10 iulie 2014

Václav Klaus - interviu pentru Vocea Rusiei

 
Vaclav Klaus: „Poroșenko vorbește despre pace, dar se varsă sânge”. Partea I

Fostul președinte ceh, Vaclav Klaus, care a vizitat Moscova pentru a participa la manifestările Speakers Nights, consacrate memoriei economistului și reformatorului rus Egor Gaidar, a acordat un interviu Vocii Rusiei. În principal, interviul a fost consacrat situației din Ucraina.

Vocea Rusiei: Ucraina a semnat partea economică a acordului de asociere cu UE. Radio Praga informează că acest lucru va aduce anual exportatorilor cehi 450 de milioane de coroane de venituri suplimentare, iar în viitor și 2 miliarde de coroane. Care este prognoza dumneavoastră în ce privește consecințele apropierii Kievului și Bruxellesului?

Vaclav Klaus: În primul rând, în ce privește așteptările firmelor cehe. Pur și simplu nu înțeleg de unde a luat Radio Praga aceste milioane și miliarde de coroane. Ca economist, nu am folosit niciodată asemenea cifre. Ei sunt oameni curajoși! Știți, când în Cehia am efectuat reforme radicale am dorit să deschid țara noastră pentru piețele mondiale din Vest, Est, Nord și Sud. Așa ceva este avantajos din punct de vedere economic. Într-un cuvânt, nu am nimic împotrivă dacă firmele cehe vor avea un acces ușor pe piața ucraineană. Alt lucru este dacă cercurile de afaceri ucrainene vor păstra preferințele pe piața rusească și invers? Nu se va afla în final economia ucraineană în pierdere după semnarea acordului de asociere cu UE? Deocamdată nu există răspunsuri la aceste întrebări.

Vocea Rusiei: Cum estimați planul de pace a lui Piotr Poroșenko?

Vaclav Klaus: Mass-media informează despre acest plan, însă nu cunoaște detaliile. S-ar părea că președintele ucrainean a întreprins un anumit pas pozitiv. Însă, concomitent în Ucraina continuă să se verse sângele. Deci scopul declarat nu a fost atins. Acolo are loc un război adevărat, este ceva oribil și înfricoșător! Aceasta este o greșeală uriașă a autorităților de la Kiev. În același timp, Poroșenko declară despre posibilitatea unei etape noi a negocierilor privind armistițiul. Nu prea înțeleg cum pot fi îmbinate aceste declarații cu acțiunile de luptă reale. Pot doar să-mi exprim compasiunea pentru locuitorii din estul Ucrainei, care nu merită o asemenea soartă și care evident nu au presupus că se vor afla într-o astfel de situație.

Mai rămân șanse pentru reglementarea relațiilor dintre Rusia și Occident, deteriorate de criza ucraineană? Ce dorește să obțină Occidentul apropiind țările din spațiul post-sovietice slabe din punct de vedere economic? Care sunt perspectivele Europei Mari, pe care premierul britanic a amenințat-o cu un referendum privind ieșirea țării sale din UE? Nu va deteriora al treilea nivel al sancțiunilor împotriva Rusiei, afacerile partenerilor ei comerciali? Răspunsurile la aceste întrebări le puteți afla în continuarea interviului acordat Vocii Rusiei de fostul președinte al Cehiei, Vaclav Klaus.


Vaclav Klaus: „Sancţiunile împotriva Rusiei? Absurde şi eronate!”. Partea a II-a

În ultimul timp, tonul dialogului dintre Rusia şi Occident devine tot mai categoric. Uneori ai impresia că nu mai e mult până la o ciocnire directă.

E destul să amintim doar intrarea navelor militare ale NATO în Marea Neagră. Cât timp va dura criza apărută în relaţiile dintre Rusia şi Occident? Într-un interviu exclusiv acordat Vocii Rusiei, ex-preşedintele ceh Vaclav Klaus a renunţat în mod neaşteptat la masca de sceptic, vorbind despre posibilitatea îmbunătăţirii relaţiile dintre Rusia şi Occident.

Vaclav Klaus: Da, actuala tensiune este un fapt evident. Dar eu sunt optimist. Sunt convins că într-un anumit moment tensiunea va scădea, iar noi vom reveni la nivelul normal de parteneriat, care a existat în ultimii 20 de ani. Cine trebuie să facă primul pas? Eu nu cred că Rusia, ea nu are mari oportunităţi în acest sens. Procesul de reanimare a înţelegerii reciproce trebuie să-l înceapă partea opusă.

Vocea Rusiei: Dar ei deocamdată fac tocmai opusul. La ultimul summit al UE şi-a apropiat trei ţări postsovietice: Ucraina, Moldova şi Georgia. De ce are nevoie de aceste economii slabe? De câte decenii au nevoie pentru a-şi însuşi standardele europene şi care vor fi prejudiciile dacă vor pierde în final piaţa rusească de desfacere?

Vaclav Klaus: Fireşte, UE „nu are nevoie” de aceste ţări. Însă există ambiţia de a se extinde pe seama unor state noi. Dacă aceste ţări îşi doresc să intre în uniune, ţinând cont de toate plusurile şi minusurile, n-au decât! Dar repet: Uniunea Europeană nu are nevoie de ele din punct de vedere economic. Au nevoie aceste ţări de un dialog cu Rusia în legătură cu asocierea? Fără îndoială! Şi cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Vocea Rusiei: Dar care va fi viitorul Uniunii Europene? Din cauza divergenţelor legate de candidatura premierului european, la ultimul summit şeful cabinetului britanic, David Cameron, a ameninţat cu un referendum privind ieşirea ţării din UE. Ceva nu e în regulă în casa europeană. Vor fi reforme şi ce caracter vor avea?

Vaclav Klaus: În primul rând, eu nu cred că Cameron va efectua aceste referendum. În pofida retoricii sale, premierul britanic este un politician mai pro-european decât mine, să zicem. Este altceva că în Regatul Unit, ca niciunde în UE, există o mare nemulţumire faţă de politica Bruxelles-ului. Va influenţa acest fapt viitorul casei europene? Nu ştiu, dar pot să-mi exprim dorinţele. Nu vrea pentru Europa o federalizare în continuare, nu vreau să trăiesc într-un stat european unic. Vreau Europa dinainte, unde să existe ţări separate. Fiecare să-şi păstreze drepturile, nu să le transmită Bruxelles-ului. Din păcate, mi-e teamă că se va întâmpla tocmai contrariul. Nu mâine, nu poimâine, fără niciun fel de revoluţii, însă pas cu pas UE se îndreaptă spre federalizare, spre crearea unui superstat.

Vocea Rusiei: În Rusia se ştie că dvs. ştiţi să mergeţi împotriva curentului. Acum SUA şi UE ne ameninţă cu al treilea pachet de sancţiuni. Dar nu vor destrăma ele şi economia partenerilor Rusiei?

Vaclav Klaus: Sancţiunile împotriva Rusiei reprezintă un absurd, ba mai mult – o greşeală! Sunt categoric împotriva lor. Acum este greu de spus cât de restrictiv va fi „al treilea pachet”. Să aşteptăm până când SUA şi UE vor încerca să convină asupra acestor măsuri. 


*     *     *
De văzut şi

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: