02 septembrie 2010

Buturuga slovacă



În urma recentelor alegeri generale, în Slovacia a ajuns la putere o coaliţie de centru-dreapta, condusă de premierul Iveta Radicova.
Slovacia a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2009, iar fostul guvern socialist se angajase să participe atât la planul de susţinere a monedei euro, cât si la fondul de ajutorare a Greciei, ceea ce ar însemna o contribuţie din partea Slovaciei de circa 800 milioane de euro.
Premierul Radicova a avut discuţii tensionate cu Comisia Europeană privitoare la această contribuţie.

Ieri, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Radicova a declarat că statele prea îndatorate ar trebui forţate să intre în faliment, şi nu ajutorate.

Deasemenea, ea a mai declarat că aşa-zisul fond pentru stabilitate, destinat ţărilor care ar intra în dificultăţi financiare, ar crea mai multe probleme decât ar putea rezolva.

Radicova declara în interviu: "guvernele au nevoie de o cultură a responsabilităţii" care să asigure "existenţa monedei euro în viitor".

Slovacia a refuzat să participe la fondul de 110 miliarde de euro pentru Grecia (singura dintre cele 16 state cu moneda euro), si a acceptat cu foarte mare reticenţă să participe la fondul de stabilitate de 750 de miliarde de euro.

Radicova a spus că UE trebuie să îşi revizuiască instituţiile sale, inclusiv agenţia sa de statistică şi organismele de supraveghere a pieţei, astfel încât să poată preveni crize precum cea care a cuprins Grecia. Ea a spus că autorităţile europene şi agenţiile de rating care nu au reuşit să monitorizeze în mod corect situaţia din Grecia, şi băncile care nu respecta regulile corespunzătoare de gestionare a riscurilor, au o mare parte a responsabilităţii pentru situaţia din Grecia.



3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce adevarata e tipa !!
Inteligenta, practica, dintr-o bucata !Nu se lasa pacalita.
Statuia libertatii trebuie sa inlocuiasca torta cu cartea de credit ! No money, no funny.

Cu astia ca ea trebuie sa ne aliem ca sa facem ordine in UE si s-o curatam de socialism.
Occidentalii tin deja cont de vocea ei.
Bravo ei, bravo slovacilor !

Riddick spunea...

I se spune deja Margaret Thatcher a Estului.

Crystal Clear spunea...

Se vede cum o respecta si reporterul...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: