22 decembrie 2010

Director din MAE: "Bucureştiul sprijină cu tărie drepturile nucleare ale Iranului"


O ştire a agenţiei oficiale iraniene FARS: Romanian Official Renews Bucharest's Support for Iran's N. Rights 

* apare o greşeală în text, nu Gheorghe Magrow este corect, ci Gheorghe Magheru (alias "Ignat" :1, 2, 3)

Un oficial român reînnoieşte sprijinul Bucureştiului pentru drepturile nucleare ale Iranului

Teheran (FNA) - Directorul general din
Ministerul român de Externe Gheorghe Magrow  a subliniat miercuri că Bucureştiul sprijină cu tărie drepturile nucleare ale Iranului.

"România are o poziţie clară şi transparentă cu privire la programul nuclear al Iranului şi consideră utilizarea energiei nucleare ca drept inalienabil al Iranului", a declarat oficialul într-o întâlnire cu şeful Grupului Parlamentar de Prietenie Iran-România, Ahmad Nateq Nouri, astăzi, la Teheran.

Magrow a exprimat, de asemenea, disponibilitatea ţării sale de a stimula şi mai mult legăturile de prietenie cu Iranul, şi a declarat: "Căutăm extinderea relaţiilor în toate domeniile, legăturile parlamentare între cele două ţări, în special."

Parlamentarul iranian, la rândul său, a subliniat caracterul paşnic al programului nuclear al Iranului, amintind învăţăturile
şi credinţele religioase ale Islamului interzic producerea şi utilizarea de arme nucleare.

Nateq Nouri, deasemenea, a adăugat Teheranul deja respectă normele şi reglementările internaţionale.

Washingtonul şi aliaţii săi occidentali acuză Iranul că încearcă dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil, neprezentând niciun element de confirmare, pentru a-şi susţine afirmaţiile lor. Iranul neagă acuzaţiile şi insistă că programul său nuclear este doar în scopuri paşnice.

Teheranul subliniază ţara a urmărit întotdeauna o cale [nucleară] civilă pentru a oferi energie pentru numărul tot mai mare al populaţiei iraniene, ai cărei combustibili fosili se vor epuiza în cele din urmă.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, parlamentarul iranian a remarcat: "Iranul şi România, ca două ţări în curs de dezvoltare, îşi pot extinde şi mai mult legăturile lor în toate domeniile, inclusiv în economie, cultură şi politică, bazate pe interese comune, şi pot juca un rol constructiv pe diferite scene
internaţionale".

5 comentarii :

Dan Iancu spunea...

de doi lei...

Riddick spunea...

Îl mănâncă-n cur...

Crystal Clear spunea...

Eu ma crucesc cand citesc asa ceva.
Oficialii astia , mai ales cei care lucreaza la externe ,atunci cand reprezinta Romania nu pleaca cu un mandat aprobat de seful lui?

El a fost intrebat si a confirmat cele de mai sus?
Poate fi o minciuna ?

Riddick spunea...

Poate fi o intoxicare de-a MAE al României, dar mă îndoiesc.

http://www.ziare.com/basescu/presedinte/traian-basescu-spune-ca-romania-este-in-pericol-nuclear-774808

Crystal Clear spunea...

Da, am mai auzit parca chestia asta.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: