18 iunie 2013

Broscoiul se-nşeală


Ioan Oltean (ştiţi... "broscoiul"):
"Dacă Parlamentul, în speţă Puterea, şi mai exact USL, care astăzi guvernează, ar fi ţinut cont de modul în care poporul s-a pronunţat în 22 noiembrie 2009, acest referendum nu se mai justifica. Preşedintele Traian Băsescu nu ar mai fi avut niciun argument să facă o nouă consultare. Este pentru prima dată când în Europa democrată un Parlament nu ţine cont de voinţa poporului liber exprimată printr-un referendum. Îmi vine în minte o sintagmă extrem de interesantă, şi anume: sluga sfidează stăpânul."
Doar două exemple - Franţa şi Olanda.

Deşi, în 2005, electoratul francez şi cel olandez au respins la referendumuri aşa-zisa "Constituţie a Uniunii Europene" (Tratatul Constituţional al Uniunii Europene), în 2008 parlamentul francez şi cel olandez au ratificat-o, sub forma Tratatului de la Lisabona, pentru care nu au mai ţinut referendumuri. "Curat democratic" !

Ciudat, cum Băsescu-PDL au vrut referendumul din 2009, dar vroiau (2011) regionalizarea făcută fără referendum, comasând judeţele şi numind regiunile rezultate, tot "judeţe" (ca să nu se umble la Constituţie, că trebuia... referendum).

La revizuirea din 2003, "democraţia originală" din România a falsificat referendumul, iar opoziţia a mimat 2-3 zile că protestează. Era ordin "de sus", să treacă oricum. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: