07 mai 2010

Turneul european 2010 al Companiei SHEN YUN Performing Arts - De ce nu şi la Bucureşti?



 Articol apărut în secţiunea în limba română de la The Epoch Times:


SHEN YUN Performing Arts, compania numarul unu în lume în arta muzicii si dansului clasic chinez, a luat nastere din dorinta de a reînvia adevarata mostenire culturala a Chinei, distrusa de Revolutia Culturala si de peste 60 de ani de regim comunist. Compania are sediul la New York si este independenta de regimul comunist chinez. Legendele prezentate în spectacol, cu radacini adânci în cultura chineza, de la cele din traditiile budiste si taoiste antice, pâna la cele din China zilelor noastre, cum ar fi persecutia împotriva Falun Gong, evoca mesaje pozitive despre virtute, compasiune si taria spiritului uman, educând publicul, inspirându-l si înaltându-l spiritual. (ro.ShenYunPerformingArts.org/)

Începând din 2006, uimitoarele spectacole SHEN YUN au încântat milioane de oameni din întreaga lume, atingând culmile aprecierii publicului, artistilor si criticilor de specialitate, într-o perioada foarte scurta de timp. Reprezentatiile au avut si au loc pe cele mai renumite scene ale lumii.

Pe 24 februarie a.c., Dl. Edward McMillan Scott (vicepresedinte al PE) a gazduit, pentru cel de-al treilea an consecutiv, o receptie la Parlamentul European din Bruxelles, în cinstea Companiei SHEN YUN Performing Arts, cu ocazia deschiderii turneului european programat sa treaca în 2010 prin 15 tari ale vechiului continent, printre care si România. SHEN YUN a oferit deja publicului român, în 2008, doua spectacole magnifice la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti (TNB) care s-au bucurat de un succes rasunator.

Asociatia Falun Dafa România*, organizatorul celor patru spectacole de la Bucuresti, programate pentru sfârsitul lunii mai a.c., la Palatul National al Copiilor, a semnat pe 15 decembrie 2009 un contract de închiriere a salii de spectacole a PNCB. La sugestia directiunii PNCB, Asociatia a trimis înca din 12 noiembrie 2009, o scrisoare de intentie Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului în subordinea caruia se afla sala. Desi se primisera asigurari ca avizul Ministerului este doar o formalitate, la începutul lunii ianuarie 2010, aceasta institutie a raspuns Asociatiei printr-un aviz nefavorabil si nejustificat.

A urmat o perioada în care Asociatia a fost amenintata de conducerea salii cu rezilierea contractului daca nu va furniza în câteva zile avize favorabile de la nenumarate Ministere si institutii. La prima verificare cu institutiile în cauza (cu exceptia Ministerului Educatiei), acestea nici nu auzisera de asemenea avize, afirmând ca nu exista nicio baza legala pentru eliberarea lor. În spatele tuturor acestor obstacole se afla Ambasada Chinei la Bucuresti care a facut presiuni la Ministerul Afacerilor Externe pentru oprirea reprezentatiilor SHEN YUN, fapt evident întrucât, dupa cum am aflat mai târziu, scrisoarea de intentie a Asociatiei fusese directionata catre MAE si Ambasada Chinei (desi Compania SHEN YUN este din New York!).

Ambasada Chinei a încercat sa intervina si în 2008, la TNB. Spectacolele nu au fost anulate atunci, deoarece se suprapuneau cu summitul NATO din Capitala, astfel ca interventia ambasadei a fost tardiva, aceasta nemaireusind sa-l opreasca. Însa drept consecinta, în 2009, directia TNB nu a mai aprobat închirierea salii de catre Asociatie pentru spectacolele SHEN YUN din turneul european 2009. Aceste presiuni se fac în toata lumea de catre statul comunist chinez (de exemplu anul acesta în Austria, Germania si în 2009 în Suedia), însa guvernele acestor tari au rezistat la aceste amenintari si presiuni, dând astfel posibilitatea publicului de a viziona si în acest an splendidele spectacole SHEN YUN.

Multe personalitati, atât din România, cât si din strainatate si-au oferit sprijinul pentru a ne putea bucura si la Bucuresti de reprezentatiile spectacolului SHEN YUN. Acestia au trimis scrisori, i-au telefonat sau l-au interpelat în Parlament pe Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru ca acesta sa revina asupra avizului sau negativ. Printre cei care s-au implicat în acest demers au fost europarlamentarii Renate Weber, Monica Macovei, George Becali, Traian Ungureanu, Sogor Csaba, Laslo Tokes si asistentii acestora, vicepremierul Marko Bela, deputata Sanda Ardeleanu, vicepresedinta senatului Anca Boagiu, senatoarea Sorina Placinta, secretarul de stat pentru cultura Simona Tanasescu, fostul parlamentar canadian nominalizat în 2010 la premiul Nobel pentru pace, Hon. David Kilgour, co-presedinta ONG-ului SIRDO, Lucia Humeniuc, Oscar Berger redactorul ziarului Timisoara, postul de televiziune Prima TV si ziarul The Epoch Times (partenerul media international al SHEN YUN Performing Arts).

Asociatia a cerut în mod direct si ajutorul Presedintelui României, Traian Basescu, Premierului Emil Boc si Ministrului Culturii, Kelemen Hunor – în speranta ca acestia vor sprijini varianta alternativa de a sustine spectacolul la TNB. Însa aceste solicitari s-au izbit de un zid birocratic: raspunsul Institutiei Prezidentiale a fost de a-i trimite pe reprezentantii Asociatiei înapoi la Ministerul Educatiei, iar Ministerul Culturii nici macar nu a acordat o audienta.

Pe scurt, în ciuda eforturilor sustinute ale tuturor celor pentru care democratia înca mai reprezinta ceva, care respecta Constitutia României si arta adevarata fara frontiere, situatia a ramas neschimbata. Astazi nu se mai poate tine spectacolul la Bucuresti, România autoexcluzându-se de pe harta culturala a Europei la presiunea unei puteri comuniste straine. Arta cedeaza politicii, muzele tac în fata intereselor economice. Oare asta si-au dorit eroii revolutiei?

În schimb, alaturi de marile orase ale Europei (Amsterdam, Bruge, Frankfurt, Lausanne, Lyon, Bregenz, Dublin, Stockholm, Linköping, Oslo, Dresda, Viena, Brno, Paris, Leuvain-La-Neuve - Bruxelles, Neuchâtel, Istanbul, Atena, Torino, Łodz) în care pot fi vizionate spectacolele SHEN YUN în acest an, stau acum Chisinaul (cu reprezentatii pe 25-26 mai a.c.) si Odesa (28 mai a.c).

Si atunci ne întrebam din nou: De ce nu si la Bucuresti?

*Asociatia Româna de Qigong „Falun Dafa România” este o organizatie neguvernamentala si nonprofit, înfiintata în anul 2003, care are ca scop promovarea scolii de qigong Falun Dafa. Aceasta scoala (numita si Falun Gong) este o disciplina cu adânci radacini în cultura traditionala chineza, bazata pe principiile Adevar, Compasiune, Toleranta, ce include 5 seturi de exercitii fizice lente. În prezent Falun Dafa se practica în 114 tari din întreaga lume. Începând cu anul 1999, Falun Gong este persecutata sever în China – pentru mai multe informatii vizitati: apel.falundafaromania.net/

5 comentarii :

Despina spunea...

1.
N-am stiut ca guvernul chinez face presiuni.O mizerie !

2.
Nu stiu daca ai citit asta:

http://www.hotnews.ro/stiri-international-7236480-comisia-europeana-cere-cehiei-aplice-procedura-licitatie-publica-achizitia-avioane-militare.htm

Pot sa faca la fel si cu noi , cu F16 ?

Riddick spunea...

Am citit articolul. "Peste două luni" cehii vor avea un nou guvern (alegeri la sfârşitul lunii mai), posibil guvernul să fie format de partidul conservator al lui Vaclav Klaus, care le va da eurosovieţilor răspunsul pe care îl merită. De când răspunde UE de politica de apărare a unui stat membru ?
Şi apoi, ce, cumpără cartofi pentru trupă (aici s-ar justifica licitaţia), ori armament la cerinţele statului respectiv?

Cât despre măgăria chinezească, la ea au pus botul şi "reformatorii" Funeriu şi Baconschi (MAE şi MECTS au dat dispoziţie să nu se dea sala de la Palatul Copiilor). Deasemenea, a acţionat identic Ministerul Culturii în privinţa sălii de la Teatrul Naţional.

Despina spunea...

Funeriu.Baconski,Kelemen Hunor ....

au grija sa nu cumva sa se supere "marea putere comunista chineza"

Riddick spunea...

Nu este sigur că a ajuns problema la nivelul lor (deşi eu unul cred că da), însa daca ai subalterni care iau masuri care nu îţi convin, şi nu faci nimic, este acelaşi lucru.

Despina spunea...

Subalternii sunt oglinda sefilor . sau :"Pestele de la cap...."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: