15 octombrie 2013

Temă de la Washington pentru Ponta ? "Dai drumu' proiectului Roşia Montană - te susţinem să devii preşedinte"


Din punctul meu de vedere, problemele reale ale proiectului sunt două, şi nu de natură tehnică sau ecologică: 1) participaţia prea mică (şi minoritară) a statului român: 19,31% de la 33,8% (iniţial), şi 2) redevenţa la extragerea aurului, prea mică: 2%. Sunt promisiuni de "creştere" a participaţiei la 25%, şi a redevenţei la 6%.

În pregătirea (?) vizitei lui Ponta în SUA, un think-tank ("Democracy Institute") a organizat o dezbatere cu titlul "Balkan Tiger or Balkan Backwater ?" ("Tigru balcanic sau balta din Balcani?")

Miroase a lobby sadea - în prim-plan apare proiectul Roşia Montană, ca test suprem al orientării pro-Vest a guvernului, dar mai ales a prim-ministrului ("Primul-ministru Ponta, la care mulţi se referă ca la un Tony Blair al Balcanilor, are o atitudine pro-vestică şi pro-americană* care se reflectă în politicile interne şi externe.").
"Un standard pentru revitalizarea sectorului minier, semnalizând că România este deschisă pentru afaceri, încurajând investitorii interni şi straini să caute oportunităţi în România, contribuind la creşterea economică a unuia dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene".
* poate pro-Obama... 

3 comentarii :

Anonim spunea...

De accord cu cele doua probleme ale ''proiectului'' !
Chiar de ar fi sa se aleaga praful de Putna, daca problemele se rezolva e ok !!!http://www.stareapresei.ro/prospectiuni-sa-cauta-sisturi-la-manastirea-putna-39941.html
Doamne, cind se vor scula aia din Bucovina !!!!

Riddick spunea...

Vorbeam despre alt subiect, nu despre gazele de şist. Dacă e reală treaba de la Putna, o consider o provocare.

Anonim spunea...

Io-te ici diversiune !!!http://stareanatiunii.com/rascoala-de-la-pungesti-taranii-au-facut-bariera-vie-impotriva-utilajelor-chevron.html
Pe tacute, cu calusul in gura , ca in Securitatea bolsevica !!!


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: