deficitul bugetar și legarea lui forţată de pensii și salarii că mi-e că dispare neoliberalismul din vopsiții ăștia...
https://www.facebook.com/adrian.caciu/posts/2269552269798643

2 comentarii :

Vlad Tepes spunea...

Acestea sint afirmatii si intrebari logice, nedigerabile de catre nazisti si dezechilibratii care tin in sah cohortele de decerebrati care populeaza, inca, teritoriul numit, cine stie pentru cit timp, Romania.
Asadar, azi, cind pe teritoriul Romaniei se duc lupte la baioneta intre retelele informative ale Germaniei, Frantei, SUA, Rusiei si ale altora mai mici dar la fel de verosi, oameni rezonabili, precum autorul articolului, sint, de-a dreptul, exceptii deosebite.
Viitorul e NEGRU si trebuie sa fie fericiti cei care, biologic, nu vor mai fi martori la ce va urma !

Riddick spunea...

Noi, ăştia "care mai ne dăm seama". Adică, ne mai luăm măsuri. Dar pentru mulţi, şocul va fi devastator.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: