28 ianuarie 2010

Trei în unu !




Veşti ciudate apar din Rusia, în legatură cu parada din Moscova de "Ziua Victoriei" (bineînţeles, pe stil rusesc - 9 mai). Restul lumii sărbătoreşte V-E Day ( Ziua Victoriei asupra Germaniei în cel de-al II-lea razboi mondial - 8 mai ). Nu şi România, care cumulează pe 9 mai trei date: Ziua Victoriei în al doilea război mondial, Ziua Independenţei ( rămasă aşa de la comunişti, în loc de 10 mai - atenţie, coincidea cu "Ziua Regatului" ) şi Ziua Europei ( da, ce mai sărbătoare, mai ales cu Lisbon Treaty "legalizat" ). Se impune urgent modificarea legislaţiei privind aceste date.

Un articol incredibil în Pravda.Ru (ziar desprins din vechea
Правда, desfiinţată de Elţân, apoi reapărută):

Parada de V-E Day din Rusia se extinde pe plan internaţional în acest an

Pentru prima dată în istorie, trupele ruse vor fi însoţite de trupele aliaţilor fostei URSS din cel de-al doilea război mondial, într-o paradă de Ziua Victoriei, în Piaţa Roşie, pe 9 mai. Un acord preliminar cu oficialităţi militare şi politice din Franţa, SUA şi Marea Britanie a fost stabilit. Invitaţiile au fost trimise la toţi şefii de stat din  CSI, cu excepţia preşedintelui Georgiei. Kremlinul nu a ales să invite trupe din fostele republici sovietice.

Vladimir Kozhin, şef al Departamentului de Afaceri al Preşedinţiei, a anunţat mai devreme că, pentru prima dată în istoria paradelor Victoriei din Piaţa Roşie, Rusia a invitat contingente militare ale ţărilor membre NATO, şi anume, Franţa, SUA şi Marea Britanie, pentru a participa la paradă spre a sărbători a 65-a aniversare a  Marii Victorii. Potrivit lui Kozhin, acorduri preliminare au fost stabilite, iar decizile finale asupra chestiunii, vor fi luate în viitorul apropiat. El a precizat că  nu a fost vorba despre veteranii de război, care ar participa la paradă ca invitaţi de onoare, relatează Kommersant.

Pentru moment, doar participarea contingentului francez a fost pe deplin confirmată. Guvernul francez şi Ministerul Apărării au acceptat invitaţia. Contingentul francez va include 70 de militari din forţele aeriene (inclusiv trei ofiţeri). Aceştia vor defila în Piaţa Roşie sub steagul lui Normandie-Niemen, escadrilă legendară a forţelor aeriene franceze.. În prezent, escadrila este practic desfiinţată şi scoasă din serviciul activ.

În cazul în care guvernul american ar lua o decizie pozitivă în ceea ce priveşte participarea trupelor sale la paradă, contingentul său va cuprinde probabil 70 de persoane. Oficialii britanici au declarat că decizia finală nu a fost încă luată, dar este aşteptată în viitorul apropiat.

S-a anunţat mai devreme că de la Kremlin nu s-ar trimite invitaţii oficiale pentru liderii lumii. Potrivit lui Kozhin, Moscova se aştepta la o vizită de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy. El a spus că participarea lui Barack Obama a rămas deschisă, în timp ce o vizită de la Gordon Brown a fost aşteptată, cu  excepţia cazului în care ar prefera să stea acasă, motivând un program încarcat şi relaţiile tensionate cu Rusia.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: