03 noiembrie 2014

Ponta, decriptat la CriticAtac


Nu, nici partide (parlamentare) de stânga nu avem în România, după cum nu avem nici partide de dreapta. Avem doar partide-interfaţă ale unor factori externi.

De ce se adresează Victor Ponta electoratului de dreapta şi nu de stânga?

[...]  Programul economic de dreapta al PSD este, în fond, aidoma cu cel al celorlalte partide. Atacarea PSD pe subiectul economic nu vizează, de fapt, doar acest partid: este un atac preventiv împotriva oricui ar dori să ştirbească prerogativele capitalului – înainte de toate, mereu al celui mai mare, deci transnaţional. Iar deoarece PSD ar avea ceva argumente pentru această tentativă, el este mai urât de către capital. Dar acesta ar trebui să fie liniştit: pentru a-şi păstra puterea, PSD şi personajele avansate de el au acceptat şi vor accepta orice încălcare a drepturilor poporului la viaţă şi demnitate.

Dar dacă prin programul economic, PSD şi Victor Ponta nu reuşesc nici să dea asigurări mai mari capitalului decât partidele de dreapta declarată, dacă ei nu reuşesc să atragă intelectualii ce, în confuzia lor, şi-au asumat ideile de dreapta dar, în acelaşi timp, sunt sensibili la formele democratice şi la păstrarea stimei lor de sine, atunci singura soluţie este aruncarea de mesaje legate de aspectele cele mai conservatoare din politică.

Susţinerea mai mult decât exagerată a bisericilor şi a „casei regale” sunt astfel de mesaje. Deoarece PSD şi Victor Ponta au căzut la examenul respectării statului de drept – da, chiar aşa: putem uita schimbarea legilor şi dispreţuirea lor? – şi a respectării statutului de intelectual, ei au crezut că pot contracara acest atac neproductiv pentru capital la adresa formelor (cel puţin formele să fie respectate, nu?) cu atitudinea spăsită faţă de biserici şi monarhie. Adică, în raţionamentul „stângii”, ar fi posibil, de exemplu, ca cineva care a fost indignat în faţa plagiatului acoperit şi dezincriminat oficial ( de către Ecaterina Andronescu et co.) – şi care, indiferent cine l-a dezvăluit (deci „Băsescu” nu are nici o vină în asta) este o fraudă morală de neacceptat – să îl voteze totuşi pe candidatul Victor Ponta la funcţia de preşedinte al României deoarece dă bani publici cu nemiluita bisericilor şi „casei regale” şi face temenele în faţa instituţiilor demodate şi depăşite istoric şi care doar frânează şi cel mai firav avans al ţării.

De ce această atitudine din partea unei oferte „de stânga”? Oare nu trebuia ca măcar la aceste aspecte, într-adevăr „suprastructurale”, să arate o anumită fermitate care ar fi împăcat puţin şi pretenţia de a fi de stânga şi în nici un caz nu ar fi deranjat adevăratul capital? Oare sumele imense de bani ce susţin „casa regală” şi bisericile nu ar fi putut fi convertite în programe sociale, chiar fără să se micşoreze defel subvenţionarea capitalului?

Nu. Este clar de ce se adresează Victor Ponta electoratului de dreapta. Dar o face pe faţă, fără nici un fel de intenţie de a contracara această relaţie privilegiată a sa cu discursul serios, denotând respect faţă de majoritatea populaţiei, tocmai prin luarea în seamă a problemelor reale ale acesteia.

Şi PSD – şi nu doar celelalte partide – sunt în consonanţă cu tendinţa dominantă a capitalului internaţional actual: de a nu mai ţine seama nici măcar de formele democratice şi de a înlătura şi problema atragerii populaţiei pentru realizarea unui anumit consens. Astăzi, în criza de sistem, nici masele nu mai au încredere în conducători şi formele de conducere, şi nici capitalul şi aghiotanţii săi nu mai au nevoie să convingă cu ajutorul statului de drept: ar fi şi în van şi, în acelaşi timp, ei au achiziţionat atâta putere încât nu mai au nevoie de consens şi de populaţie.

Capitalismul actual a ajuns în faza de a „schimba poporul” (Brecht). Exemple sunt în întreaga lume şi, evident, şi la noi. (Ceea ce arată, încă o dată, că nu are rost să analizăm exclusiv ce se întâmplă în relaţiile de putere din ţară, ca într-un mediu cu totul izolat de lume).

De aceea, înfăţişarea „stângii” româneşti – iată, şi în alegerile prezidenţiale – nu este decât un avertisment, şi indiferent cine câştigă: în anii care urmează, vor fi din ce în ce mai multe „derapaje” de la democraţie, un dispreţ din ce în ce mai mare faţă de drepturile democratice, de libertate şi de viaţă.

Ei, dar dacă ei nu au nevoie de popor, nici poporul nu are nevoie de ei. Alienare? Pasivitate în disperare? Da. Dar astea nu sunt soluţii. Cum timpul actual este cel al cursei între dorinţa de supravieţuire a celor mulţi şi, pe de altă parte, voinţa celor puţini dar puternici de a exclude atâtea guri de hrănit şi care mai şi protestează, oricât de în surdină, nu putem decât să îndrăznim să evidenţiem nevoile reale şi să mergem mai departe decât clarificarea noastră în ritmul propriu studiilor.

Sunt cumva Klaus Iohannis sau orice alt candidat alternative la ceea ce reprezintă Victor Ponta? Sigur că nu.

Dar asta înseamnă că noi suntem de vină că s-a ajuns să nu mai existe nici măcar „răul cel mai mic”.

http://www.criticatac.ro/26557/de-ce-se-adreseaz-victor-ponta-electoratului-de-dreapta-nu-de-stanga/

12 comentarii :

Riddick spunea...

"Ponta este omul..."

http://riddickro.blogspot.ro/2014/11/ponta-este-omul.html


Severin îl face praf pe Ponta

http://riddickro.blogspot.ro/2014/10/severin-il-face-praf-pe-ponta.html

Anonim spunea...

Există, sau ar trebui să existe şi în România, noţiunea de om compromis. Un Adrian Severin, după ce a fost filmat de firma aia de lobby cum negocia nişte legi pentru PE (cred că ştii despre ce e vorba, nu mai caut lincuri) e un om compromis. Dacă un om compromis precum Severin îl critică pe Ponta, asta e o bilă albă pentru Ponta.
Sigur, şi oamenii compromişi pot spune uneori lucruri adevărate. Dar pentru lucrurile alea adevărate se pot găsi oameni necompromişi care să le susţină. Altfel, înseşi ideile adevărate vor ajunge să fie compromise.
Stăruinţa de a-l scoate din lada de gunoi a politicii pe Adrian Severin nu-şi are justificare.

Riddick spunea...

Nu-l scot din nicio ladă, doar l-am citat "în context".

Ce, e rău să se ştie că e mâncătorie şi-n rândurile stângii ?

Crystal Clear spunea...

Pe trădător îl deranjează când e criticată " dreapta" , lui Ponta ;)

Crystal Clear spunea...

Cel mai bine ar fi sa nu iasă chiar NIMENI la vot în turul doi

N-avem ce vota !

Riddick spunea...

Îi şi văd de pe-acum chemând la "solidaritate în interes naţional" pentru regionalizare (pentru "revizuirea Constituţiei").

PTIU !

Anonim spunea...

Ceea ce constata autorul, adica prapastia dintre interesele si nevoile popoarelor, pe de o parte, si rapacitatea nenaturala a capitalului multinational, pe de alta parte, REPREZINTA CONTRADICTIA ANTAGONISTA PRINCIPALA A LUMII NOASTRE, CONTRADICTIE PE CALE DE A ATINGE PUNCTUL CRITIC.
De aici incolo se poate intimpla orice, inclusiv revolutia universala prezisa de Marx, iar lozinca aia, mult neiubita de conducerea PCR, respectiv ''proletari din toate tarile uniti-va''incepe sa capete sens.

Crystal Clear spunea...

Da, deja am primit sfaturi, ca nu-i bine etc, etc.

Anonim spunea...

Daca ar fi sa consideram ca rationamentele din articolul de mai jos(http://romanian.ruvr.ru/2014_11_03/SUA-incearca-cu-disperare-sa-impiedice-apropierea-Ungariei-de-Rusia-0538/) sint corecte, am putea sa desprindem vreo concluzie cine va cistiga Presedintia pe 16 noiembrie ???

Riddick spunea...

Atât Ponta cât şi Iohannis sunt agreaţi de UENATOSUA, Ponta doar mimează "nealinierea" ca să ia voturile naţionaliste.

La "contradicţia" aia participă şi eurosocialiştii. De partea (ce să vezi...) capitalului. Trans-naţional, desigur.

Crystal Clear spunea...

Gauche caviar

Anonim spunea...

Pai de aia sint EUROSOCIALISTI !
Toate internationalele astea politice sint , de fapt, CORPORATII POLITICE, sau, as zice eu, aripile politice ale capitalului ''transnational''.
Cit despre ''asemanarea'' dintre ponta si johanis, perfect de accord, cu sublinierea ca cel din urma are si sarcina destructurarii Romaniei prin separarea, dintr-odata sau treptata, a a Transilvaniei si Banatului. (ai vazut harta aia ci ''preferintele'' electoratului).
Sa dea Domnul sa terminam in liniste acest an !!!


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: