29 septembrie 2019

"Pentru un revoluţionar, familia este o povară"



Koba/Stalin: "N-avem nevoie de simpatizanţi. Avem nevoie de camarazi."  (6:50)

Mercader/Jacson: "Vă exageraţi mult rolul. Susţineţi că l-aţi creat pe Stalin." 
Troţki: "Înainte de a mă întâlni, Koba era un tâlhar. Un muncitor al revoluţiei, cum a spus el însuşi. Dar mi-a citit articolele şi a înţeles că lumea nu va fi schimbată de snobii bine hrăniţi, ci de oamenii ca el, gata să verse sânge."
Mercader/Jacson: "Dar cum de nu aţi văzut ce monstru va deveni, cu intuiţia dv.?"
Troţki: "Ceilalţi oameni cu care lucram erau mult mai duri. Mă temeam că vor fi... un adevărat pericol."  (17:38)

16 comentarii :

Anonim spunea...

Desii vorbesc binishor ruseste { " pacatele " copilariei } si -i citesc la orice ora in limba rusa pe Puskin , Essenin , Bulgakov sau Tolstoi si Dovstoievski , nu-ti inteleg acest " apetit " pentru istoria lor si a personalitatior ce-au marcat , nu doar Rusia acelor ani dar si omenirea intreaga ulterior . Hai la figura aia unde apare Steven Segal pe fondul Petzei Rosii { Krasnaia Ploschadai } am inteles ca ai facut o trimitere directa catre mine , vis a vis de cele ce-ti spusesem despre neamurile mele si... " universitatile " lor , dar vad ca nu-l lasi deloc in pace sa-si doarma somnul de veci pe Trotzki . Care-i treaba de esti atat de interesat de el ?

Riddick spunea...

Nu m-a "deranjat" cu nimic treaba cu "neamurile". Pe bune.

Riddick spunea...

Aia cu Seagal n-are nicio legătură. Am dat peste clip întâmplător.

Filmul-serial TV "Troţki" (8 episoade, 2017) mi se pare interesant şi nu personajul sau "istoria ruşilor". Fiindcă apar prezentate situaţii şi replici care lămuresc evenimente istorice şi substratul de la baza lor.

În episodul de aici apar inadvertenţe - în 1903 Stalin era la puşcărie (va mai fi de câteva ori), iar jaful cel mai spectaculos a fost nu "pe un pod în pădure" ci chiar în capitala Gruziei/Georgiei, în Tiflis/Tbilisi dar în 1907, când a jefuit un furgon cu destinaţia Banca de stat ("imperială") din Tiflis, 40 de morţi (escorta + trecători), niciun mort în rândul bandei. Alte inadvertenţe la început - ăia trag (şi) cu pistol-mitralieră britanic STEN care apare chiar în anul morţii lui Troţki (1940) sau chiar în următorul, parcă şi cu UZI care apare abia în... 1949.

Anonim spunea...

Lasa ca nici " Lenin " nu semana nici macar cat de cat la moaca cu ... originalul ! Nici macar tatucul , Stalin nici macar ala nu semana cat de cat .Pe I.V.Stalin al iubesc , ai cinstesc memoria pur si simplu deoarece , cel putzin din punctul meu d e vedere , el a fost printre putzinii care au incercat sa faca ceva bun pentru omenire .Peste douazeci de milioane de oameni { rusi in special } bagati direct in traista lui Dumnezeu , nu-s chiar atat de putini orice-ar spune carcotasii .Mai frate dar , vad ca esti documentat referitor la arme . Bravo , altii le vad , le aud sunetul si nici macar nu stiu ce-s alea pentru a face ulterior plangere la Politie .

Riddick spunea...

Lenin a ieşit aproape caricatural. Stalin e "la tinereţe", actorul (cu nume musulman) avea vreo 29 de ani la filmare, aproape exact vârsta lui Stalin "de atunci".

Actorul principal avea 45 de ani la filmare şi "duce rolul" de pe la 20-21 (prima arestare a lui Leiba Bronstein, când "preia" numele şefului închisorii, adică... Troţki, şi prenumele Lev) până pe la 60-61 (vârsta la momentul morţii/asasinării).

Stalin a făcut mai mult bine decât rău Rusiei (o majoritate a ruşilor actuali consideră astfel). Putea face acelaşi bine dar cu mai puţin rău, desigur.

STEN este "foarte vizibil" având încărcătorul plasat la orizontală şi cătarea retrasă, nu la gura ţevii. Mai avea încărcător orizontal primul pistol-mitralieră propriu zis, Bergmann MP18/28.

Anonim spunea...

O data in plus aplaud , cunostiintzele dumitale referitoare la arme . " Stalin a făcut mai mult bine decât rău Rusiei . " Zi-mi rogu-te , daca nu-ti cer prea mult fireste , un singur bine facut de I.V. Stalin populatiei USSR ! Omule , daca ai vreodata curiozitatea sa cauti , exista un film de fapt , mai multe filme si artistice si documentare referitoare moartea lui Dugashvili . Unul dintre ele se numeste { asa au tradus ai nostri } : " PROIECTIONISTUL " iar acolo , vei vedea cum se dadeau de ceasul mortii sovieticii , mujicii , " franarii si hamalii si muncitori-n gara " { cum spunea nu stiu pe unde Arghezi } bashca hazeaicele , la moartea " tatucului " . ! Mie , acest film si altele pe aceeasi tema , mi-au produs un shoc .Niciodata n-am inteles cum , un popor ce si-a vazut parintii , fii si ficele , trimesi in gulaguri si majoritatea , executati { aia 20 de milioane d e morti nu au treaba cu cei ucisi de germani in WWII } , erau in stare sa ai ia astuia locul in groapa , pareau ca-s gata sa-si faca sepuku in loc sa se bucure c-au scapat de Dracu .Din punctul meu d e vedere , daca Stalin omora un numar , macar dublu de rusi , ucrainieni , tatari , kirghizi si ce nationalitati mai aveau aia p'acolo , chiar nu era rau absolut deloc caci , prea ne stau astia in coaste de atata amar de vreme . Nu-ti spusei ca intzeleg si vorbesc binishor rusa ? Nu cred ca ma-nsel dar { mai ales de cand am posibilitatea NET-ului } , am vizionat zeci , sute de filme { si artistice si "documentare " }, sovietice si rusesti iar acesta-i motivul in principal , pentru care am strambat din nas la acest ... serial documentar .Azi bunaoara , am pierdut vremea revazand { a cata oara oare ? } un film al lui Nikita Mihalkov numit ..." Citadela " { in engleza , Burn by The Sun } adica vreo trei ore bune dar am pierdut altadata , si cate opt ore vazand seriale cu... NKVD-isti . De ce ? Pai , poate pentru faptul ca , luate la un loc literatura si filmele rusesti imi vor descoperii vreodata acest mare secret : de ce mortii ma-sii plangeau rusii la moartea unuia dintre marii criminali ai secolului XX . Fireste , n-a fost singurul...

Anonim spunea...

Bine ca-mi adusei aminte la vreme ! Tot azi , am vazut si The Menthalist . Pai ce era sa fac , sa-mi crape capul de nervi asteptand sa cada Guvernul Dancila in urma motziunii lu' peste ? Ma bucur enorm ca Patrik Jane l-a racit pe Red Jon . Am mai avut ocazia sa vad serialul pe niste situri specializate rusesti insa , rusii au prostul obicei de-a dubla iar asta rapeste minim 75% din frumusetea unui film . L-am vazut si-n engleza insa , pana traduc eu ce spun aia acolo ... si oricum , imi este greu sa patrund in subtilitatzile d e limbaj , se duce filmul si , nu-ntzeleg mare lucru . De-acum inainte poate sa aiva The Mentalist si douazeci de sezoane ca... nu ma mai intereseaza .O seara cat mai buna Riddik !

Riddick spunea...

A zis-o Mircea Dogaru: Stalin a alungat facţiunea Troţki, "comuniştii", el proclamând în 1936 "victoria definitivă a socialismului în URSS".

Stângiştii condamnă "stalinismul", niciodată "socialismul" sau "comunismul", apar critici la "stalinism" în comunicate oficiale UE, la diverse prilejuri festive sau oficiale. PCUS este partid de opoziţie acum (în Rusia), PCRM al lui Voronin militează pentru intrarea "Repmoldova" în UE (serios! am intrat pe la siteul lor, e incredibil...).

Stalinismul, ca "dictatură de dezvoltare", a asigurat transformarea Rusiei (a URSS) într-o mare putere, desigur "cu costuri mari". Alternativa s-a putut vedea pe vremea lui Elţân, când lucrurile luaseră un curs cam ca pe la noi, "s-a dat drumul la jaf".

Citisem o chestie, cum de a avut armata română atâtea dificultăţi în campania din est. Autorul zicea că elementul principal era inferioritatea "materialului uman", ţăranii români precar alfabetizaţi transformaţi în soldaţi întâlniseră inamicul sovietic sub forma noului proletariat industrial, "tehnic", creat recent "de Stalin" în mai puţin de trei decenii. "Altă viziune", şi o motivare dată poate şi de conştientizarea "noului statut" obţinut în urma dictaturii de dezvoltare. Dezvoltarea desigur putea fi obţinută "normal" ("gradual", "democratic"), dar... aşa a fost acolo.

Anonim spunea...

Acum mi-am amintit ! Chestia aia de la Duda Zilei , oare asta n-o fi citita si de cei mai imbecili PSD-isti sa vada si ei ca , incapatzanarea acesti femei zurlii si proaste bata , le baga carutza de partid cu oistea in gard ?

Riddick spunea...

Din moment ce-o tolerează "pe post", ori sunt nebuni, ori complici. Treaba lor...

Riddick spunea...

"Altă inadvertenţă" :) Când Koba îşi aprinde portţigaretul, o face cu o cutie de chibrituri modernă, din carton, cu zonele de catran laterale "puse la maşină", pătrăţele mici unul lângă altul. Nu era aşa ceva "la 1903". Ne aducem aminte de chibritele din RSR, până prin anii '80 cutiile erau şi din plăcuţe de "furnir" adunate laolaltă prin lipire cu hârtie (albastră).

Troţkiştii au creat Internaţionala a patra şi au siteul wsws.org, World Socialist Web Site, cu secţiune şi în limba română: https://www.wsws.org/ro/

Ei propăvăduiesc "Statele Unite ale Europei" dar "nu în forma burgheză, ci în forma socialistă" (ce mi-e ciuma, ce mi-e SIDA...):


Jefuirea clasei muncitoare din Grecia

"Clasa muncitoare nu este responsabilă pentru criza capitalistă şi trebuie să respingă categoric toate încercările de a plăti pentru aceasta. Diversele guverne burgheze şi "de stânga" care predomină în Europa trebuie să fie înlocuite de guverne muncitoreşti care pun interesele societăţii mai presus de interesele de profit ale capitalismului. Uniunea Europeană, un instrument al corporaţiilor şi a băncilor, trebuie să fie înlocuită cu Statele Socialiste Unite ale Europei.

Acesta este programul pentru care lupta Comitetul Internaţional al celei de-a Patra Internaţionale."

https://www.wsws.org/ro/articles/2011/06/grie-j04.html


Ce speră să salveze UE prin moneda euro?

"Sarcina este aceea de a crea şi de a construi Statele Unite Socialiste ale Europei. Un guvern muncitoresc european ar expropria băncile şi marile corporaţii şi ar folosi resursele lor pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a răspunde nevoilor sociale, nu pentru a aduce profit celor bogaţi."

https://www.wsws.org/ro/articles/2011/10/euro-o22.html


The socialist answer to Brexit: For the United Socialist States of Europe

https://www.wsws.org/en/articles/2019/09/27/pers-s27.html

conumishu spunea...

Foarte bun serialul. Mulțumesc pentru link, altfel puțin probabil să aflu de el.

Troțki apare ca un vizionar, un munte față de ceilalți doi. Cinic și perfect orientat, filozof pragmatic (cam o contradicție în termeni), om de lume și de acțiune, cuceritor de femei, rezistent la nenorociri, un erou, ce mai!
Cu toate astea, exact cinismul rece, despicarea încîlcelii puterii în motivații simple și scopuri precise, mecanice, inumane prin desconsiderarea individului fac ca mesajul filmului să nu fie neapărat de propagandă pro-Troțki.

Vesticii o vor percepe ca atare, dar nu contează, ăia trăiesc în plin troțkism oricum. La ruși e mai complicat, pe de-o parte îi gîdilă pervers la orgoliu (după ț generații nu mai resimți la fel consecințele), cei mai inteligenți nu vor rata zona întunecată din personalitatea lui, ceilalți... greu de spus, ar putea fi o etapă de destalinizare intenționată, ar putea fi altceva. Sigur intențiile din spatele serialului nu sunt perfect inocente sau pur comerciale.

Dar e bine făcut și interesant.

Riddick spunea...

Am aflat de serial dintr-o "cronică" foarte negativă apărută la wsws.org - (neo-)troţkişti! - la vreo două săptămâni de la lansare (toamna 2017). Prima dată l-am văzut titrat în engleză, apoi am dat de serialul titrat în română la Dailymotion, revăzând selectiv doar replicile critice.

Riddick spunea...

Era în preajma "Centenarului Octombrie/Noiembrie 1917" şi producătorul (sau directorul de la Pervâi Kanal / Canalul Unu) s-a gândit că "tema Troţki" nu prea era explorată "amănunţit" (asta am citit-o la momentul... "documentării articolului").

Anonim spunea...

@ conumishu Atunci cand ai sa vezi un film pe aceeasi tema , insa facut de rusi...abia atunci sa-l lauzi , fara suparare coane !

Riddick spunea...

Pâi Троцкий, adică filmul-serial de faţă, e făcut în Rusia, cu actori ruşi, finanţat de principala televiziune. Sunt introduse scene din Paris, Viena, Bruxelles, Mexic (Kokokan?), etc, dar prelucrate pe calculator, ca doar nu era să oprească traficul în Paris ca să filmeze trăsuri şi maşini "de la 1903".

Casa lui Troţki din Mexic este imitată, cea originală e aici: https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g150800-d152901-Reviews-Museo_Casa_De_Leon_Trotsky-Mexico_City_Central_Mexico_and_Gulf_Coast.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: