03 martie 2010

Proiecte energetice pe agenda discuțiilor Nazarbaev - Băsescu



http://www.europalibera.org/content/article/1973896.html

Ideea unui oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere


Republica Kazahstan este cel mai important partener comercial al Romaniei din Asia Centrală, a declarat astazi presedintele roman Traian Băsescu dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau Nursultan Nazarbaev. Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre Kazahstan si Romania au fost anul trecut de doar 800 de milioane de dolari.

Proiectele energetice dintre cele doua state au fost cele care au tinut, insa, capul de afis al vizitei pe care a facut-o Traian Basescu in Kazahstan. Practic Nursultan Nazarbaev a facut schema de export a petrolului kazah, care in viziunea lui poate fi transportat printr-un nou oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere. Acest traseu ar face Kazahstanul mai putin dependent de conductele rusesti. Presedintele Nazarbaev a declarat că petrolul furnizat Romaniei ar putea fi transportat printr-un oleoduct care ar pleca din portul românesc Constanţa spre Trieste in Italia.

KazMunaigas, compania kazaha de stat, a cumparat in Romania societatea Rompetrol, care detine cea mai mare rafinarie autohtona si se afla la Navodari, pe malul Marii Negre. Aceasta achizitie devine vitala in acest plan al Kazahstanului, de a duce petrol in occident pe o ruta care sa ocoleasca Rusia. In acelasi timp Romania are sanse sa devina un punct strategic pe viitoarea harta energetica a Europei. Kazahstanul a produs in 2009 1,5 milioane de barili de petrol pe zi si preconizeaza sa-si dubleze productia in anii urmatori

Presedintele roman considera ca ambele tari au nevoie de o relatie bilaterala mai activa, fiindca  Romania poate fi beneficiara resurselor energetice, dar si a materiei prime necesare producerii de combustibil nuclear, pentru reactoarele centralei de la Cernavoda. In acelasi timp, Romania poate fi, potrivit lui Traian Basescu, un partener pentru dezvoltarea industriala a Kazahstanului atit in ceea ce priveste productia de echipamente petroliere, nucleare sau energetice. 

  

3 comentarii :

Anonim spunea...

greu d ecrezut ca rusii vor permite acest lucru...deocamdata teritoriul georgiei e inca nesigur...

Riddick spunea...

Ruşii dacă vor să intervină în Georgia, o pot face doar militar, nu ţine subversiunea ca în Ucraina.

Despina spunea...

Sa speram ca nu-si baga nasu rusii


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: