03 iunie 2011

Baconschi - cenzor cultural în serviciul R.P. Chineze



Scrisoare deschisă domnului Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe al României

De ceva vreme, Romania a devenit tara celor mai imprevizibile paradoxuri, ce ii au ca protagonisti chiar pe guvernanti, fapt ce nu mai mira pe nimeni ! Dar de aici si pana a se accepta ideea ca ei sa primeasca (si sa execute !) ordine venite din partea partidului si guvernului chinez (pe filiera ambasadei chineze din Romania si paradoxal, Bucurestiul sa le si execute fara cracnire, este prea de tot !). Aceasta situatie intolerabila intr-un stat de drept - cum ne pretindem -, ne determina a ne intreba neretoric daca un asemenea amestec este si admisibil !

Asta cu atat mai mult cu cu cat cele intamplate s-au petrecut sub aparenta unei prea discrete scrisori diplomatice, prin care, nici mai mult nici mai putin, s-a cerut interzicerea Expozitiei internationale de arta: « Adevar – Compasiune – Toleranta », ce urma a avea loc in foaierul Bibliotecii Judetene din Slatina – Olt, fapt ce reprezinta nu doar o incalcare a Constitutiei, dar – asa cum vom demonstra – reprezinta si o dovada certa de imixtiune in viata artistica romaneasca, situatie incompatibila cu normele si principiile unui stat de drept !

In sprijinul acestei afirmatii, consideram oportun a preciza ca expozitia a fost organizata legal, deci oficial!, de Asociatia Romana de QiGong Falun Dafa Romania, ce isi propune sa stimuleze si in plan international interesul pentru practicarea celor 5 exercitii energetice avand o multimilenara traditie chinezeasca, cu influente benefice asupra organismului, fiind bazata pe practicarea si insusirea valorilor universale : «Adevar – Compasiune –Toleranta », ce au drept scop utilizarea unor metode eficiente pentru imbunatatirea sanatatii, a linistii interioare, descoperirea intelepciunii si cultivarea autodisciplinei inimii si a mintii si prin toate acestea, cultivarea unei inalte tinute etice si intelectuale si de pastrare a valorilor umane.

***
Pentru ca cititorii sa poata intelege mai bine nu doar fata vazuta a lucrurilor (pe care am revelat-o mai sus), ci si fata lor nevazuta care, gratie unor dispozitii nelegale si oculte date de catre mai marii Ministerului de Externe, consideram oportun a « developa » aceste masinatii.

Pentru lamurirea deplina a lucrurilor, conform uzantelor – conducerea Asociatiei Falun Dafa a intreprins – in timp util – demersurile necesare in vederea obtinerii aprobarilor de rigoare pentru gazduirea expozitiei in Galeria Bibliotecii Judetene Olt.

La cateva zile dupa aceea, institutia organizatoare a fost instiintata de catre conducerea Bibliotecii ca cererea pentru gazduirea expozitiei a fost aprobata intre 31 martie – 13 aprilie 2011.

Ca urmare, pe 28 martie ne-am deplasat acolo si in ziua urmatoare am inceput panotarea lucrarilor deoarece – conform progamului stabilit de comun acord cu dl Paul Matiu, directorul Bibliotecii – vernisajul urma sa aibe loc a doua zi la orele 18.

Surpriza insa : cand am venit a doua zi la galerie, pentru a pune la punct ultimele detalii, toate tablourile fusesera date jos de pe simeze, iar cand l-am intrebat pe directorul institutiei ce s–a intamplat, acesta a raspuns sec si fara alte comentarii ca, « dispozitia a fost data de catre domnul Stanescu, pesedintele Consiliului Judetean Olt ! ».

Evident, in fata acestei paradoxale si incredibile situatii, ne-am dus la Consiliul Judetean sa cerem explicatii, dar nici in ziua respectiva si nici a doua zi nu am fost primit in audienta, comunicandu-mi-se ba ca dansul este in sedinta, ba ca este plecat pe teren si alte bla-bla-uri !

Fiind o situatie fara precedent intr-un stat de drept, am solicitat o intrevedere si cu prefectul judetului. Aici, seful de cabinet (dupa ce l-a informat pe domnul prefect asupra solicitarii) m-a instiintat ca : « intrucat Biblioteca Judeteana nu este de competenta sa, m-a indrumat sa merg la Consiliul Judetean pentru rezolvarea problemei! ».

Vazand cum stateau lucrurile, n-am mai acceptat sa pierd timpul mergand de la « Ana la Caiafa » si am incercat sa aflu « din targ » dedesubturile acestei masinatii oculte si ocultante !

Spre stupoarea mea, prin intermediul unui prieten din Slatina, am aflat ca si SRI-ul s-a implicat in aceasta stranie poveste, intrucat unii dintre gazetari afland de situatia creata, s-au aratat interesati. Unii unii dintre ei au fost avertizati de SRI sa nu dea atentie cazului intrucat … etc… !

Totusi, domnul Dumitru Sarghie, redactor sef al ziarului « Gazeta Noua » din oras, n-a tinut cont de avertisment si a publicat un articol prin care a denuntat aceasta imixtiune de tip « politie politica ».

Sa mentionam si faptul ca atunci cand dansul a cerut explicatii presedintelui Consiliului Judetean, acesta i-a raspuns in doi peri ca : « Dispozitia a venit de sus si ca nu poate sa spuna de la cine ! »

Precizam totodata ca exemplul dansului a fost urmat si de catre un alt gazetar din Slatina, domnul Valentin Ciurea, reporter la ziarul Maxim Puls, care a avut tot o atitudine critica fata de situatia data.

Evident ca nici subsemnatul n-a lasat lucrurile balta, deoarece imi era clar ca « buna ziua » ca toate aceste ite intortocheate duceau catre Bucuresti !

Mergand apoi pe fir – cum era si firesc – am cautat sa aflu amanunte asupra acestui misterios caz de la Miniserul Afacerilor Externe, unde (dupa informatiile de care dispuneam) puteam obtine lamuririle de rigoare.
Acolo, dupa ce i-am explicat motivul pentru care am venit la minister - o doamna de la Biroul de relatii cu publicul - mi-a recomandat sa depun un memoriu prin care sa solicit ce doresc.

Totusi, dupa alte experiente de acest gen care au ramas fara raspuns, (tinand cont ca Romania este un stat de drept unde legile sunt facute sa nu fie respectate de catre cei de sus !), am considerat oportun a aduce faptele relatate si la cunostinta opiniei publice, deoarece am avut convingerea ca numai astfel pot urgenta solutionarea acestui naucitor caz de o gravitate incredibila prin efectele sale privind politica culturala a guvenantilor. In acelasi timp, nu putem a nu evidentia si faptul ca un asemenea gest efectuat intr-o tara membra a Uniunii Europene este nu numai inadmisibil, ci si incompatibil cu normele de drept ale UE si ca atare el nu poate fi calificat decat ca o incalcare flagranta si grosolana a acestora. De aceea, consideram ca cei care au adoptat o asemenea atitudine se fac responsabili nu doar de faptul ca au pus statul roman intr-o ipostaza foarte sifonata, dar si de starea de incompatibilitate creata, deoarece atunci cand Bruxelles va afla de astfel de practici comuniste (si ocultante !) este imposibil ca si celelalte state ale comunitatii europene sa nu reactioneze adecvat!

Credem, de asemenea, ca si opinia publica internationala va ramane nu doar impasibila fata de situatia creata, ci avem deplina convingere ca ea se va asocia cu fermitate in condamnarea unei asemenea atitudini iresponsabile, in raport cu obligatiile pe care Romania - ca tara membra a UE - si le-a asumat !

Aceasta cu atat mai mult cu cat efectele pozitive ale practicii Falun Dafa s-au generalizat in peste 110 tari ale lumii, chiar daca in patria-mama ea are o traditie de peste 5 milenii, traditie ce a fost intrerupta in mod abuziv de regimul comunist chinez, fiind liberalizata din anul anul 1992 de Den Ziao Ping pana in 1999, cand noul lider al Chinei, Jiang Zemin, a interzis activitatea acesteia, fiind considerata nociva pentru politica partidului comunist.

Cat de « nocive » au fost aceste practici o demonstreaza faptul ca in cei 7 ani de manifestare libera a Falun Gong (intre anii 1992-1999) peste 70 milioane de chinezi au inceput sa o practice in familie, in pauzele de la locul de munca si chiar in parcurile publice !

Tinem a preciza si faptul ca ulterior, gratie efectelor benefice ale practicii Falun Gong, numarul adeptilor sai creste an de an in intreaga lume, fapt ce ne demonstreaza ca in conditii de normalitate pericolul invocat de ambasada chineza este nu numai fals, dar si ostil binefacerilor pe care practicarea acestor exercitii le aduce omului.

Or, prin faptul ca mai marii Ministerului de Externe s-au conformat ordinului venit de la Beijing, (dar in mod indirect s-au facut responsabili si de nerespectarea unor norme juridice nationale si internationale, la care Romania ca tara membra a UE a aderat si ca atare era obligata sa le respecte!) Iar faptul ca autoritatile romane, prin mijlocirea Ministerului Afacerilor Externe, au interzis aceasta expozitie pe deplin legitima, ce n-a vrut decat sa aduca la cunostinta opiniei publice actiunile inumane ce se petrec in inchisorile si lagarele Chinei de azi, nu face decat sa-i invedereze vinovatia. O vinovatie ce arunca si o lumina trista asupra istoriei contemporane a acestei mari tari, care, prin minunatul ei popor si-a castigat in ultimul timp si admiratia intregii lumi, admiratie care, intr-un anume fel, este si meritul Falun Gong, ce si-a pus desigur pecetea si asupra spiritualitatii si civilizatiei chineze actuale.

Este, credem, un lucru asupra caruia cei mai intelepti dintre conducatorii de azi ai Chinei merita sa reflecteze, deoarece QiGong-ul si in speta, Falun Gong, merita mai degraba recunostinta, in loc de a fi prigonite, deoarece personal cred ca nu va fi departe ziua cand ele vor fi socotite o mandrie a Chinei si nu interzise ca fiind « nocive» pentru societatea chineza, cum in mod eronat s-a acreditat aceasta idee in trecutul nu prea indepartat, cand Jiang Zemin le-a interzis cu desavarsire.

Cum insa fara niciun fel de discernamant autoritatile romane nu au tinut cont de aceste adevaruri, tinem a le reaminti (inclusiv domnului ministru Teodor Baconschi), ca cei in cauza se fac vinovati si de incalcarea urmatoarelor drepturi consfintite de Constitutie, fapte incompatibile cu obligatiile ce deriva din functia detinuta.
  • Nerespectarea prevederilor Art.10, in care se arata in mod expres ca Romania isi intemeiaza relatiile internationale « pe principiile si pe celalalte norme general admise ale dreptului international ».
  • Idem, art.11, ce reglementeaza relatia dintre dreptul international si cel intern, in care la pct.(1) se stipuleaza in acelasi sens ca : « statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte » ;
  • Idem a incalcarii Art.16, ce vine sa confirme ideea ca : « cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritilor publice fara privilegii si discriminari (alin1) ». Or, prin sintagma « si fara discriminari » MAE si autoritatile publice locale au produs o flagranta discriminare ce atesta faptul ca interzicerea respectivei manifestari artistice legitime si legale, intrucat prin atitudinea acestora nu s-a incalcat oare exercitarea acestui drept garantat de Constitutie ?!... ;
Idem (alin.2), ce confirma adevarul ca « Nimeni nu este mai presus de lege».

Asadar atitudinea domnului ministru T. Baconschi si a autoritatilor locale judetene mai pot fi considerate compatibile (conform celor arate mai sus), daca si Art.20 (alin.1), stipuleaza ca: «dispozitiile constititionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte » ? !!! … ;
  • Intrucat interventia in cauza a conducerii ministerului citat afecteaza negativ si respectarea Art.29 (alin.2), in care se arata ca : « libertatea constiintei este garantata ; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc » mai poate fi vorba de « toleranta si respect reciproc » , cand prin interzicerea expozitiei in speta, cei in cauza au incalcat si art 30 care, la randu-i, stipuleaza ca : « …libertatea creatiilor de orice fel prin viu grai, scris, prin imagini, (… sau prin alte mijloace de comunicare in public) sunt inviolabile. »
Iar faptul ca alin.2 din acelasi articol precizeaza ca ‘cenzura de orice fel este interzisa’, abuzul in speta ‘nu miroase’ tot a nerespectare a Constitutiei de catre aceiasi acoliti care au dispus scoaterea de pe simeze a lucrarilor expozitiei in speta, nu este o alta dovada certa a nerespectarii Constitutiei ?!…

Dupa cum, cand si art.33 (alin.2) stipuleaza : « Libertatea persoanei (…) de a accede la valorile culturii nationale si universale, nu poate fi ingradita », oare Legiuitorul nu a avut in vedere si dreptul organizatorilor expozitiei (si al artistilor chinezi din Diaspora precum si din alte tari, participanti la aceasta manifestare de a-si exprima prin imagini protestul fata de atrocitatile pe care regimul comunist chinez actual le comite impotriva propriilor cetateni practicanti Falun Gong) nu este un alt argument in sustinerea punctului nostru de vedere?!...

Iata de ce consideram absolut oportun sa mentionam si faptul ca si Legea 115/1999, republicata in 2007 (Legea privind responsabilitatea ministeriala) vine sa intareasca necesitatea respectarii articolelor din Constitutie, atunci cand la art.1 stipuleaza si din aceasta perspectiva ca: « guvernul, in intregul sau, si fiecare dintre membrii acestuia, sunt obligati sa-si indeplineasca mandatul cu respectarea Constitutiei si a legilor tarii… »). Cu alte cuvinte, domnul ministru T.Baconschi, (ca si ceilalti care au concurat la savarsirea abuzului in speta) vor trebui sa faca stanga-imprejur pentru a reveni la normalitate !

Pentru aceasta, - in sustinerea acestor argumente - prezentam doar 3 fotografii din cele peste 60 de lucrari care trebuiau expuse, care arata ce se intampla cu adevarat in inchisorile chineze.

Dintre acestea, cea mai cutremuratoare este compozitia « Umanitate la Sujiatun» a Maestrului Xiqiang Dong ce infatiseaza o scena inspaimantatoare : prelevarea de organe extrase pe viu pentru transplanturi, ce sunt apoi vandute pe bani grei prin traficul international de organe.

Ca fapt divers, tinem a mentiona ca pentru a ascunde acele crime abominabile, corpurile victimelor astfel mutilate sunt incinerate in crematorii pentru a se sterge orice urme !

No comment !

Cert este ca tortionarii regimului n-au facut decat sa execute fara scrupule ordinele date de Jiang Zemin, fostul lider al statului chinez, ce exprima esenta acestei politici antiumane, exprimata sintetic prin 3 sintagme: « Distrugeti-le reputatia (practicantilor Falun Gong n.n.), ruinati-i financiar, eliminati-i fizic ! »

In acest context, se cuvine a mentiona si faptul ca astfel de excese condamnabile s-au integrat intr-o campanie sistematica de lichidare a Falun Gong de la varf si pana la baza societatii, scop in care s-a implementat un program draconic de persecutie extins la scara nationala, incepand cu privarea dreptului la educatie pentru practicantii Falun Gong; a continuat cu manipularea populatiei prin radio si TV pentru a-i determina sa renunte la aceasta practica, iar in cazul celor care au rezistat totusi unor astfel de represalii au fost aresati si trimisi in inchisori si lagare pentru reeducare.

Nu putem trece insa cu vederea nici faptul ca principala metoda de “convingere” pentru ca cetatenii chinezi sa renunte la aceasta practica intru totul pasnica, tortionarii regimului au recurs la metodele de « lamurire » folosite in trecut impotriva opozantilor pentru a-i reduce la tacere, carora li s-au adaugat si altele mai draconice create in prezent ce insumeaza peste 100 metode de tortura, incepand cu cele utilizate de inchizitie pana la cele specifice NKVD-ului, Gestapo-ului, Securitatii si epocii maoiste, ce se mai practica si acum in inchisorile si lagarele de munca si exterminare in China contemporana.

***
In realitate, intrucat expozantii n-au facut decat sa reveleze prin operele lor astfel de atrocitati pe care unii dintre ei le-au trait pe propria piele, mai poate exista vreo indoiala ca astfel de practici au constituit motivul real pentru care (la solicitarea ambasadei chineze) autoritatile statului roman au interzis expozitia ? !!!...
In loc de concluzii, lasam la aprecierea cititorilor sa judece daca scrisoarea noastra este sau nu justificata !

ILIE ROSIANU

P.S. Se cuvine mentionat si faptul ca in semn de recunostinta pentru autorii acestui abuz incalificabil, unii dintre acestia au fost recompensati de catre ambasada chineza cu o … excursie in China!

P.P.S. Precizez ca inainte de acest demers am adresat un memoriu Dlui ministru Teodor Baconschi prin care solicitam explicatii la savarsirea abuzului in speta. Dar intrucat termenul legal in care trebuia a mi se da raspunsul a fost cu mult depasit, am fost nevoit a recurge si la aceasta solutie de "traditie" (neo-cripto) comunista!

The Epoch Times 


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: