21 mai 2010

Nimic nu-i întâmplător


Povestea cu decoraţia acordată fostului securist-şef George Ioan Homoştean vine pe trendul defecţiunilor mai multor colaboratori ai preşedintelui Traian Băsescu: Renate Weber, Andrei Pleşu, cei doi Săftoi. 
Privind retrospectiv, te minunezi cum, totuşi, un om politic cu experienţa lui Traian Băsescu a putut avea încredere în asemenea specimene.
 
Fiindcă nu s-a întrerupt lanţul slăbiciunilor. În cadrul  Preşedinţiei României, există Cancelaria Ordinelor, compartiment care este reglementat prin Legea nr. 29/31 martie 2000:
 
ART. 63
a) organizează activităţile de conferire a decoraţiilor;
g) verifică corecta încadrare in prevederile regulamentare a propunerilor de decorare;
h) alte atribuţii prevăzute de lege.
 
ART. 64
Cancelaria Ordinelor întocmeşte şi ţine la zi următoarele evidenţe:
a) intrarea şi iesirea corespondenţei, conform prevederilor legale;
b) baza de date cuprinzând persoanele decorate, pe distincţii şi clase;
 
ART. 65
(1) Cancelaria Ordinelor va elabora şi va transmite autorităţilor prevăzute la art. 4 alin.(2)* metodologia necesară în vederea întocmirii propunerilor de decorare.
(3) Cancelaria Ordinelor comunică Ministerului de Interne datele de identitate ale persoanelor decorate; Ministerul de Interne va transmite Cancelariei Ordinelor informaţiile despre decesul celor decoraţi sau despre eventualele condamnări.
 
Aşadar: Se impune demiterea imediată a lui Gheorghe Anghelescu, şeful Cancelariei Ordinelor, "moştenit" de la Ion Iliescu
Trebuie lămurite toate neclarităţile (deja Preşedinţia dezvăluie faptul că ANVR a minţit în privinţa lui Homoştean, ascunzând cazierul acestuia). Homoştean a fost graţiat (alături de alţi infractori) de regimul Iliescu-Năstase prin Decretul 952/2002.
Trebuie văzut dacă Anghelescu a comunicat MAI datele celor decoraţi (inclusiv Homoştean), conform Art. 65 (3), şi ce răspuns a dat ministerul (dacă a dat vreunul). Ar putea fi extinse cercetările spre MAI, în cazul unor inadvertenţe.
 
A fost semnat decretul de retragere a decoraţiei acordate lui Homoştean.
Ciudat, cum incidentul a fost ţinut sub tăcere de presă, fiind publicat abia pe 20 mai, în Cotidianul (chiar în ziua votării legii lustraţiei)...

* ART.4 (2)
Propunerile de decorare se fac de către:
a) preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Preşedintele României, primul-ministru, senatori şi deputaţi;
b) primul-ministru, pentru membrii Guvernului;
c) miniştrii şi conducătorii instituţiilor şi organizaţiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate.

4 comentarii :

Despina spunea...

Cati marsavi mai sunt in jurul lui Basescu,inca!?

Riddick spunea...

Ehe... unii au chiar carnete de la PDL...

Aş fi adus pâna şi alte femei de serviciu. Când era premier Isărescu (2000), mai era personal la Palatul Victoria rămas de pe timpul lui Ceauşescu.

Despina spunea...

Trebuiau aduse mai ales alte femei de serviciu.
Am avut o data Garda Financiara.
M-a reclamat una de la Fisc pentru ca n-am vrut sa-i dau spaga si n-am vrut sa angajez contabila recomandata de ea.Asa ca a trimis Garda.
Cine crezi ca a risipit toata neincrederea in privinta mea tipilor de la Garda?
Femeia de serviciu pe care o chestionau cand eu ma duceam sa aduc tot felul de acte !

Riddick spunea...

Daca nu ai oameni de încredere PESTE TOT, eşti mâncat. O femeie de serviciu are acces peste tot, poate sustrage sau microfilma documente, chiar dacă zici ca are 4 clase.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: