14 februarie 2014

Opoziţia reală (dacă există) este în mod obligatoriu împotriva revizuirii Constituţiei şi împotriva regionalizării

 
Foarte probabil, PnL va ieşi de la guvernare în următoarele zile. USD are deja majoritate parlamentară, iar la ea se va adăuga şi UDMR.

Pentru revizuirea Constituţiei sunt însă necesare 2/3 din voturi la parlament, iar USD+UDMR nu are atâtea. De asemenea, validarea referendumului constituţional trebuie să se facă cu minim şase voturi din nouă, iar cu PnL "în opoziţie", devine incert un vot pozitiv din partea judecătorului numit de PnL la CCR. Desigur, în ipoteza că PnL îşi va reconsidera poziţia în privinţa revizuirii. Deci, şi a regionalizării. USL avea (teoretic) o majoritate simplă de 5:4 (cu tot cu judecătorul numit de UDMR).

CCR a respins în unanimitate legea descentralizării ("legea Dragnea"). Acest fapt, văzut în asociere cu intenţia de a organiza un referendum constituţional în mai, cu prag de validare de 50%, ar duce la concluzia că nu se vrea o regionalizare care să conţină şi actualele judeţe. Prin "legea Dragnea" actualele judeţe se întăreau, însă regiunile rămâneau doar ca teorie, dependente de aprobarea prin referendum a revizuirii Constituţiei.

PSD, dacă vrea preşedinţia, vrea şi prerogativele pe care i le dă actuala Constituţie, nu unele diluate de o eventuală revizuire. Actuala "opoziţie" nu este de acord cu menţinerea judeţelor în schema de regionalizare, alături de regiuni. PDL şi Băsescu doreau (2011-2012) o regionalizare prin comasarea de judeţe şi tratarea "judeţului mare" ca regiune: se păstra denumirea din Constituţie a unităţii administrativ-teritoriale ("judeţ"), şi doar se modifica legea administraţiei publice locale, fără referendum constituţional (doar cu majoritate simplă, la parlament). Actuala "opoziţie" dă semnale că este favorabilă validării referendumului, chemând la participare pentru un vot împotrivă, "de respingere" (dar şi voturile împotrivă se contabilizează la stabilirea condiţiei de validare !).

Am mai spus-o: oligarhia nu-şi permite un eşec al referendumului de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Aşa încât o ieşire din majoritate a PnL-ului este un bun pretext de a nu se mai ajunge la 2/3 în parlament pentru revizuire. Şi deci, nu s-ar mai ajunge la referendum.

Iohannis: "Cu regionalizarea, deocamdată, e moartă".

Un comentariu :

Riddick spunea...

Important e să cadă revizuirea Constituţiei, prin invalidarea referendumului. Ar fi un mesaj clar: că n-au mandat popular să facă regionalizarea. Vor încerca s-o reia, cu "manopera" la parlament ("judeţe mari"), dar îşi asumă riscuri.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: