16 iulie 2010

Campania lătrăilor primeşte întăriri din exterior (+ update)


 Preiau articolul apărut pe siteul Presseurop, traducerea articolului apărut la Spiegel Online (Romanian Passports For Moldovans / Entering the EU Through the Back  Door - Paşapoarte româneşti pentru moldoveni / Intrând în UE prin uşa din dos), cu mici corecturi gramaticale.

Constatăm în ultimul timp o aparentă coordonare a unor atacuri mediatice din exteriorul României, sub forma unor articole (France 24) ori interviuri ale unor reprezentanţi oficiali.

Când observăm că în aceeaşi zi (14 iulie 2010) apar articole îndreptate împotriva preşedintelui şi guvernului României, ne întrebăm care este de fapt poziţia oficială a guvernului francez faţă de România ? - France 24 este proprietatea statului francez (da-da, ştiu, "presa este liberă", blabla... aloo, nous ne sommes pas des imbéciles !).

N-o mai menţionez decât în treacăt pe Alison Mutler, o boarfă care face pe corespondentul de presă în România pentru The Associated Press de vreo douăzeci de ani, cu articole tendenţioase publicate.

Cristian Câmpeanu de la România liberă trece în revistă apariţia articolelor "la comandă" din presa occidentală -  "Suspendarea'', faza pe Europa.

Europarlamentarul PDL/PPE Traian Ungureanu tratează subiectul paşapoartelor româneşti pentru moldoveni pe blogul său ( Filiera moldo-română şi filtrul german ):
" [...] Ultima capodoperă în materie e teoria, tot mai euro-răspîndită, după care România practică un soi de trafic legal cu moldoveni, pe care îi transformă în cetăţeni UE şi îi deversează, apoi pe uşa din dos, în Occident. Am întîlnit, prima oară, această idee în discuţii la limita buneicuviinţe cu europarlamentari germani. Aceaşi teorie e sistematizată ştrengar, într-un articol al ediţiei internaţionale a revistei Der Spiegel [...].
 Der Spiegel ştie că Preşedintele Băsescu vrea să facă din moldoveni un excedent de populaţie românesc. Dezvăluirea cu care Der Spiegel îşi educă şi îndatorează onor audienţa internaţională e atît de gravă încît, evident, argumentele şi probele devin secundare. Der Spiegel ştie şi asta e de ajuns [...].
Der Spiegel observă, deasemenea, că noua coaliţie de guvernare pro-europeană de la Chişinău e complice în acest proces care introduce în Europa europeni neagreaţi. Der Spiegel precizează subtil că noua coaliţie a venit la putere înlocuind "Partidul Comunist pro-rus". S-ar putea înţelege de aici că revista germană sugerează, delicat şi progresist, că o administraţie comunistă revenită la putere în Moldova ar face cadou Europei măcar blocarea fluxului moldovean spre UE. Der Spiegel pare să aibă opţiuni politice bine conturate, mai ales că, trei rînduri mai jos, revista enumeră sec ororile de care România se face vinovată în faţa întregii Europe:
" Even though Romania itself has been hard hit by the financial crisis, the nation has granted generous loans to its neighbor in the past year. The barbed wire along the border has been taken down and, since autumn, Moldovans living within a 30-kilometer radius of the border have been able to visit Romania without a visa." 
Aşadar, ajutor financiar, desfinţarea "zidului" de sîrmă ghimpată şi libertatea de circulaţie în zona de frontieră! Asta, în loc de obstrucţii economice, militarizarea frontierei şi restricţii adminstrative - măsurile pe care Der Spiegel le crede, probabil, mult mai nimerite şi mai europene. Situaţia poate fi însă, uşor rectificată şi armonizată cu agenda Der Spiegel. Măsurile abuzive ale României pot fi blocate, cu condiţia ca "Partidul Comunist pro-rus" regretat de Der Spiegel să vină la putere. Asta mai ales, că tot Der Spiegel ne informează, după consultarea propriei baze de intuiţii oraculare, că:
"He (Băsescu) dreams of Romania Mare"
Argumentele şi probele lipsesc şi de data asta. Der Spiegel contează tocmai pe lipsa probelor: un adevăr evident nu are nevoie de argumente, aşa cum o presă aliniată a scăpat de grija jurnalismului riguros. Extremismul pro-românesc al Românilor şi al Preşedintelui lor e, pentru Der Spiegel, un fapt european documentat [...].
Interesant (în primul rînd pentru viitorii cercetători ai ipocriziei de presă "corecte politic") Der Spiegel foloseşte din nou tiparul după care toate delictele sînt delicte cu excepţia celor admise. Mai întîi, am aflat de la Der Spiegel că "defavorizaţii" moldoveni nu au drept de circulaţie pentru că sînt, în mod vădit, prea europeni. Acum aflăm că Der Spiegel poate susţine, fără obişnuitul torent de invective, un partid radical anti-imigraţionist. De ce? Pentru că Molzer şi partidul lui sînt împotriva imigraţiei europene. În schimb, Geert Wilders liderul politic olandez anti-imigraţionist e Satana. De ce ? Pentru că Wilders e anti-islamic şi, deci, incorect.
În sfîrşit, dacă episodul Moldova dovedeşte că România e vinovată de infidelitate europeană, atunci ne aflăm într-o companie augustă. Cei ce acuză acum direct sau indirect statul român ar trebui să se scutească de ravagiile amneziei voluntare. Politicienii şi presa germană uită ceva: în 1989-90, Germania era membru UE. Şi exact în 1989-90, Germania a încurajat şi salutat prăbuişirea "zidului" de la Berlin. Tot Germania a acordat cetăţenie in corpore populaţiei Republicii Democrate Germane, introducînd, pe această cale, în UE, nu mai puţin de 16 milioane de persoane".
 Şi Stela Popa (jurnalist la Radio Vocea Basarabiei şi la Unimedia) scrie despre acelaşi subiect pe blogul său : "Nemții arată din deget României, dar sunt pe locul 3 în topul cetățeniilor acordate!".

Articolul de la Spiegel Online (traducerea - Presseurop):

Moldova, aderarea clandestină

În ultimele luni, Bucureştiul a acordat un paşaport românesc pentru mai bine de 100.000 de moldoveni şi vrea să accelereze ritmul. Această politică care integrează de fapt vechea republică sovietică în spaţiul european nu e pe placul celorlalte ţări.

Noii candidaţii pentru aderarea la Uniunea Europeană se trezesc devreme. Nici nu a dispărut bine ceaţa dimineţii că sute de moldoveni, tineri în marea majoritate, se adună în faţa consulatului român de la Chişinău, capitala Republicii Moldova, ţara cea mai săracă din Europa. Denis Rotari, îmbrăcat cu un tricou albastru deschis şi având un dragon tatuat pe cot, este zidar. Dragostea este cea care l-a împins până acolo. “Am nevoie de bani pentru nuntă”, spune tânărul de 21 de ani. Ca toţi cei care stau la coadă, tocmai a cerut un paşaport românesc. Ceea ce este sinonim cu speranţa, aceea de a găsi o slujbă, ca mână de lucru ieftină, nu contează unde între Roma şi Lisabona.

Un milion de moldoveni au întors deja spatele patriei lor, al cărui PIB pe cap de locuitor corespunde celui al Sudanului. Îşi închiriază serviciile în străinătate, cel mai des la negru. Aproape 120 000 din 3,6 milioane au acum un paşaport al vecinului şi mai bine de 800 000 aşteaptă să le fie acceptată cererea de guvernul roman. Pentru a gestiona aceste probleme, ministerul român al Afacerilor Externe a deschis două noi consulate la Bălţi şi Cahul – pe cheltuielile UE.

Moldovenii intră în UE pe uşa din dos

Calculul este următorul: preşedintele român Trăian Băsescu, de orientare naţional-patriotică, vrea să îngroaşe rândurile supuşilor săi şi a acceptat ca numărul naturalizărilor să depăşească 10.000 pe lună, anul acesta. Astfel, într-o Uniune sătulă de aderări, şi fără un singur referendum, fără aprobarea de la Bruxelles, Berlin sau Paris, o lărgire pe ascuns se derulează. Moldovenii votează cu picioarele şi intră pe uşa din dos în Uniunea, paradis economic.

De când la Chişinău, “Alianţa pentru integrare europeană” a alungat de la putere comuniştii pro-ruşi în 2009, România a lansat ofensiva naturalizării asupra micului său vecin. Bucureştiul sponsorizează formarea funcţionarilor ministerului moldovenesc al Afacerilor Externe în “integrarea euro-atlantică” şi finanţează traducerea legilor UE. Chiar dacă ea însăşi este grav afectată de criza financiară, România a acordat anul trecut credite generoase vecinului său. Sârma ghimpată de la frontieră a fost demontată, şi din toamnă, locuitorii zonei tranfrontaliere de 30 de kilometric pt chiar să intre în românia fără viză.

“Acelaşi popor care are dreptul la unitate şi la un viitor comun”

Cu siguranţă, românii şi moldovenii trăiesc în două state distincte, “dar nu suntem decât un singur popor, şi acest popor are dreptul la unitate şi la un viitor comun”, a afirmat Băsescu, care visează la o Românie Mare, o resuscitare a României mari cu frontierele din 1918 până în 1940, care îngloba Moldova. Avansurile românilor au totul pentru a fi pe placul noilor autorităţilor moldovene. 9 din 53 deputaţi ai coaliţiei guvernamentale dispun de altfel de un paşaport românesc. În persoana lui Mihai Ghimpu, preşedintele în exerciţiu, este un unionist care se găseşte în vârful statului. Dorin Chirtoaca, primar şi nepot al lui Ghimpu, loveşte şi el : “Românii şi moldovenii sunt strâns legaţi, precum nemţii de bavarezi”. Ideea de existenţă a unui stat aparte ar fi “o iluzie a puterii sovietice”.

Pe drept cuvânt, o uniune cu România, al doilea stat cel mai sărac din UE după Bulgaria, nu pare deloc să seducă majoritatea populaţiei moldovene. Potrivit sondajelor, două sferturi dintre ei doresc să intre în Uniune, dar doar 2% se consideră români. De altfel, cum spunea zidarul în faţa consulatului român: “Cu paşaportul vreau doar să merg mai departe, în Vest. De România nu-mi pasă”. Vărul său lucrează deja la Madrid într-un abator. În martie 2011, când România va intra în spaţiul Schengen, sutele de mii de moldoveni titulari ai paşapoartelor româneşti vor putea în sfârşit să se deplaseze liber în UE.

Aşteptând, valul migrator a atras atenţia Bruxelles-ului. Populiştii de dreapta se grăbesc să scoată un profit de aici. Andreas Mölzer, deputat european al FPÖ, dreapta populară austriacă, a cerut Comisiei Europene să ia o poziţie asupra posibilităţilor de a pune capăt acţiunilor românilor. “Pentru Germania, nu este însă niciun motiv de îngrijorare”, explică Manfred Grund, deputat CDU al Bundestag. “Majoritatea se instalează doar în Italia şi Spania”.


UPDATE:

Adrian Năstase publică pe blog o postare greţoasă (Şmecheria diplomaţiei lui Băsescu), mustind de pupcurism prorusesc şi probruxelez:

" [...] Cu siguranta francezii sau germanii, care isi doresc o relatie buna cu Rusia sunt extrem de incantati de gaselnita eminamente damboviteana a lui Traian Basescu. Probabil, actualul sef al statului este extrem de mandru de aceasta miscare de pisicher: zice ca europenii, dar face ca el. In politica noastra aceasta abordare este considerata ca fiind una de maestru, de expert al combinatiilor, al loviturilor rafinate si al jocurilor politice subtile. In plan european insa, precum si la nivelul relatiilor internationale, ea nu este decat o pacaleala ieftina, expresie a obtuzitatii politice si a lipsei de tact [...]. "

24 de comentarii :

Crystal Clear spunea...

Asa este cand Bruxellul face ce spune Moscova.
N-as fi crezut niciodata ca se va ajunge aici.
Absolut niciodata !
Vin vremuri grele de tot..

Eu ma mandresc cu Basescu .Sper ca romanii sa intelega ce face el pentru Romania

Riddick spunea...

Vladimir Bukovski a avertizat înca din 2006 că se crează un fel de UERSS:

http://www.brusselsjournal.com/node/865

Dacă se va crea, nu se va destrăma (relativ) paşnic, precum URSS.

Crystal Clear spunea...

Cine mai poate sa opuna rezistenta ?
UK- nu-l primesc pe Savage
Tarile Estice_ai vazut ce s-a intamplat in Polonia.
Pot Romania,Cehia, Slovacia,Ungaria ,sa zicem unite sa faca ceva?
Nu vezi ca vor sa-l suspende pe Basescu ?Iti dai seama ca sunt in stare de absolut orice ?
In rest cine mai poate opune rezistenta de orice fel ?

Riddick spunea...

Văd prin alte ţări (rar, totuşi) manifestaţii ale sindicatelor reale şi ale agricultorilor în faţa sediilor reprezentanţelor UE din ţările respective. La noi "sindicatele" sunt anexa PSDNL.

La toamnă va fi ceva, UDMR va iesi (sau nu !)de la guvernare (sa urmarim Şcoala de Vară a UDMR de la Balvanyos, se pare ca vor participa Viktor Orban şi Traian Băsescu). Frunda e pornit. Deh, raportor al Consiliului Europei pentru Rusia.

Crystal Clear spunea...

Scoala de vara e la sfarsit iulie?

Riddick spunea...

Cred că da, în alţi ani era în iulie(la Băile Tuşnad, însă!):

Hungarian politicians at Tusnádfürdő/Băile Tuşnad, Romania

http://esbalogh.typepad.com/hungarianspectrum/2009/07/hungarian-politicians-at-tusn%C3%A1df%C3%BCrd%C5%91b%C4%83ile-tu%C5%9Fnad-romania.html

Crystal Clear spunea...

Tocmai se desfasoara :14-19 Iulie

Crystal Clear spunea...

"Cineva încearcă să manipuleze centrele de putere europene şi să facă digerabil un eventual act de forţă nedemocratic prezentându-l ca pe un gest de salvare a democraţiei."

Cristian Campeanu

Chiar "marii" Europei sunt atat de jos?

Riddick spunea...

Ba bine că nu...

Crystal Clear spunea...

M-am uitat putin pe NR.
Este ingrijorator.Lucrurile se precipita cu o viteza mai mare decat ma asteptam .Vad ca Rompoy ( neales de nimeni) se pregateste sa devina personaj important la ONU.
Mai e nitel si ONU va recunoste statul Europa.
Atunci sa ne tinem......

Riddick spunea...

Mai este până atunci.

Deocamdată, ochii pe Obama - aici e pericolul. Cât e ăsta la putere, nu putem dormi liniştiţi.

Cică vrea să reducă arsenalul nuclear al SUA cu 40%.

Am eu, aşa, o premoniţie - una din trei:
- va declanşa o criză strategică (eventual un false flag attack)ca să îşi pună în aplicare agenda
- sau se va folosi de o criza strategica în curs de izbucnire (Iran, Israel)
- va interveni ceva care îi va slăbi puterea (mid-term elections sau altceva);

Michael Savage Predicts Reichstag Fire Event, Arrest, Total Naked Dictatorship within 2 years!

http://www.youtube.com/watch?v=NcVS8Wcm97g

Crystal Clear spunea...

Pana si Michele Obama a inceput sa se ocupe de Tea Partie.
Tot de pe NR
http://abcnews.go.com/Politics/naacp-tea-party-civil-rights-group-considers-resolution/story?id=11144640

Pe astia n-o sa-i mai lase sa se desfasoare linistiti.
Sunt convinsa

Riddick spunea...

Americanii nu sunt căcăcioşi ca europenii, le iau gâţii dacă nu se astâmpără.

Crystal Clear spunea...

Asta asa e !
:)

Crystal Clear spunea...

Tot taraboiul asta cu vuzele moldovenilor cred ca a fost facut ca sa acopere intalnirea de mai jos:

"Russian President Dmitry Medvedev and German Chancellor Angela Merkel arrived in the Urals city of Yekaterinburg on Wednesday for bilateral talks.

Merkel promised to assist with the possible introduction of visa-free regime between Russia and the EU."

http://en.rian.ru/russia/20100715/159824137.html

http://theconservativemonster.com/2010/07/15/no-more-borders-medvedev-time-is-ripe-for-russia–eu-visafree-regime.aspx

http://riddickro.wordpress.com/2010/07/15/3353/#respond

Riddick spunea...

Nu prea ai cum acoperi o vizită la acel nivel.

Vad ca Realitatea TV da greutate articolului din Spiegel şi (indirect) îl aprobă.

Crystal Clear spunea...

N-am vazut -poate mai tarziu.

Vad ca se agita insa sa demonstreze cat de nociv este internetul( mai ales in ultima perioada) cu tot felul de "substante" letale care se pot procura( apropos de Mad.Manole)
Te doare capul..

Riddick spunea...

Şi blocurile cu mai mult de două etaje sunt periculoase - au ferestre şi balcoane.

Crystal Clear spunea...

Exact la asta m-am gandit si eu.
Daca vrei, poti.
Si fara internet

Riddick spunea...

Un amic de-al meu s-a defenestrat (fiu unic, dar "cu probleme la mansardă"), şi-a lasat parinţii singuri la batrâneţe. La anul face 10 ani...

Crystal Clear spunea...

Cumplit...
Am si eu niste prieteni.Baiatul lor de 19 de ani si-a luat zilele acum vreo 6 saptamani,probabil din cauza divortului parintilor.Copilul era mai sensibil ( ameninta ca se sinucide de mult timp) si nimeni nu l-a dus la psihiatru.O tragedie.
Echilibrul interior al fiecaruia sta pe o margine atat de ingusta ,cum nici nu ne dam seama.Cateodata este foarte usor sa si-l pierda si efectiv e nevoie de ajutorul celor din jur.Daca are noroc.daca nu, nu...

Crystal Clear spunea...

Oare FMI pedepseste Rep Moldova ?

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7592034-fmi-deblocat-transa-90-milioane-dolari-pentru-moldova.htm

Crystal Clear spunea...

Sorry.
Am gresit.
FMI a DEblocat , nu a blocat...



Ies afara nitel

Riddick spunea...

FMI "a deblocat", nu a blocat, tocmai asta vroiam să spun. Cam târziu (6 luni). Nu ştiu ce să zic...

Oricum, Filat e dubios (sper ca Ghimpu să candideze la preşedinţie, nu a anunţat nimic, dar...):

http://once-upon-a-time-in-the-west.blogspot.com/2009/10/ussr2-file-moldovas-fake-makeover-post.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: