21 noiembrie 2012

"Surplus"

"Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piaţa domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta" (directorul de producţie al OMV).  

Ce, mă? SURPLUS?! Pâi, ce, voi aţi venit să secaţi acolo?

"Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a declarat miercuri directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferinţă de presă în Londra.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

MEDIAFAX
Petardă electorală, după alegeri se va uita de asta, indiferent că vine Ponta ori "premierul ARD" (care ? că nu-i precizat). De altfel, parlamentul a revenit recent asupra măsurii interzicerii exportului de gaze (interdicţie votată în 2011), la cererea lui Băsescu (trimiterea legii la reexaminare).

Ponta putea creşte redevenţele (cum se lăuda) măcar la minereuri, dacă la petrol, "nu se poate până în 2013" (contractul de concesiuni al OMV expiră în 2013).

Un comentariu :

Riddick spunea...

Gazele naturale din Marea Neagră vor fi comercializate de OMV pe piaţa din România dacă preţul de vânzare şi de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare şi Producţie, la OMV European Media Summit.

'Primul pas pe care o să îl facem după ce vom descoperi hidrocarburi în Marea Neagră va fi să ne îndreptăm spre piaţa locală, spre piaţa domestică. Vorbim despre înlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care preţul este foarte ridicat. Statul român doreşte să vindem gazele din Marea Neagră pe piaţa locală şi noi intenţionăm la fel, dar depinde de sistemul de taxare şi de preţ. Sunt două componente importante în orice afacere. Nu putem să facem investiţii dacă ele nu sunt profitabile', a afirmat Jaap Huijskes.

De asemenea, acesta a precizat că eventuale schimbări ale sistemului de taxare din România vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua în privinţa dezvoltării proiectelor din Marea Neagră.
'Deocamdată nu cunoaştem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbări vorbim. Dacă sunt minore, impactul va fi minor. Dacă sunt dramatice, la fel şi impactul', a menţionat acesta.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/160003-OMV-Vom-vinde-gazul-din-Marea-Neagra-pe-piata-locala-in-functie-de-pret-si-taxe.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: