18 aprilie 2010

Ciocu' mic şi mâna sus !



O propunere controversată a fost lansată joi de comisarul european pentru Economie, Olli Rehn (ALDE, Finlanda), la o reuniune a think-tank-ului The European Policy Centre. Prevederile s-ar extinde deocamdată doar asupra ţărilor care au ca "monedă naţională" euro.

Despre ce este vorba
? Bugetele statelor din "eurozonă" ar urma să fie mai întâi prezentate spre aprobarea UE, şi doar după aceea înaintate spre aprobare parlamentelor naţionale. Sună aiurea, nu? Dacă ăia la parlament zic "pas" schimbărilor (sugerate? impuse? de UE - aici nu este prea clar cine ar urma să se ocupe cu avizarea: Comisia, sau "altcineva"). Dar, ar putea cunoaşte oficial parlamentarii forma iniţială a proiectului de buget? Ce situaţie stânjenitoare pentru guvernul respectiv !

Propunerea va fi oficial prezentată în mai, de Comisia Europeană. Rehn: "Vom cere schiţa de buget în primele luni ale anului, să spunem, din ianuarie până în iulie. Nu rubrică cu rubrică, ci bugetul ca ansamblu, astfel încât Comisia ar analiza iar grupul miniştrilor de finanţe din zona euro ar efectua o expertiză şi ar face recomandări privind bugetele naţionale, înainte de a fi prezentate parlamentelor naţionale". A, deci înainte. Ăia tot sunt acolo de maimuţoi, să ridice mâna.


De când cu criza grecească, noi tertipuri sunt folosite pentru implementarea Statului Europa. Sub masca "precauţiei".

Rehn face referire repetată la Articolul 136 din Tratatul de la Lisabona, conform căruia membrii (statele) din zona euro pot vota cu majoritate calificată "să întărească coordonarea şi supravegherea disciplinei lor monetare". Analiştii consideră că formularea de "opinii" şi nu aprobarea formală din partea UE ar fi mai usor digerată de public.


Economistul-şef al European Policy Center, Fabian Zuleeg, spune: "Va fi o rezistenţă semnificativă de la o serie de state dacă acolo va exista o percepţie că deciziile privind bugetele naţionale se transferă la nivelul UE. Deasemenea, ar putea fi impedimente legale în ţări precum Germania". Interesant, aberaţia ar putea fi contracarată doar "în unele state". Foarte interesant...


Comisia Europeană ar dori întărirea Pactului de Stabilitate şi de Creştere, şi mai ales a măsurilor coercitive. Ţările mici au protestat împotriva aplicării prevederilor mai ales împotriva lor, iar încălcările repetate ale Pactului de către Franţa si Germania au dus la relaxarea prevederilor sale, în 2005. Rehn se gândeşte la anumite sancţiuni aplicabile "automat", dezbaterile fiind dăunătoare Sovietului Suprem de la Bruxelles.


Bun - veţi zice - dar ce legătură au toate acestea cu România, care cine ştie când va adera la euro?

 

Au oarecum o legatură, având în vedere interpelarea parlamentarului socialist Corina Creţu către Comisia Europeană, privind... riscul îndatorării unor state membre UE către FMI (de fapt, este clar că se referă la România):

"România este, în prezent, cel mai mare datornic către Fondul Monetar Internaţional, iar alte state membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria şi Letonia, se află în fruntea aceluiaşi clasament, realizat în funcţie de valoarea sumelor datorate".


"Pentru a nu provoca intrarea în incapacitate de plată a statelor UE care au solicitat asistenţa FMI, Fondul şi-a modificat politica tradiţional restrictivă, o mare parte din fiecare tranşă de împrumut fiind utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, şi nu pentru susţinerea rezervei valutare, ceea ce determină amânarea rezolvării problemelor de natură fiscală cu care se confruntă ţările est-europene".


Ce liniştit mă simt eu când aud de vreo măsură socialistă care ne vrea binele...


 "gouvernement, governance... "

33 de comentarii :

Despina spunea...

L-am auzit pe Lucian Croitoru astazi ca noi pastram planul sa trecem la euro in 2015.
Ca dobanzile la credite vor scadea,dar ca Banca Nationala nu va mai decide prea multe in privinta monedei ,ci numai Banca Centrala Europeana.Planul este deci clar.
Eu n-as trece insa la euro pana n-ar exista un raport de control al utilizarii fondurilor europeene in ultimii ani

Riddick spunea...

Nu pot trece la euro dacă nu modifică Constituţia, unde este menţionat clar: "moneda naţională este leul, cu subdiviziunea - banul".

Sub masca "reformei constituţionale" vor să strecoare chestiunea.

De-acum nu mai este conflict stânga-dreapta, este conflict România-Statul Europa. Vor cădea multe măşti, va fi foarte urât şi multe dezamăgiri. Lupta va fi foarte grea.

Despina spunea...

Sunt absolut de acord cu tine!
Sunt din ce in ce mai ingrijorata de viitor.Si eu am inceput sa ma gandesc ca voi fi dezamagita de multi.
Incerc sa inteleg ,dar cu cat inteleg ma si sperii.
Nici nu mai pot sa fac planuri de viitor, de dezvoltare.
Ba cade un avion cu crema dreptei din Europa de Est ,ba se asteapta un razboi in Iran,ba vezi cum la noi lucrurile stagneaza.
S-a intamplat ceva serios din decembrie pana acum privind planurile guvernului,parmanetului.
In curand se fac 5 luni de la victoria lui Basescu.

Despina spunea...

Deja nici nu mai vreau sa aud de Statul Europa...

Riddick spunea...

Este foarte complicat, unii joacă la vedere, alţii joacă în travesti. Atenţie, şi unii "băieţi buni" joacă la travesti. Trebuie muult discernământ.

Despina spunea...

Nu stoiu daca ai vazut asta :)


"Presedintele UE a lansat un volum de poezie haiku
de Roxana Bobolicu HotNews.ro
Sâmbătă, 17 aprilie 2010, 0:18 Actualitate | Internaţional


Herman Van Rompuy, presedintele UE
Foto: Agerpres
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a lansat joi, la Bruxelles, un volum de poezie haiku, la care a lucrat timp de sase ani. Poeziile sunt prezentate in 5 limbi - flamanda, franceza, engleza, germana si latina - si descriu in cea mai mare parte peisaje din natura sau trecerea timpului, scrie The Guardian.

Haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe. Poeziile in flamanda respecta intru totul formatul, insa acesta nu este cazul si pentru traduceri, care nu au fost realizate de Van Rompuy.

Multe dintre poeme au fost publicate si pe site-ul belgianului care se afla in fruntea UE.

Rompuy a declarat ca poezia l-a facut un politician mai bun: "Un poet haiku nu poate fi nici extravagant, nici vanitos si nici extremist in politica".

http://www.hotnews.ro/stiri-international-7140628-presedintele-lansat-volum-poezie-haiku.htm

Riddick spunea...

Da' cine dracu' vrea sa audă ?!

Mi-a plăcut seara asta Alex Mihai Stoenescu la Realitatea TV, la emisiunea despre Kaczynski: "Nu mai merge, vrem să ştim clar ce este Uniunea Europeană - federaţie sau asociaţie de state cu drepturi egale ?!".

Riddick spunea...

...răspunsurile sunt decalate faţă de întrebări (moderarea + conexiunea lentă :) ).

Ce sa zic de belgian ? Să scrie poezii în continuare, pentru mine este un particular, o persoană privată. Dacă am avea demnitate nici nu am organiza întâlniri cu el.

Despina spunea...

Am inceput sa miros si eu treaba cu "travesti"-ul Cei care tac sunt cei mai periculosi si cei care spun doar jumatate .Trebuie sa despici firu-n patru ca sa desoperi ca ceva nu este in regula ca spun ceva bun la suprafata,dar rau in profunzime.
Foarte complicat.
Ai dreptate lupta este ,mare

Riddick spunea...

Spuneam ca şi unii sceptici joacă deocamdată "camuflat", dar sunt puţini, din nefericire, în locurile strategice. Ne inunda carieriştii şi vânduţii.

Despina spunea...

Cred ca nici Base n-a stiut ce-i cu Statul Europa cand am intrat , in 2007.
Tii minte ca s-au facut doua revelioane:
Tariceanu cu cel de la Alde -la Universitate,parca si TB in Piata Palaturlui ( sau invers)

Ma ingrozesc numai cand ma gandesc.

Bineintels ca nu trebuie nici sa-l bagam in seama

A.Stoenescu -stie de ce intreba. A inceput sa miroasa multa lume ca e pacaleala

Riddick spunea...

Mie nu îmi iese din cap ca în parlament s-a votat în unanimitate (în 2007, parca) Tratatul de la Lisabona.Parca 1-2 abţineri. Ce scârbă îmi este !

Despina spunea...

Ce ne-au mai pacalit!
Nu mi-as fi imaginat asa o pacaleala de proportii !


Ma retrag
Noapte buna

Riddick spunea...

Noapte bună !

Problema este, să nu lăsam vadimiştii să ne de tot ei "soluţii": "Vedeţi ? V-am spuuus noi !..."

niku_elektriku spunea...

la asta o sa se ajunga, Riddick, daca in statele membre cistiga populistii de stinga-dreapta ce fak harcea-parcea orice fel de echilibbru, impingind la ingustarea marjelor de manevra din partea statelor "suverane".
UE ori crapa acu', cu nu stiu ce urmari cataclisice, ori o sa merga "musai" spre "convergentza", iar nu stiu cu ce urmari.
gindeste'te ca si inainte de rebolutzie, cu ceashka "autarhul" "natzionalistul", ajunsesem in halu' sa'l imploram pe gorbachev sa ne salveze...

Riddick spunea...

Mai e mult până departe, la ambele variante. Deja se pare că Tratatul de la Lisabona are nevoie de ajustări, unele nu pot fi făcute "din mers", ar trebui ratificate de statele membre.

Tot mai multe întrebări se adună în mintea cetăţeanului obişnuit...

Despina spunea...

Vad ca ai pus clipul de sus.
Nici cetateanu englez nu s-a lamurit prea bine...

Riddick spunea...

Englezul era bine lămurit (doar era de la UKIP), întrebările erau pentru public.

"The alternative debate":

http://www.youtube.com/watch?v=ywMdK7dBVtE

Despina spunea...

Asta am vrut sa spun: englezul de rand..

Despina spunea...

Am vazut clipul.
Astea sunt dezbateri adevarate !
Mi-au placut comentariile inserate in clip

Ce intelege ei prin " hung" Parliament ?

Riddick spunea...

"hung Parliament" (parlament "atârnat")= parlament în care nu are niciun partid majoritatea.

Despina spunea...

Ma uitasem pe google translate si vazusem "spanzurat" :)
Acum am inteles ce voia sa spuna

Riddick spunea...

Am scris "atârnat" (tot "hanged") fiindca se apropie mai bine de românescul: "m-ai lasat atârnat cu chestia aia", ori "a lăsat treaba atârnată". Ceva neclar.

Despina spunea...

Ai vazut asta?
Exeptional spus :

http://dreapta.net/res_352_Vechea-Europa-s-a-ngropat-n-cenusa.aspx

Riddick spunea...

Da. Extraordinar articol.

S-au conturat taberele.

Despina spunea...

In articol nu spune nimic de SUA

Riddick spunea...

Probabil că ia în consideraţie distanţa. Oceanul putea fi trecut doar cu o navă, ceea ce înseamnă minim 2-3 zile.

Despina spunea...

Da, probabil.
Si sora-mea din Canada spunea acelasi lucru(asa se spunea si in presa lor).

Dar, putea sa vina sa aterizeze in Portugalia sau Italia...

Fitze si nu numai ...

Despina spunea...

Nu stiu dac a ai vazut asta

http://www.hotnews.ro/stiri-7146673-posibil-scandal-diplomatic-intre-republica-moldova-rusia-kommersant.htm?cfnl=

Riddick spunea...

Las' că trimite Franţa, Anglia, şi recent s-a confirmat, şi SUA, trupe la defilarea de 9 mai în Piaţa Roşie.

Iar noi, în România, sărbătorim V-E Day ca boii, tot pe 9 mai (ruseşte), când s-a semnat armistiţiul pe 7 mai 1945 seara, cu intrare în vigoare din 8 mai. S-a repetat ceremonia pe 9 mai, în zona de ocupaţie rusească (nu au avut reprezentanţi pe 7 mai).

Despina spunea...

Guvernul incurca 7 cu 9 mai?

Riddick spunea...

Nu, nu încurcă: a moştenit în legi (?) data de 9 mai (coincide şi cu Ziua Europei - 9 mai, şi cu Ziua Independenţei , deşi Înainte de 1948 se sarbatorea pe 10 mai).

Am scris si la E. Udrea şi la C. Preda pentru modificarea datei, niciun ecou deocamdată.

Despina spunea...

Cate sunt de facut !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: