03 martie 2010

Proiecte energetice pe agenda discuțiilor Nazarbaev - Băsescu



http://www.europalibera.org/content/article/1973896.html

Ideea unui oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere


Republica Kazahstan este cel mai important partener comercial al Romaniei din Asia Centrală, a declarat astazi presedintele roman Traian Băsescu dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau Nursultan Nazarbaev. Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre Kazahstan si Romania au fost anul trecut de doar 800 de milioane de dolari.

Proiectele energetice dintre cele doua state au fost cele care au tinut, insa, capul de afis al vizitei pe care a facut-o Traian Basescu in Kazahstan. Practic Nursultan Nazarbaev a facut schema de export a petrolului kazah, care in viziunea lui poate fi transportat printr-un nou oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere. Acest traseu ar face Kazahstanul mai putin dependent de conductele rusesti. Presedintele Nazarbaev a declarat că petrolul furnizat Romaniei ar putea fi transportat printr-un oleoduct care ar pleca din portul românesc Constanţa spre Trieste in Italia.

KazMunaigas, compania kazaha de stat, a cumparat in Romania societatea Rompetrol, care detine cea mai mare rafinarie autohtona si se afla la Navodari, pe malul Marii Negre. Aceasta achizitie devine vitala in acest plan al Kazahstanului, de a duce petrol in occident pe o ruta care sa ocoleasca Rusia. In acelasi timp Romania are sanse sa devina un punct strategic pe viitoarea harta energetica a Europei. Kazahstanul a produs in 2009 1,5 milioane de barili de petrol pe zi si preconizeaza sa-si dubleze productia in anii urmatori

Presedintele roman considera ca ambele tari au nevoie de o relatie bilaterala mai activa, fiindca  Romania poate fi beneficiara resurselor energetice, dar si a materiei prime necesare producerii de combustibil nuclear, pentru reactoarele centralei de la Cernavoda. In acelasi timp, Romania poate fi, potrivit lui Traian Basescu, un partener pentru dezvoltarea industriala a Kazahstanului atit in ceea ce priveste productia de echipamente petroliere, nucleare sau energetice. 

  

3 comentarii :

Anonim spunea...

greu d ecrezut ca rusii vor permite acest lucru...deocamdata teritoriul georgiei e inca nesigur...

Riddick spunea...

Ruşii dacă vor să intervină în Georgia, o pot face doar militar, nu ţine subversiunea ca în Ucraina.

Despina spunea...

Sa speram ca nu-si baga nasu rusii


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: