27 iulie 2012

Bătălia se va da pe cvorumul de validare a referendumuluiRomânia și Lituania, din acest punct de vedere, sunt singurele democrații din UE (din punct de vedere formal), fiindcă doar o majoritate care participă la referendum poate pretinde că reprezintă interesele națiunii. Se caută eliminarea acestui control democratic al deciziilor supuse aprobării populare, fiind preferate "minorități majoritare" conjuncturale. Primul prilej va fi revizuirea Constituției, la care se intenționează introducerea regionalizării și a limitei de deficit. Va trece și 29 iulie, vor trece și alegerile generale, și când clica PDUSL se va vedea cu sacii în căruță va renunța la acest cvorum prevăzut de legea 3/2000, a referendumului. Delegația Consiliului Europei a cerut discret chiar asta, la vizita de acum câteva zile. "Codul de bune practici în materie de referendumuri" al Comisiei de la Veneția este o tactică antidemocratică, adoptată în 2006 și 2007, după ce francezii și olandezii au respins la referendumurile naționale Constituția Europeană, în 2005.


"Constituţia Austriei, din care s-a inspirat şi Constituţia României, prevede un referendum pentru demiterea preşedintelui şi paşi asemănători celor prevăzuţi şi respectaţi în România fără a se cere însă un cvorum. Într-o asemenea situaţie, un punct de reper nu poate fi decât expertiza furnizată de Comisia Europeană pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia) căreia Consiliul Europei i-a solicitat un aviz pentru cazul în speţă. Recomandarea făcută de către aceasta în Codul de bune practici în materie de referendum este ca nicio hotărâre să nu fie luată prin cvorum deoarece un cvorum de participare (un procentaj minim) determină interesul opoziţiei de a se abţine mai degrabă decât să voteze împotriva lui".

3 comentarii :

Anonim spunea...

Nu va fi nici o batalie ! Basescu va pleca! Deja l-a depasit pe Ceausescu la ''odiosenie'' !

Camelian Propinatiu spunea...

Literar observat, boicotul inseamna a fura votul mortilor, disparutilor, inexistentilor si al absenteistilor obiectori de constiinta. Intelectualii destepti seamana propagandistilor lui Dej, care prosteau gloata in fata, lamurind-o sa intre-n colhoz ca se supara sovieticii! Smecheria cu berbecul si cele doua gâste nu este decât plagierea intelectualista a lozincii democratului stalinist Brucan cum ca Trebuie sa-l suportam pe Iliescu, ca are guvern de unicate!

Riddick spunea...

Eu unul m-am lămurit cu Băsescu, acum e ultimul moment în care mă mai implic de partea lui. Dar cu ăilalți de la USL mă lăurisem mai demult.

Circul la care asistăm acum are rolul de a consacra doar doi actori politici în România, USL și PDL, astfel încât să ne facă să nu căutăm alternative la acest cartel. Că e un cartel, votează unanim tot ce vine de la Bruxel.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: