Nu are importanţă dacă este un joc similar spargerii USL. Dacă au convenit să iasă treaba aşa, cu blocaj şi în cele din urmă cu constatarea "decesului" coaliţiei. După un an jumate de poticneli şi bâlbe PSD-ALDE, Iohannis este în continuare la Cotroceni şi pe lângă el o întreagă structură ("statul paralel"). Dependentă legislativ, constituţional şi ierarhic de preşedintele republicii. Pâi dacă-l suspendau, măcar începeau curăţenia în cele 30 de zile până la referendumul de demitere, şi tot era ceva chiar dacă "ar putea pica referendumul" (posibila nevalidare, desigur; asupra majorităţii voturilor anti-Iohannis nu încape îndoială). Pica-pica, da'-i băgau mortu'-n casă, vorb-aia.
Sesiune parlamentară extraordinară, 2-19 iulie. Deputaţii au lucrat în plen până pe 10, de atunci - pauză, nici măcar lucru în comisii (cum mai mimează senatorii). Pe agenda sesiunii punctele mai importante erau legile justiţiei, Codul Administrativ, reglementarea offshore-ului şi "legea Pleşoianu" (de reglementare a ONG-urilor). Primele trei s-au votat, dar când a fost vorba despre Reţeaua Soros (vizată direct de legea iniţiată de Liviu Pleşoianu), blocaj: legea nu poate intra în dezbatere fără avizul de la comisia (de la Camera Deputaţilor) pentru... egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Prea trecuse suspect de lin, prin aprobare tacită, la prima cameră (Senatul). Desigur, pentru a nu exista dezbateri şi din ele să rezulte (pentru public) poziţiile reale ale partidelor. Două comisii trebuiau să avizeze proiectul de lege, ambele sesizate pe 4 decembrie 2017. Una (comisia pentru drepturile omului) a emis un aviz pe 14 decembrie, deci rapid, la zece zile. Nu mai contează dacă pozitiv sau negativ. Cealaltă comisie (amintită mai înainte) nu a avizat nici după şapte luni, deşi se reuneşte cel puţin săptămânal sau chiar mai des, şi cel puţin o dată şi în sesiunea extraordinară (când însă a avizat alte legi). Comisie de 13, din care şapte PSD-ALDE (majoritate!), ba şi cel puţin unul de la UDMR. Avizul guvernului este negativ, adresa însăşi este cea de pe vremea guverului Tudose, nu s-au sinchisit să reconfirme explicit dezacordul ori să avizeze favorabil.
Legea exploatărilor petroliere şi de gaze offshore a fost ajustată mai favorabil României, lăsând însă neatinse redevenţele şi permiţând vânzarea de gaze la extern. Dar iată că nici aşa "nu-i bine", zice Vosganian de la ALDE - "trebuie dată o OUG favorabilă companiilor străine de gaze şi petrol":
Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian și-a exprimat, luni, nemulțumirea în privința adoptării legii offshore, afirmând că nu a existat dialog între membrii coaliției de guvernare, parlamentarii formațiunii fiind puși ”într-o situaţie delicată”, și a cerut Guvernului să modifice de urgență actul normativ.
„Având în vedere faptul că faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ. (…) Pot să vă spun, ca legiuitor, că sentimentul meu este că voinţa noastră de a îmbina un anumit tip de impozitare mai redus decât on-shore, dar în orice caz suficient de ridicat trebuie să se combine şi cu recuperarea costurilor de operare, care sunt foarte mari în zona off-shore şi în acest sens se impune o modificare de urgenţă a actului normativ. (…) Toate deciziile se iau prin consens în coaliţie atunci când dialogăm. Dialog există în coaliţie, însă nu a existat pe acest act normativ”, a spus Varujan Vosganian după şedinţa grupului ALDE.
Potrivit acestuia, propunerea făcută şi adoptată în comisie a pus grupul ALDE „într-o situaţie delicată”.
„Eu cred că propunerea care a fost făcută şi care a fost adoptată în comisie a fost o propunere care pe noi, care eram membri ai comisiilor reunite din partea ALDE, ne-a pus într-o situaţie delicată. Informaţia pe care am primit-o a fost aceea că soluţia a fost convenită şi cu actorii pieţei, s-a dovedit că nu a fost aşa şi iată suntem nevoiţi acum să procedăm la anumite corecţii pentru că condiţiile care ne-au fost prezentate, anume un anumit tip de impozitare care se combina cu un anumit tip de deducere a costurilor de exploatare şi explorare, nu s-au regăsit în documentul final şi de aceea se discută acum despre modificarea actului normativ. Eu cred că pentru o mai bună acurateţe a procedurii legislative e nevoie de discuţii prealabile”, a mai susţinut Vosganian.
El a cerut Executivului să adopte o ordonanță de urgență pentru modificarea legii offshore.
2 comentarii :
Pare a nu fi functionala, pentru fraieri !!!
Doar si nazistii au dreptul la un pic de bucurie !
Apoi pat sa crape !!!
In orice caz, sunt unii la vârful partidelor din coaliție care sabotează chiar și pe față.
Trimiteți un comentariu