28 aprilie 2010

Se fisurează alianţa guvernamentală din Moldova


Mai sunt câteva zile până la 9 mai. Scriam aici că în această zi România sărbătoreşte trei evenimente, din care două sunt asociate datei de 9 mai, încă de pe vremea regimului comunist. Dacă Ziua Europei este într-adevar pe 9 mai, rămân falsurile pentru Ziua Independenţei (de Imperiul Otoman) şi Ziua Victoriei (împotriva Germaniei, în al doilea război mondial).

Am scris despre necesitatea corectării acestei situaţii pe blogurile unor importanţi politicieni din PDL, precum şi la siteul PDL Senat, deocamdată nu am sesizat vreo schimbare a datelor pentru acest an.

Ziua Independenţei a fost mutată din 10 mai pe 9 mai, ca să coincidă cu ziua Victoriei - 9 mai (după cum o considera URSS, ţările occidentale au ziua Victoriei / V-E Day pe 8 mai, data intrării în vigoare a capitulării Germaniei, semnată pe 7 mai 1945 la Reims, în Franţa, şi ratificată pe 8 mai 1945 la Berlin; URSS însă, o considera după ora Moscovei, care este mai la Est, ca fiind 9 mai).

La data postării spre care am pus link (28 ianuarie), aflasem din Pravda.ru că doar Franţa a răspuns pozitiv invitaţiei Rusiei de a participa cu trupe la defilarea de 9 mai, în Piaţa Roşie din Moscova. Între timp au anunţat participarea şi Marea Britanie, SUA şi Germania. 

Şi Republica Moldova. Hotărârea aparţine guvernului, preşedintele (interimar) Mihai Ghimpu s-a opus: "Ce să caute acolo învinşii ?". 
Nu mai este o simplă neînţelegere. Alianţa de guvernare (AIE - Alianţa pentru Integrare Europeană) începe să se fisureze. Chiar declanşarea alegerilor anticipate este un semnal. Deşi declarativ partidele s-au opus, existând varianta modificării clauzei constituţionale privind alegerea preşedintelui (de către 2/3 din numărul total de parlamentari) la parlament, iar apoi prin referendum, vor fi alegeri anticipate, iar ultimele sondaje arată o revenire a popularităţii comuniştilor.

Alegerea posibilă ca preşedinte a lui Marian Lupu, care are relaţii la Moscova, ar putea fi contracarată de candidatura lui Mihai Ghimpu. Mă aştept la această candidatură.

Pe 27 aprilie, premierul Filat l-a criticat public pe preşedintele Ghimpu:

"În cadrul AIE sunt colegi, care au abandonat lupta cu comuniştii şi, se pare că, au început să lupte cu Guvernul, declarînd în necunoştinţă de cauză că Guvernul nu are bani pentru paradă".

"Nimeni nu întreabă Guvernul. Noi suntem gata să oferim sprijinul financiar, dar a apărut decizia politică a preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care exprimă dezacordul faţă de participarea Moldovei la parada militară, fără să prezinte argumente suficiente". 

Aşa că vine Filat cu argumentele:



 

Acelaşi Filat care declara anul trecut că "Moldova va ramâne un stat neutru, vom căuta să avem bune relaţii cu statele membre NATO, cel puţin la nivelul la care le are Rusia". Filat a avut o întâlnire de curtoazie în ianuarie, cu George Soros. Ar mai putea fi încă una la Moscova, pe 9 mai (o fi primit acum invitaţia, după refuzul lui Mihai Ghimpu ?). Vine şi Smirnov. Şi Mihai I.
 

6 comentarii :

Despina spunea...

Mai nou Soros+Smirnov+ MihaiI ( Duda?) fac istoria Basarabiei.
Am vazut interviul de ieri cu Mihai Ghimpu si Chirtoaca la B1TV.

Mi s-a rupe inima

Nu mi-a mers clipul

Riddick spunea...

Clipul poate fi văzut aici:

http://www.unimedia.md/?mod=news&id=18623

Despina spunea...

N-am primit comentariile astea.
Ti-am zis ca de duminica ceva nu era in regula.Cred ca am avut ceva legat de spam.
Am resetat ,am scapat de spam dar n-am primit comentariile de mai sus.

Sa vedem daca intra acum

Despina spunea...

Se pare ca trebuie sa ma reloghez

Despina spunea...

Ai vazut?

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7178404-traian-ungureanu-desemnat-raportor-pentru-regiunea-marii-negre.htm

Riddick spunea...

Am văzut. Am probleme cu reţeaua, revin mai târziu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: