04 februarie 2012

"Senatul a devenit inutil"Demonetizarea Senatului prin aducerea lui în stare de nefuncționare din lipsă de cvorum (greva USL plus senatorii-miniștri de la PDL și UNPR) este încă o manevră psihologică pentru influențarea votului la referendumul constituțional care va cere, în cadrul introducerii (euro)regionalizării, "desființarea" Senatului și înlocuirea lui cu "Camera Regiunilor" (nu este obligatoriu să se preia această denumire care s-a vehiculat).

Unicameralismul nu are de-a face cu regionalizarea, dar se va invoca "compromisul necesar pentru a se obține peste 2/3 din voturile parlamentului" votanților de la referendumul din 2009 pentru parlament unicameral, chemați acum la alt referendum.

"Camera Regiunilor" face parte din programul politic al USL privind regionalizarea, dar și Băsescu a acceptat acest compromis, la o discuție cu conducerea USL invitată la Cotroceni.
În timp ce Mircea Geoană regretă că i-a determinat pe liderii USL să-l pună pe liber de la președinția Senatului și, dacă ar putea, ar întoarce timpul cu cheia înapoi, Vasile Blaga regretă că a venit. Pentru el, instalarea la conducerea Senatului, atât de mult trâmbițată și atât de mult aplaudată de catre partizanii puterii, s-a dovedit a fi o capcană. Pentru că, iată, la scurt timp de la numire, domnul Vasile Blaga este lipsit de obiectul muncii. Senatul nu mai funcționează. E ca și când nu mai există. Iar funcția sa a devenit simbolică.
Inpolitics
Iunie 2011:
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu, singurii reprezentanţi ai USL trimişi la Cotroceni, că i se pare rezonabilă ideea de a menţine parlamentul bicameral în condiţiile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. "Este condiţionat acest compromis pe care îl face eu în faţa românilor de crearea celor opt judeţe mari", a spus Traian Băsescu.
Cotidianul
Cu un an mai înainte de a accepta compromisul propus de USL, Băsescu declara (în martie 2010), referitor la ideea  înfiinţării unui for, alături de Camera Deputaţilor, din care să facă parte reprezentanţi ai regiunilor:
"Se poate interpreta ca fiind încălcat primul articol din Constituţia României, care nu este revizuibil şi care precizează că statul român este stat suveran, independent şi indivizibil. Cine se gândeşte la modelul german, care are Bundesrat, reprezentant al landurilor, uită că acolo discutăm despre un stat federal. România nu poate fi stat federal, iar un asemenea concept politic ar fi foarte greu de acceptat de români, pentru că el nu se justifică".
Mediafax
P.S. : Cu Ministerul Afacerilor Europene cum rămâne ? Ordonanța sa de organizare a căzut la Senat în decembrie 2011. Un minister-agățat-de-o-ordonanță.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: