03 octombrie 2013

Şi, totuşi... referendum(uri) în 2013 ?


Referendum de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"), cuplat cu referendumul de demitere nr.3, să vină mai multă lume la vot. Iar dacă USL se mişcă mai cu talent şi-şi plasează în timp util la CCR înlocuitorul lui Motoc (demisie Motoc de la CCR, cu sau fără demisie Bârsan de la CEDO), s-ar putea anula amânarea cu un an a cvorumului de 30%. Nu-i întâmplător că EuroBăse a făcut contestaţie la CCR pe acest subiect, iar aceasta se va discuta abia pe 23 octombrie. 

Mai poate fi şi un alt calcul: "mai bine acum - indiferent de prag - la anul foarte puţini ar mai fi favorabili regionalizării". Aşa că se fabrică pretextul.
Băsescu: "Ieri, independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea lui Ponta, ceea ce mă face să denunţ pactul de coabitare. În acest moment, ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România. Referitor la pactul de coabitare, voi face o analiză și în această după-amiază mă voi pronunța. Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu, şi să văd dacă are rost să-l mai menţinem. Pentru că el nu e în afara legii, legile ar trebuie să substituie acest pact, problema e că el fiind semnat cu preşedintele României, care are o credibilitate construită legată de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput. Victor Ponta se dovedește mincinos până și cu un document important."
Update:

... sau, chestia asta (demisia): procedura e mai rapidă, iar manevra cu anularea amânării cu un an a cvorumului redus la 30% poate decurge în paralel, la CCR. Deşi scrisesem mai înainte că nu mă aştept să-şi dea demisia. O poate face acum, dar cu un scop contrar. Mai mulţi ar veni la alegeri prezidenţiale (cuplate cu referendumul de regionalizare), decât la un vot la referendumul de demitere, unde votanţii lui n-ar veni toţi.
”Foarte simplu, coabitarea este prevăzută în Constituție. Președintele este obligat să coabiteze cu primul ministru, indiferent cine este acesta și ce culoare politică are. Prin urmare, dacă Traian Băsescu se gândește să denunțe coabitarea cu Victor Ponta, probabil că ia în calcul demisia, astfel nu-mi explic. Poate că vrea să-și dea demisia din funcția de președinte al Romnâniei, ceea ce ar fi o veste bună pentru toată lumea și așa ocupa abuziv funcția”, a declarat Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, pentru pesurse.ro .

Ivan consideră că nu se vor creea blocaje instituționale între Cotroceni și Palatul Victoria, chiar dacă președintele va rupe pactul de coabitare.

”Nu a fost nicio legătură foarte strânsă. A fost o perioadă în care relațiile au fost firești, normale și civilizate, dacă Traian Băsescu nu poate să rămână în cadrul acesta civilizat, atunic ce să zicem, el o să facă scandal, noi o să ne facem treaba în continuare. Va fi mai mult zgomot de fond decât până acum, în rest nimic”, a mai precizat Ivan.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Doar n-o crede careva că i se va întâmpla ceva omului care răspunde de sarcina trasată din exterior pentru clica transpartinică de la Bucureşti (adică, regionalizarea; adică, Dragnea)...

MEDIAFAX: "Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea."

Ce se începuse a fost circotecă (ca şi cealaltă), să creadă bizonu' c-ar fi un conflict real.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: