01 aprilie 2014

Pretextul


Interviu cu preşedintele PPE. Exact ce-a spus Václav Klaus: "în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar situaţia va fi exploatată pentru crearea rapidă a unui centru de putere suprastatal la nivel european". În cazul de faţă, se reia aberaţia "Armatei UE", de parcă n-ar exista NATO.

Aflăm că... România este implicată în această dezbatere, deşi Ponta şi Băsescu nu ne-au spus nimic pe acest subiect. Şi încă o confirmare a modului de operare al UE: "Fiecare nouă dificultate ne duce într-un mecanism care ne împinge un pic mai departe spre un stat federal şi mai slăbește guvernele naţionale".
Credeţi că este reversibilă acţiunea din Crimeea sau s-au modificat graniţele definitiv?
Nu putem accepta ca legile internaţionale să fie încălcate. Dacă acceptăm asta, totul e terminat. Am vorbit cu domnul Obama, săptămâna trecută la Bruxelles, şi a reieşit clar că este inacceptabil.
Reies două lucruri pentru Europa: avem nevoie de o politică energetică europeană chiar şi cu SUA şi se poate discuta politic şi geopolitic; iar apărarea europeană este obligatorie pe termen mediu, nu pentru a intra în război, ci pentru a asigura pacea.
Credeţi că ce s-a întâmplat cu Crimeea poate să înlăture obstacolele pe care le au unele ţări faţă de crearea unei apărări comune europene?
Nu am vorbit niciodată de armata europeană, acum am ajuns să vorbim foarte serios în Consiliu. Mereu în perioade de criză avansăm în dosarele importante. Altfel, pe timp de pace nu se vorbeşte. Nu se va întâmpla mâine dimineaţă, însă există şi s-a intrat într-o dezbatere profundă. Şi asta se va întâmpla şi datorită ţării dumneavoastră care s-a implicat.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: