03 octombrie 2013

"Republica Cehă la răscruce — vremea deciziei"


AGERPRES:

Fostul președinte ceh Vaclav Klaus vrea ca țara sa să părăsească UE

Fostul președinte ceh Vaclav Klaus, eurosceptic declarat, propune în noua sa carte ca Republica Cehă să părăsească Uniunea Europeană, calificând în același timp proiectul de unificare continentală drept un 'imens eșec', a dezvăluit el pentru presă joi.

'Ultimul capitol al cărții mele încearcă să spargă un tabu politic ce încă există, mai exact posibilitatea de a părăsi UE', a precizat Klaus (72 de ani) în paginile cotidianului Dnes, preluat de France Presse. Pentru șeful statului ceh /2003-2013/, 'Uniunea Europeană este un imens eșec, fără a mai discuta despre prostii de genul monedei comune'.

Cu titlul de 'Republica Cehă la răscruce — vremea deciziei', noua carte a lui Klaus va apărea săptămâna viitoare. Economist de formație și mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Vaclav Klaus este cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare și abordarea foarte critică la adresa UE.

Calificându-se el însuși drept 'disident european', el îi reproșează UE mai ales 'deficitul democratic', excesele sale birocratice și reglementările supranaționale. 'Nu vorbiți de democrație când vorbiți de Uniunea Europeană. Este o entitate antidemocratică și un proiect antidemocratic', a declarat el pentru Dnes.

Potrivit lui, UE restrânge posibilitatea țărilor membre a decide liber pentru ele. 'În mod evident, poate fi vorba despre o decizie genială sau una stupidă, dar esențială este libertatea de a lua acestă decizie', a explicat el. Unul dintre artizanii trecerii la economia de piață după 'revoluția de catifea' din 1989, Klaus a ocupat posturile de ministru de finanțe /1989-1992/, de premier /1992-1997/, de șef al Camerei Deputaților /1998-2002/, după care a deținut cea mai înaltă funcție în stat până în martie 2013.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: