21 noiembrie 2012

"Surplus"

"Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piaţa domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta" (directorul de producţie al OMV).  

Ce, mă? SURPLUS?! Pâi, ce, voi aţi venit să secaţi acolo?

"Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a declarat miercuri directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferinţă de presă în Londra.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

MEDIAFAX
Petardă electorală, după alegeri se va uita de asta, indiferent că vine Ponta ori "premierul ARD" (care ? că nu-i precizat). De altfel, parlamentul a revenit recent asupra măsurii interzicerii exportului de gaze (interdicţie votată în 2011), la cererea lui Băsescu (trimiterea legii la reexaminare).

Ponta putea creşte redevenţele (cum se lăuda) măcar la minereuri, dacă la petrol, "nu se poate până în 2013" (contractul de concesiuni al OMV expiră în 2013).

Un comentariu :

Riddick spunea...

Gazele naturale din Marea Neagră vor fi comercializate de OMV pe piaţa din România dacă preţul de vânzare şi de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare şi Producţie, la OMV European Media Summit.

'Primul pas pe care o să îl facem după ce vom descoperi hidrocarburi în Marea Neagră va fi să ne îndreptăm spre piaţa locală, spre piaţa domestică. Vorbim despre înlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care preţul este foarte ridicat. Statul român doreşte să vindem gazele din Marea Neagră pe piaţa locală şi noi intenţionăm la fel, dar depinde de sistemul de taxare şi de preţ. Sunt două componente importante în orice afacere. Nu putem să facem investiţii dacă ele nu sunt profitabile', a afirmat Jaap Huijskes.

De asemenea, acesta a precizat că eventuale schimbări ale sistemului de taxare din România vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua în privinţa dezvoltării proiectelor din Marea Neagră.
'Deocamdată nu cunoaştem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbări vorbim. Dacă sunt minore, impactul va fi minor. Dacă sunt dramatice, la fel şi impactul', a menţionat acesta.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/160003-OMV-Vom-vinde-gazul-din-Marea-Neagra-pe-piata-locala-in-functie-de-pret-si-taxe.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: