11 iulie 2014

Traian Băsescu şantajează Dreapta sau face jocurile lui Ponta?Băsescu acţionează conform aceluiaşi ordin extern urmat şi de PnL-PDL care vin cu Iohannis şi nu cu Antonescu: "Să iasă Ponta preşedinte !"   

După mumiile PnL, PnŢCD, PSDR şi Constantinescu (anii 1990-2000), "dreapta" tot nu s-a-nvăţat minte şi a creditat alt maimuţoi, care şi el avea misiunea expresă de a o sabota.


cotidianul.ro:

Traian Băsescu a făcut joi, în cadrul unui „live-interviu” pentru Adevărul, o serie de afirmaţii „interesante”. El a ameninţat, deloc voalat, PNL şi PDL că în cazul în care PMP nu este chemat într-o alianţă (el susţine că fuziunea este imposibilă), cu cele două partide, electoratul PMP nu va vota candidatul Dreptei.

„Eu sunt convins că nu este posibilă fuziunea. În schimb, soluţia corectă este realizarea unui acord (...) în jurul căruia ar trebui să se strângă PNL, PDL, Forţa Civică, PMP ( …) toţi ne putem imagina că ar fi foarte greu pentru electoratul PMP, să spunem, să voteze un candidat al liberalilor dacă acest lucru s-ar întâmpla peste noapte”.

La prima vedere se poate spune că Traian Băsescu se cere, cu insistenţă, împreună cu PMP în viitoarea construcţie de dreapta. Şi pentru a-şi atinge ţelul, Traian Băsescu nu ezită să recurgă la un fel de şantaj. Cel cu boicotul electoratului PMP. Ştim, legat de boicoturi, Traian Băsescu are experienţa din 29 iulie 2012. Numai că atunci era vorba de electoratul PDL, dar şi acesta diminuat din cauza erorilor guvernării, şi de electoratul UDMR.

Dar dacă nu este vorba de un şantaj? Dacă este vorba şi de altceva? Şi acest altceva nu înseamnă decât un sprijin pentru Victor Ponta în drumul său spre Cotroceni (dacă va candida – personal încă mai am unele mici reţineri în privinţa candidaturii premierului). Spunând că fuziunea nu este posibilă, precum şi altele pe care nu le mai dezvolt aici, Traian Băsescu transmite un mesaj de demobilizare electoratului PDL şi un semnal electoratului PMP (atât cât este – acum cred că nu mai trece de 4%) să fie pregătit să stea acasă în noiembrie. Or, se ştie, orice extracţie de voturi din zona candidatului Dreptei nu îl poate favoriza decât pe Victor Ponta. Insist să cred mai puţin în varianta şantajului pentru că Traian Băsescu ştie că şi la PNL, şi la PDL există un cuvânt de ordine: fără Băsescu şi fără PMP. De altfel, la puţine ore de la declaraţiile făcute, un vicepreşedinte liberal şi Vasile Blaga au declarat public acest lucru: nici PMP şi nici Traian Băsescu nu intră, categoric, în discuţiile noii construcţii politice.

De ce să îl ajute Traian Băsescu pe Victor Ponta, se vor întreba foarte mulţi. Nu se înjură ei reciproc cât este ziua de lungă? Ei bine, şi înjurăturile astea au rolul lor bine determinat. Şi Ponta, şi Băsescu au nevoie, în ochii electoratului, fiecare în funcţie de proiectele sale de viitor, de un adversar puternic. Cota lui Ponta creşte avându-l pe Băsescu adversar, iar acesta încearcă să reintre în graţiile electoratului avându-l adversar pe Ponta. Înjurăturile sunt de ochii lumii. În realitate, coabitarea merge foarte bine. Sigur, se poate spune: dar scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu? Staţi liniştiţi. Nu este Mircea Băsescu singurul frate de preşedinte cu probleme. Au existat astfel de probleme şi la case mai mari. Chiar şi la cea mai mare, cea Albă, pe timpul preşedintelui Carter. În plus, şi Ponta, şi Băsescu au de câştigat de pe urma acestui scandal. Revin: coabitarea merge foarte bine. Ce avantaj va avea Traian Băsescu, veţi vedea după alegerile din noiembrie.

Acum rămâne de văzut dacă ultimii suporteri ai lui Traian Băsescu îl vor şi asculta. Pentru că dacă preşedintele are înţelegeri pe sub masă cu premierul, există posibilitatea ca electoratul lui Băsescu să nu îl placă pe Ponta.

P.S.
Traian Băsescu a scăpat porumbelu’. Urmăriţi cu atenţie acest citat: „Este cineva, care nu este candidat, dar care are toate calităţile pentru funcţia de preşedinte, Cristian Diaconescu”. Se confirmă ce am scris pe 2 aprilie, când nici nu se pomenea de Diaconescu. Am spus atunci că, dacă PMP obţine minimum 10% la europarlamentare, Diaconescu va fi candidatul; sub acest procent, Elena Udrea va fi scoasă la înaintare pentru că este specialistă în... zgomote. PMP nu a luat decât 6%, deci Diaconescu este momentan pe post de iepure.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Lucian Boia, 2002: "Problema noastră este că avem o mitologie istorică defazată în raport cu mitologia europeană. Se construiește o întreagă mitologie istorică europeană. Ieșim încetul cu încetul din faza națiunilor. Intrăm în faza construcției europene. Se poate vorbi, de pe acum, cum construcțiile istorice și discursurile istorice se adaptează la ceea ce se dorește să fie Europa. Asistăm la un dublu joc. Pe de o parte, sigur e integrarea europeană, față de care ne arătăm și suntem într-un fel atașați. Pe de altă parte, însă, auzim un discurs naționalist de toată frumusețea în materie de istorie, care nu se lipește de proiectul nostru de integrare europeană. Ăsta este dublul discurs. Astfel, un istoric foarte oficial cum este profesorul Scurtu scria, în ziarul Adevărul, că istoria românilor trebuie să revină la ceea ce este ea cu adevărat, să aibă patru piloni: vechimea, unitatea, continuitatea și independența. Poate că acestea sunt, nu spun că nu, dar sunt exact cei invocați în anii lui Ceaușescu. Ceea ce am constatat totuși în aceasta înșiruire este că lipsește orice referire la Europa. Toate sunt mituri naționale. Independența este iarăși un mit al sec. al XIX-lea. În Evul Mediu nu exista conceptul de independență, iar astăzi, mă întreb, de ce trebuie insistat chiar atât de tare pe independență când independența este ceva ce, încetul cu încetul, se pierde și nu numai în cazul românilor. Și Germania și Franta își pierd independența, nu mai au nici măcar monedă națională. Dacă facem construcția europeană, nu cred că mitologia independenței este prima care trebuie pusă înainte. Construcția europeană e inevitabilă, sigur, păstrându-ne ceea ce avem de păstrat, trăsăturile noastre naționale și atâtea alte lucruri. În contextul european nu se mai poate vorbi de o independență în sensul național, în sensul forte al termenului care corespunde epocii națiunilor, epocii statelor naționale".

Postări populare (nu P.P.E. !):