08 iunie 2011

Piticu' îşi asumă iresponsabilitatea pe legea euroregiunilor. Buldogu' şi USL îl au în mână. Dacă trece legea, sunt toţi complici.



Şantajul la parlamentarii lui Blaga va fi cu plecarea UDMR şi cu spargerea coaliţiei, la pachet cu euroregiunile fiind şi legea statutului minorităţilor, cerută ultimativ de UDMR pentru această sesiune parlamentară:


Noua structură teritorial-administrativă a României va cuprinde doar 8 judeţe, pe graniţele actualelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui proiect de lege pentru care guvernul şi-ar putea asuma răspunderea în faţa Parlamentului, până pe 30 iunie, au declarat surse politice.

Odată cu legea care prevede noua împărţire teritorială a ţării, Guvernul îşi va asuma răspunderea şi pe legea minorităţilor naţionale. În acest fel, Executivul doreşte să îşi asigure voturile parlamentarilor UDMR, dar şi pe cele ale parlamentarilor minorităţilor, pentru susţinerea legii reformei administrative. Conform surselor, actul normativ, aflat pe masa guvernului, nu a stabilit deocamdată criteriile după care vor fi desemnate reşedinţele noilor judeţe. Cel mai probabil, titulatura noilor judeţe va ţine cont de denumirea istorică a zonelor. 


Judeţele din regiunea de dezvoltare nord-est, respectiv Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău ar putea deveni judeţul Moldova Nord. Judeţul format din regiunea de dezvoltare sud-est (Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Buzău şi Constanţa) se va numi Moldova Sud. Judeţul Muntenia va cuprinde judeţele din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia (Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman) iar judeţul Oltenia va îngloba regiunea de dezvoltare regională Sud Vest Oltenia (Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt şi Dolj). Judeţul Banat va avea graniţele pe actuala regiune de dezvoltare regională Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) iar judeţul Crişana va fi înfiinţat pe actuala structură a regiunii de dezvoltare nord-vest (Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj). Judeţul Bucureşti va cuprinde regiunea Bucureşti-Ilfov. O problemă încă nerezolvată este a denumirii judeţului din regiunea centru, care cuprinde Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov.

“Este cert însă că la alegerile locale din 2012 va fi ales un consiliu judeţean lărgit şi un preşedinte de consiliu judeţean, după acelaşi vot uninominal. Numărul consilierilor judeţeni va fi hotărât în funcţie de populaţia cu drept de vot a noului judeţ', au declarat sursele politice pentru. Potrivit actului normativ, preşedintele consiliului judeţean ar urma să fie secondat tot de doi vicepreşedinţi, ce vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni.

Pe de altă parte, actualele consilii judeţene ar urma să fie desfiinţate, iar majoritatea prerogativelor ar urma să fie transferate către consiliile locale şi către prefecturi. De asemenea, prefecturile din actualele judeţe ar uma să fie transformate în oficii prefecturale, urmând să existe o singură prefectură condusă de un prefect, în municipiul reşedinţă de judeţ.

Şi actualele direcţii deconcentrate îşi vor pierde personalitatea juridică şi vor primi denumirea de servicii sau birouri ale instituţiilor deconcentrate din reşedinţele judeţene. Guvernul ar intenţiona să îşi asume răspunderea pe noul act normativ până la finalul actualei sesiuni parlamentare, sau cel târziu la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, astfel încât alegerile locale din 2012 să se desfăşoare pe noile structuri teritorial-administrative.

10 comentarii :

Crystal Clear spunea...

E sminteala curata !


Si nu pot fi opriti pentru ca si opozitia este de acord sa parafeze intelegerile Germania-Rusia.

Riddick spunea...

Să vedem ce va urma. Azi merge EuroBăse la guvern. UDMR face pe niznaiul, cica vrea 14-15, nu 8 euroregiuni.

E gravă.

Crystal Clear spunea...

da, e rau de tot....

Crystal Clear spunea...

Poza este de MILIOANE ! :))))))

Riddick spunea...

Lumea stă docilă, după gărduleţ, altfel nu primeşte tainul. ;-)

Crystal Clear spunea...

Mafioti slugarnici

postoricanul spunea...

E de inteles ca USListii nu pre au de ales:
- ori sustin proiectul cu 8 regiuni si atunci trece cu votul lor, chit ca nu il voteaza UDMR
- ori trece proiectul UDMR de regionalizare,ala cu cu fosta regiune autonoma maghiara pe cale de a se transforma intr-o noua Catalonie.

Tot de la Base li se trage si clinchul asta in care trebuie ales raul cel mai mic.

Dar PDListii care o sa piarda sute, poate mii de pozitii in administratia locala si deconcentrate...astia nu spun nimic, sau deja se gandesc la opozitie si nu ii mai intereseaza.

Riddick spunea...

Gruparea Blaga are muniţie si n-o foloseşte. Da' ce zic eu muniţie ? nitroglicerină ! Era pretextul ideal pentru anunţarea unui nou partid, cu priorităţi naţionale. Încă mai este.

USL înclină spre o versiune de 12, tip UDMR, dar altfel trasate:

USL pregateste propriul proiect de regionalizare: 12 judete in loc de 8

postoricanul spunea...

Hahaha...hai ca totusi e o riposta inteligenta "da, dar mai bine nu" noi vrem tinutul secuiesc in 3 regiuni...moaaaaa, spumega UDMR-ul, tot electoratul PDL provenit din PRM o sa zica...ce misto! Au mutat inteligent, cartoful fierbinte s-a intors la Boc care nu mai are cum da innapoi si o sa isi asume raspunderea pe un proiect care nu are cum trece.

Practic o sa avem 3 proiecte de reorganizare
- PDL cu 8
- USL cu 12
- UDMR cu 16
pe oricare ar merge cu raspunderea, guvernul cade.

UDMR a ajuns la colt, fie voteaza cu regiunile lui Basescu-Boc...fie ies de la guvernare. Asteptau un motiv, sa se scrabeaasca de Boc. Si o sa iasa din spuma marii tehnocratul lui Base care o sa mentina si judetele si o sa faca niste regiuni de forma, fara valoare politica, cum sunt si in Ungaria...si toata lumea o sa fie multumita.

Riddick spunea...

"ça va péter !".

E joc la limită, cu final deschis.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: