03 noiembrie 2014
Ponta, decriptat la CriticAtac
Nu, nici partide (parlamentare) de stânga nu avem în România, după cum nu avem nici partide de dreapta. Avem doar partide-interfaţă ale unor factori externi.
De ce se adresează Victor Ponta electoratului de dreapta şi nu de stânga?
[...] Programul economic de dreapta al PSD este, în fond, aidoma cu cel al celorlalte partide. Atacarea PSD pe subiectul economic nu vizează, de fapt, doar acest partid: este un atac preventiv împotriva oricui ar dori să ştirbească prerogativele capitalului – înainte de toate, mereu al celui mai mare, deci transnaţional. Iar deoarece PSD ar avea ceva argumente pentru această tentativă, el este mai urât de către capital. Dar acesta ar trebui să fie liniştit: pentru a-şi păstra puterea, PSD şi personajele avansate de el au acceptat şi vor accepta orice încălcare a drepturilor poporului la viaţă şi demnitate.
Dar dacă prin programul economic, PSD şi Victor Ponta nu reuşesc nici să dea asigurări mai mari capitalului decât partidele de dreapta declarată, dacă ei nu reuşesc să atragă intelectualii ce, în confuzia lor, şi-au asumat ideile de dreapta dar, în acelaşi timp, sunt sensibili la formele democratice şi la păstrarea stimei lor de sine, atunci singura soluţie este aruncarea de mesaje legate de aspectele cele mai conservatoare din politică.
Susţinerea mai mult decât exagerată a bisericilor şi a „casei regale” sunt astfel de mesaje. Deoarece PSD şi Victor Ponta au căzut la examenul respectării statului de drept – da, chiar aşa: putem uita schimbarea legilor şi dispreţuirea lor? – şi a respectării statutului de intelectual, ei au crezut că pot contracara acest atac neproductiv pentru capital la adresa formelor (cel puţin formele să fie respectate, nu?) cu atitudinea spăsită faţă de biserici şi monarhie. Adică, în raţionamentul „stângii”, ar fi posibil, de exemplu, ca cineva care a fost indignat în faţa plagiatului acoperit şi dezincriminat oficial ( de către Ecaterina Andronescu et co.) – şi care, indiferent cine l-a dezvăluit (deci „Băsescu” nu are nici o vină în asta) este o fraudă morală de neacceptat – să îl voteze totuşi pe candidatul Victor Ponta la funcţia de preşedinte al României deoarece dă bani publici cu nemiluita bisericilor şi „casei regale” şi face temenele în faţa instituţiilor demodate şi depăşite istoric şi care doar frânează şi cel mai firav avans al ţării.
De ce această atitudine din partea unei oferte „de stânga”? Oare nu trebuia ca măcar la aceste aspecte, într-adevăr „suprastructurale”, să arate o anumită fermitate care ar fi împăcat puţin şi pretenţia de a fi de stânga şi în nici un caz nu ar fi deranjat adevăratul capital? Oare sumele imense de bani ce susţin „casa regală” şi bisericile nu ar fi putut fi convertite în programe sociale, chiar fără să se micşoreze defel subvenţionarea capitalului?
Nu. Este clar de ce se adresează Victor Ponta electoratului de dreapta. Dar o face pe faţă, fără nici un fel de intenţie de a contracara această relaţie privilegiată a sa cu discursul serios, denotând respect faţă de majoritatea populaţiei, tocmai prin luarea în seamă a problemelor reale ale acesteia.
Şi PSD – şi nu doar celelalte partide – sunt în consonanţă cu tendinţa dominantă a capitalului internaţional actual: de a nu mai ţine seama nici măcar de formele democratice şi de a înlătura şi problema atragerii populaţiei pentru realizarea unui anumit consens. Astăzi, în criza de sistem, nici masele nu mai au încredere în conducători şi formele de conducere, şi nici capitalul şi aghiotanţii săi nu mai au nevoie să convingă cu ajutorul statului de drept: ar fi şi în van şi, în acelaşi timp, ei au achiziţionat atâta putere încât nu mai au nevoie de consens şi de populaţie.
Capitalismul actual a ajuns în faza de a „schimba poporul” (Brecht). Exemple sunt în întreaga lume şi, evident, şi la noi. (Ceea ce arată, încă o dată, că nu are rost să analizăm exclusiv ce se întâmplă în relaţiile de putere din ţară, ca într-un mediu cu totul izolat de lume).
De aceea, înfăţişarea „stângii” româneşti – iată, şi în alegerile prezidenţiale – nu este decât un avertisment, şi indiferent cine câştigă: în anii care urmează, vor fi din ce în ce mai multe „derapaje” de la democraţie, un dispreţ din ce în ce mai mare faţă de drepturile democratice, de libertate şi de viaţă.
Ei, dar dacă ei nu au nevoie de popor, nici poporul nu are nevoie de ei. Alienare? Pasivitate în disperare? Da. Dar astea nu sunt soluţii. Cum timpul actual este cel al cursei între dorinţa de supravieţuire a celor mulţi şi, pe de altă parte, voinţa celor puţini dar puternici de a exclude atâtea guri de hrănit şi care mai şi protestează, oricât de în surdină, nu putem decât să îndrăznim să evidenţiem nevoile reale şi să mergem mai departe decât clarificarea noastră în ritmul propriu studiilor.
Sunt cumva Klaus Iohannis sau orice alt candidat alternative la ceea ce reprezintă Victor Ponta? Sigur că nu.
Dar asta înseamnă că noi suntem de vină că s-a ajuns să nu mai existe nici măcar „răul cel mai mic”.
http://www.criticatac.ro/26557/de-ce-se-adreseaz-victor-ponta-electoratului-de-dreapta-nu-de-stanga/
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
"Nu ştiu unde se poate duce cursul şi nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
..pentru care este bine că nu avem la guvernare coaliţia roşie PSDNL : Ion Iliescu : Eu aş fi împotrivă Iliescu a fost întrebat cum c...
-
PNL a lansat, vineri, la nivelul Bucureştiului o campanie privind redresarea economică ce va începe luni şi se va încheia pe 1 septembri...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Atunci au fost lichidaţi o parte din tartorii regimului Carol II. Nu "politicieni", cum spune propaganda (au fost doar cinci dint...
-
M-am bucurat foarte când panaramei de M.Dinescu i s-a interzis azi, accesul la microfon, în timpul unui miting electoral al lui Traian Băs...
12 comentarii :
"Ponta este omul..."
http://riddickro.blogspot.ro/2014/11/ponta-este-omul.html
Severin îl face praf pe Ponta
http://riddickro.blogspot.ro/2014/10/severin-il-face-praf-pe-ponta.html
Există, sau ar trebui să existe şi în România, noţiunea de om compromis. Un Adrian Severin, după ce a fost filmat de firma aia de lobby cum negocia nişte legi pentru PE (cred că ştii despre ce e vorba, nu mai caut lincuri) e un om compromis. Dacă un om compromis precum Severin îl critică pe Ponta, asta e o bilă albă pentru Ponta.
Sigur, şi oamenii compromişi pot spune uneori lucruri adevărate. Dar pentru lucrurile alea adevărate se pot găsi oameni necompromişi care să le susţină. Altfel, înseşi ideile adevărate vor ajunge să fie compromise.
Stăruinţa de a-l scoate din lada de gunoi a politicii pe Adrian Severin nu-şi are justificare.
Nu-l scot din nicio ladă, doar l-am citat "în context".
Ce, e rău să se ştie că e mâncătorie şi-n rândurile stângii ?
Pe trădător îl deranjează când e criticată " dreapta" , lui Ponta ;)
Cel mai bine ar fi sa nu iasă chiar NIMENI la vot în turul doi
N-avem ce vota !
Îi şi văd de pe-acum chemând la "solidaritate în interes naţional" pentru regionalizare (pentru "revizuirea Constituţiei").
PTIU !
Ceea ce constata autorul, adica prapastia dintre interesele si nevoile popoarelor, pe de o parte, si rapacitatea nenaturala a capitalului multinational, pe de alta parte, REPREZINTA CONTRADICTIA ANTAGONISTA PRINCIPALA A LUMII NOASTRE, CONTRADICTIE PE CALE DE A ATINGE PUNCTUL CRITIC.
De aici incolo se poate intimpla orice, inclusiv revolutia universala prezisa de Marx, iar lozinca aia, mult neiubita de conducerea PCR, respectiv ''proletari din toate tarile uniti-va''incepe sa capete sens.
Da, deja am primit sfaturi, ca nu-i bine etc, etc.
Daca ar fi sa consideram ca rationamentele din articolul de mai jos(http://romanian.ruvr.ru/2014_11_03/SUA-incearca-cu-disperare-sa-impiedice-apropierea-Ungariei-de-Rusia-0538/) sint corecte, am putea sa desprindem vreo concluzie cine va cistiga Presedintia pe 16 noiembrie ???
Atât Ponta cât şi Iohannis sunt agreaţi de UENATOSUA, Ponta doar mimează "nealinierea" ca să ia voturile naţionaliste.
La "contradicţia" aia participă şi eurosocialiştii. De partea (ce să vezi...) capitalului. Trans-naţional, desigur.
Gauche caviar
Pai de aia sint EUROSOCIALISTI !
Toate internationalele astea politice sint , de fapt, CORPORATII POLITICE, sau, as zice eu, aripile politice ale capitalului ''transnational''.
Cit despre ''asemanarea'' dintre ponta si johanis, perfect de accord, cu sublinierea ca cel din urma are si sarcina destructurarii Romaniei prin separarea, dintr-odata sau treptata, a a Transilvaniei si Banatului. (ai vazut harta aia ci ''preferintele'' electoratului).
Sa dea Domnul sa terminam in liniste acest an !!!
Trimiteți un comentariu