11 iunie 2013

Ce a înţeles un eurobăsist, sau ce vrea să ne facă pe noi să credemEmilian Isăilă, articol la Ziare.com (Constituţia, ultima confruntare între Băsescu şi Antonescu). Comisia de revizuire are 23 de membri, din care 9 de la PSD şi 6 de la PnL. Cum amendamentele trec de comisie numai cu minim 2/3 din voturi, singurul partid care le poate bloca oricum este PSD (minimul de voturi pentru blocaj este de 8, minimul pentru trecere este de 16).

Iată "tezele", aşa cum le-am putut eu descifra :

1. Doar Băsescu şi Antonescu se confruntă (Ponta e cumva deoparte)

Reiese din chiar titlul articolului, nu necesită comentarii suplimentare.

2. CCR devine respectabilă abia prin plecarea ultimului numit de Iliescu (de parcă pentru "înnoire" te poţi baza pe ceilalţi numiţi de PnL şi PSD):
"Odată cu plecarea şi ultimului judecător numit de Ion Iliescu, e vorba de Ion Predescu, putem spune că apare un suflu nou în ce priveşte controlul constituţionalităţii legilor. Această instituţie, după criza provocată vara trecută de către USL, a ieşit mai puternică şi mai respectată."
3. Dacă Ponta reprezintă prost România, asta ar fi ceva bun. Iar USL "e gata de scindare", pentru care ar fi suficiente câteva discuţii "externe" ale lui Ponta:
"Semnalele din aceste zile sunt în sensul că Victor Ponta joacă pe cartea Europei, iar ideile din capul lui Antonescu nu se vor concretiza într-o nouă lege fundamentală. Atât întâlnirea informală cu Tony Blair, cât şi scurta întrevedere cu Angela Merkel înseamnă în subtext o propunere pentru Ponta şi PSD de a trece de partea proiectului european, scoţând formaţiunea socialistă din zona populismului şi a discursului anti-occidental."
Şi majoritate parlamentară, cu cine va face PSD-ul ? Cu oamenii lui Băsescu, desigur (cei fugiţi din PnL şi PDL), cu unii de la PP-DD şi cu UDMR. Poate şi cu PDL. Un "guvern european" (n' aşa ?!).
 

4. Oamenii lui Băsescu şi Ponta de la CCR "n-ar vrea regionalizare", deci ar bloca reducerea cvorumului (cvorumul redus fiind singurul mod de a trece regionalizarea printr-un referendum nefraudat):
"Legea fundamentală a lui Crin Antonescu, pe lângă problemele politice, are una mare la Curtea Constituţională. Împotriva referendumului de 30% se strânge uşor o majoritate de cinci judecători, dacă nu de şase. Sunt patru dintre cei care s-au opus ordonanţei cu modificarea cvorumului în vara trecută la care se va adauga şi votul lui Daniel Morar."
...Şi cel al UDMR-ului, dar "l-am lipit" la Ponta (care îl are consilier pe Frunda, de la UDMR)
 

5.  CCR ar putea respinge ca neconstituţională legea de revizuire a Constituţiei, pe alt motiv decât neconformitatea cu Articolul 152 ("limitele revizuirii").
"O altă problemă a proiectului în care s-a băgat Crin Antonescu e aceea că nu ia în calcul rezultatul unui referendum votat cu 50% plus unu în care românii se pronunţă pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de membri."
N-o poate face.
 

6. CCR ar putea să şi oblige parlamentul să voteze o anumită chestiune, nu doar să respingă ceva votat deja:
"E foarte greu să existe o revizuire în afara acestor două teme, într-una există o decizie a Curţii Constituţionale, iar, în a doua, o decizie a poporului român nepusă în aplicare de aproape patru ani."
Nu scoate o vorbă despre regionalizare, principalul scop al revizuirii.
 

7. Ponta ar putea "călări" la infinit un PSD care cam începe să mârâie la el, iar actuala coaliţie "ar izola România" (nu, o scoate la mezat !):
"Victor Ponta a plecat pe un drum diferit de cel al lui Crin Antonescu. Cât de curând, va trebui să ia decizia finală în ce priveşte parteneriatul cu liberalii. Asta în cazul în care doreşte să se salveze politic şi să evite izolarea României pe plan internaţional."
Pe Ponta, cineva deştept de la PSD l-a setat pe "uzură rapidă" (doar n-o fi crezând Ponta că bizonii votanţi de PSD apreciază fineţurile astea eurosocialiste, condimentate cu eurobăsism ?!).
 

8. Ar conta (şi) electoral, în mod negativ, retorica "naţionalistă" a lui Căcărău. Patriotul autentic Viktor Orban ar putea fi comparat cu acesta, iar cei doi ar avea agende similare:
"Începând cu această săptămână, Crin Antonescu va simţi din ce în ce mai apăsat cât e de singur în peisajul politic european. Mai are doar un prieten de suferinţă, modelul lui politic, Viktor Orban, premierul Ungariei."
"Noroc" că Lech Kaczynski a murit, altfel - mai ştii ?! - pomenea de "gemenii polonezi ciudaţi" (clişeu europeist folosit până la atentatul de la Smolensk din 2010).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):