25 iulie 2014

Se confirmă porcăria: gaze extrase din România, exportate în UE prin South Stream


Ce spunea recent Vocea Rusiei se confirmă şi din alte surse:

Compania austriacă OMV, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Petrom, ar putea livra în Europa gaz românesc extras din perimetrul Neptun prin intermediul gazoductului South Stream, care va trece prin Marea Neagră, şi care va avea punctul terminus în Austria şi nu în Italia cum fusese vehiculat anterior, scrie prestigiosul cotidian american The New York Times. Acesta este pentru prima dată când se pune problema ca South Stream să fie alimentat cu gaze româneşti extrase din Marea Neagră.

OMV intenţionează să se diversifice, să devină mai puţin dependentă pe rolul său de lungă durată ca distribuitor de gaze ruseşti pentru Europa Centrală şi să pună mai mult accent pe a fi o companie de exploatare şi de producţie.

Compania austriacă este legată de Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia şi din întreaga lume, şi se află în „ghearele“ gigantului rus prin intermediul unor contracte de lungă durată care ar aduce penalităţi financiare mari dacă ar fi întrerupte. Mai mult decât atât, în ultimii ani unele companii occidentale, printre care şi OMV, s-au văzut nevoite să vândă în Europa, din cauza contractelor încheiate cu companiile ruseşti, gaz la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei.

Dacă UE va permite ca proiectul South Stream să continue, analiştii se aşteaptă ca oficialităţile europene să impună condiţia ca gazoductul să transporte şi gaze care nu provin din Rusia, iar OMV mizează pe acest lucru. În 2012 ExxonMobil, cea mai mare companie listată de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, împreună cu OMV Petrom au anunţat că au descoperit o cantitate semnificativă de gaze în Marea Neagră, echivalentul de până la patru ori al consumului într-un singur an al României.

Anul trecut, unitatea de gaz şi energie electrică a OMV a avut o cifră de afaceri de aproape 12 miliarde de euro şi profit de doar un milion de euro şi de aceea livrarea gazului rusesc în Europa nu mai este o afacere atractivă pentru compania austriacă controlată în proporţie de 32% de guvernul de la Viena.

Gerhard Roiss, preşedintele OMV, a făcut lobby puternic la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să aprobe construcţia South Stream şi a menţionat că gazoductul va ajuta la diversificarea alimentării cu gaz a Europei. Intenţia lui Roiss este să alimenteze South Stream cu gaz extras din blocul Neptun din Marea Neagră.

„Piaţa gazelor naturale este una difi­cilă. Ne vom concentra pe gazul pe care OMV îl găseşte şi pe care îl vinde. Vom extrage mai mult gaz din Marea Nordului şi din Marea Neagră“, a adăugat Roiss.

OMV a achiziţionat de la compania norvegiană Statoil un câmp petrolier din Marea Neagră pentru aproape 2,7 miliarde de dolari, iar anul acesta a încheiat acorduri cu Hess, o firmă americană, pentru câmpuri petroliere din aceaşi zonă. În portofoliul OMV se găseşte şi un proiect în valoare de zece miliarde de dolari de exploatare a rezervelor din Atlanticul de Nord, în largul insulelor Shetland, achiziţionat de la Statoil. Proiectul a ajuns în pragul colapsului deoarece compania austriacă a cheltuit mult pe echipament şi personal, dar a fost văzut de OMV ca o pregătire pentru operaţiunile de forare la mare adâncime în Marea Neagră.

„Consider că a fi independent şi a avea propriile resurse este întotdeauna mai bine decât să faci parte dintr-un proiect precum South Stream", a spus premierul României Victora Ponta, citat de cotidianul american.

OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat că vor începe un nou foraj în Marea Neagră la mare adâncime în zona în care cele două companii au găsit gaze natural în urmă cu doi ani. Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit în 2012, potrivit unui comunicat comun al celor două companii.

4 comentarii :

Anonim spunea...

Urgent , DAR URGENT, REFERENDUM SI, DACA POPORUL VA DECIDE, IESIREA DIN IMPERIUL BOLSEVIC EUROPEAN, SPECIALIZAT IN DISTRUGEREA DE TARI SI NATIUNI !!!
Mult timp aceste fiinte, cu pretentii de lideri si conducatori, nu vor mai putea sa ne minta fara a-si asuma riscuri majore !!!
NIMENI sa nu mai poata decide in numele nostru fara a avea un mandate explicit; altfel, avem de aface cu o relatie de genul sclavi-stapini de sclavi, ceea ce in anul 2014 nu se mai poate !
Nu uitati: REFERENDUM SI SA SE FACA ASA CUM VOR ROMANII !!!
aLTFEL NU VA FI BINE !!!

Riddick spunea...


Şi cine să convoace referendumul, "ei" ?

Până nu scăpăm de clica asta, nu va fi aşa ceva.

Vine luptă grea...

Anonim spunea...

Iata inca un ''argument'' la afirmatiile de mai sus :

http://www.agerpres.ro/economie/2014/07/25/enel-ar-putea-obtine-cel-putin-doua-miliarde-de-euro-pe-activele-din-romania-bloomberg--16-29-49

Riddick spunea...


N-au băgat atât, cu tot cu investiţii. Preţul (lor) la cumpărare - de cacao.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: