14 iulie 2014

UE nu a adus în România prosperitatea, ci falimentul !

“Subtextul este că tu ai gaz, dar nu e al tău, e al celui care plăteşte mai mult. E problema ta că nu poţi plăti mai mult.”  

Desigur, se va pune mereu aceeaşi placă: "reformele nu s-au încheiat, iar rezultatele pozitive au nevoie de timp ca să apară". Ei, na ?! Cam de cât timp ? Că au trecut aproape opt ani de la aderarea la UE (cu şi mai mulţi ani mai înainte începând "restructurările"), şi ne ducem numai în jos.

Când se va ivi partidul care să afirme cu subiect şi predicat "dacă în urma aderării la UE costurile depăşesc beneficiile, atunci renunţăm la statutul de membru al UE" ?

DailyBusiness:

"Dinozauri" industriali, în epoca de gheaţă. Va rezista economia României la şocul scumpirilor de gaze ?

Sfarsitul pare tot mai aproape pentru colosii industriei romanesti care inca mai stau in picioare, dar care depind de energie ieftina. Si asta pentru ca UE insista sa deschidem pietele de gaze si electricitate. Va suferi economia Romaniei o lovitura fatala prin disparitia marilor companii energofage sau se va regenera prin noi modele de business?

CE a declansat saptamana trecuta procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza unor bariere "nejustificate" in calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al institutiei, in care se arata ca Bucurestiul are la dispozitie doua luni in vederea reglementarii situatiei, pentru a evita o trimitere in fata Curtii de Justitie a UE.

"Intrucat producatorii din Romania sunt obligati sa acorde prioritate vanzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca actualul cadru juridic din Romania creeaza bariere nejustificate in calea exporturilor de gaze din Romania si solicita eliminarea acestor bariere", se arata in comunicatul CE.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere in calea liberei circulatii a marfurilor in cadrul pietei interne, Romania isi incalca obligatiile in temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.

“Subtextul este ca tu ai gaz, dar nu e al tau, e al celui care plateste mai mult. E problema ta ca nu poti plati mai mult”, explica specialistul in domeniul energiei Catalin Dimofte.

El aminteste ca Romania a facut un targ cu UE in 2007, la aderare, si acum nu poate da inapoi din cauza ca nu ii convine liberalizarea si exportul de gaze.

Dimofte considera ca nu avem alta solutie decat sa respectam regulile UE si sa acceptam in final scumpirile.

“Banii n-au culoare, miros sau nationalitate. Petrom si Romgaz ar prefera sa vanda gaze pe mai multi bani”, explica specialistul.

Industrii pe cale de disparitie

Scumpirea gazelor va afecta companiile sensibile la evolutia pretului la aceasta resursa.

“Situatia va fi dramatica pentru Azomures si combinatele de ingrasamite chimice ale grupului Interagro. De suferit vor avea si companiile din domeniul ceramicii si al metalurgiei”, anticipeaza Catalin Dimofte.

El arata ca si alte mari companii, precum ArcelorMittal sau Alro, se confrunta cu o situatie similara, din cauza scumpirii energiei electrice.

Pe de alta parte, specialistul in domeniul energiei mentioneaza ca economia este ca un organism viu si nicio companie nu persista vesnic.

Problema este de echilibru, sa apara alte firme noi. In urma cu 10 ani nu existau toti acesti producatori de componente auto de care s-a umplut Transilvania”, subliniaza Dimofte.

Acesta mai spune ca proprietarii combinatelor de ingrasaminte chimice stiau de mai multi ani ca pretul gazelor va creste.

“Nu ai ce sa faci. Probabil ca productia de ingrasaminte chimice se va localiza in tarile unde e gazul ieftin, precum Rusia”, adauga specialistul, punctand ca romanii trebuie sa se impace cu gandul ca vor cumpara ingrasaminte mai scumpe.

Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, spunea in aprilie ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide.

Autoritatile i-au linistit pentru moment pe marii consumatori industriali, anuntand ca gazele nu se vor scumpi pentru ei in aceasta vara. Astfel, tot ce au reusit sa faca este sa prelungeasca agonia acestor companii pentru cateva luni.

Va reusi oare Romania sa ajunga la echilibrul economic mult visat, daca modelele de business vechi de zeci de ani vor esua? In timp ce “dinozaurii” industriali se pregatesc sa intre in era glaciara, la orizont nu prea se intrevad noi corporatii care sa inghita numarul mare de angajati din actualul sistem.

Consiliul Investitorilor Romani avertizeaza ca "asa-numita liberalizare, care nu inseamna decat o majorare agresiva a pretului gazelor naturale din zacaminte aflate in subsolul romanesc, se va solda cu reducerea a circa 525.000 de locuri de munca in economia nationala (cresterea somajului cu 4 puncte procentuale) si disparitia, anuala, a aproximativ 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut al Romaniei (echivalent cu o scadere anuala de 5% a PIB).

7 comentarii :

Anonim spunea...

Daca acest material se vrea o ''lacramatie catre popor'', adica o frectie la picior de lemn, e in regula.
Totusi s-ar impune, poate, observatia ca, ALTOR TARI, CARE NU AU ADMINISTRAT NUMEROASE FELATII ZILNICE LICURICIULUI, ACCEASTA ''ACTIUNE'' AVIND UN CARACTER PEREN, NU AU FACUT OBIECTUL UNUI TRATAMENT SIMILAR.
Asa ca, poate ar fi bine sa abandonam himerele transoceanice, indifferent daca se refera la domeniul politic, MILITAR sau economic, si sa intoarcem armele inainte de a ramine SINGURI PE LUME SI PRADA SIGURA PENTRU RECHINI.
Pentru situatia pe care o traim TOATA VINA NE APARTINE.
ASADAR, IN ROMANIA TREBUIE SA REZOLVAM CAZUL.
SI REPEDE DE TOT FIINDCA http://romanian.ruvr.ru/news/2014_07_14/Rusia-examineaza-posibilitatea-aplicarii-unor-lovituri-punctiforme-2831/.

Riddick spunea...

Teoria trâmbiţată de propagandă sună aşa: "Vindem totul străinilor, şi ăia vor stabili direcţiile 'corecte' de dezvoltare în economie".

"Vor stabili" e cam impropriu spus, Ilie Şerbănescu e ceva mai clar ("Dezvoltarea pe baza investiţiilor străine este o iluzie"):

"Poti face zeci de strategii de atragere a capitalului strain si poti adopta sute de facilitati in acest scop si se poate ca mult asteptatul capital strain chiar sa si vina, si totusi dezvoltarea tarii sa nu se produca! Pentru ca pur si simplu dezvoltarea - care nu este un proces spontan, ci unul indus - nu este treaba capitalului strain. Treaba acestuia este realizarea de profit. Nu este vreun repros, ci o realitate. Dar realizarea de profit in Romania de catre capitalul strain - si daca acesta n-ar realiza profit, ar pleca! - nu inseamna neaparat un lucru conjunctural bun pentru Romania si, cu atit mai putin, pentru dezvoltarea Romaniei. Dezvoltarea tarii presupune resurse uriase, costuri grele, chiar sacrificii umane si materiale, pe care oricum nu si le asuma investitiile straine, si nu din vreun alt motiv decat din acela ca nu este treaba lor."

http://riddickro.blogspot.ro/2012/12/ilie-serbanescu-dezvoltarea-pe-baza.html

Riddick spunea...


@Anonim:

N-aş elimina cooperarea "transoceanică" în domeniul militar (cu ce am înlocui-o ?). Prin cooperare neînţelegând "subordonare".

A întoarce armele nu înseamnă neutralitate, şi în niciun caz nu garantează victoria sau o poziţie favorabilă la încheierea păcii.

UE vrea (în culise, şi mai ales Germania) o cooperare "mai aprofundată" ;-) cu Rusia. Dar peste capul celor mici, desigur.

Cam ciudată asteptarea Rusiei, mi se pare. De văzut aici:

Is Moscow Abandoning the Nationalists at home
and the Rebels in Ukraine?

http://riddick2.blogspot.ro/2014/07/is-moscow-abandoning-nationalists-at.html


Întrebările pe care trebuie să ni le punem

http://riddickro.blogspot.ro/2014/03/intrebarile-pe-care-trebuie-sa-ni-le.html


Strelkov îl acuză pe Putin că trădează Novorossia

http://riddickro.blogspot.com/2014/06/strelkov-il-acuza-pe-putin-ca-tradeaza.html

Anonim spunea...

Nu vreau sa lansez polemici sau sa ofensez, dar NATO nu mai este ceea ce era cind s-a constituit si, oricum, nu mai are ratiunea de a exista altfel decit ca brat inarmat al dementilor care au impresia ca mai conduc Lumea !
De aceea, parafrazind, as zice ca:
NATO nu a adus Romaniei securitate ci statutul de prizonier dezarmat.
NIMENI nu poate afirma altceva, in afara de cei care nu stiu sa mai gindeasca folosindu-si neuronii din dotare.
Si mai e ceva: ''ei'' nu ne privesc altfel decit tot ca pe niste ''comunisti'' irecuperabili'' si si-au luat o multime de masuri pentru a ''contracara''aceasta situatie, unele dintre ele fiind mai ordinare decit obligatiile impuse principatelor de Istanbul(nu voi detalia din motive personale).
Eu sint un sustinator hotarit al constituirii de facto si operationalizarii unei structuri militare europene, SUB FORMA UNEI ALIANTE ADAPTATA LA REALITATILE LUMII DE AZI.
Am zis alianta si nu minister sau altceva.

Riddick spunea...


Nu cred că NATO ne-a vulnerabilizat din punct de vedere al securităţii. Dacă mai păstram materialul fisionabil predat dupa 1989 URSS-ului sau la AIEA (cât pentru 2-3 bombe nucleare, cică) şi dacă aveam rachete sol-sol cu raza de minim 3000-5000 km, pledam pentru neutralitate.

Alianţa aia "europeană", de va fi, va fi sub nivelul NATO, şi-n plus ar avea ca partener Rusia. Deci tot un Licurici.

Crystal Clear spunea...

Numai agenţi pro-ruşi, peste tot..

Riddick spunea...


Eu am căutat să fiu politicos, atâta tot. Da' mă prinsei unde bate. ;-)

Că eu simpatizez acum cu cauza celor din Novorossia nu înseamnă că ader şi la obiectivele lui Putin. Care nu-s tocmai cele pe care şi le-nchipuie unii.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: