06 iunie 2014

Delirul entuziast (5)


Isărescu ne consideră idioţi, c-am crede că politica BNR s-a stabilit în România. UE enumeră România printre statele care nu îndeplinesc condiţiile pentru trecerea la euro, Ungaria nu vrea să treacă la euro dar n-o spune direct, iar în Polonia nu există posibilitatea constituţională de a o face, fiindcă partidul Lege şi Ordine al lui Kaczynski se opune şi nu se pot întruni 2/3 din voturi. 

Numai în România e consens între politicieni - şi cu trecerea la euro, şi cu Uniunea Bancară UE, şi cu realegerea lui Isărescu la BNR...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că România trebuie să intre în Uniunea Bancară cât mai curând după adoptarea monedei euro, precizând că acest lucru va duce la întărirea stabilităţii financiare şi la creşterea încrederii în sistemul bancar naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mugur Isărescu a declarat, joi, la Constanţa, că există un consens politic atât în privinţa adoptării monedei unice, cât şi a aderării României la Uniunea Bancară.
"De ce România chiar trebuie să intre în Uniunea Bancară? Prima motivaţie: 70 la sută din activele nete ale sistemului bancar din România sunt în mâinile unor entităţi bancare financiare din străinătate, majoritatea europene. Că e bine, că e rău, acuma este un fapt. Şi atunci, în timp ce aceste entităţi intră în Uniunea Bancară, ai două posibilităţi. Prima posibilitate este să afli de la aceste entităţi, deci de la BCR Viena, Austria, să vină Andreas Treichl şi să spună ce se discută la Frankfurt şi să-mi spună ce vrea el să-mi spună, îmi spune varianta dânsului şi eu să stau să ascult. Sau a doua, să am curajul să spun: aceasta este realitatea din România mai devreme sau mai târziu când voi intra în zona euro trebuie să intru în Uniunea Bancară şi să iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic şi preşedintele, şi premierul vorbesc despre intrarea României în zona euro", a afirmat Mugur Isărescu.
El a spus că a fost stabilit anul 2019 ca ţintă pentru adoptarea monedei euro, iar acest lucru situează România în faţa unor state ca Ungaria, Polonia şi Cehia, care nu au un termen pentru trecerea la moneda unică.

"Data ţintă pentru adoptarea monedei unice a fost deja fixată, 2019. Din codaşi, eram ultimii, am ajuns fruntaşi, Ungaria nu a stabilit o dată, Polonia nu a stabilit o dată, Cehia nu a stabilit o dată, nici Bulgaria nu a stabilit o dată. (…) Apoi chestiunea de apartenenţă la Uniunea Bancară rămâne doar una de alegere a momentului, noi am avut în vedere să fie cât mai repede. Iar obţinerea statului de membru al Uniunii Bancare la momentul trecerii la euro, noi am stabilit să fie mai curând. Este iarăşi o opţiune politică şi cred că este o decizie corectă", a explicat guvernatorul BNR.

Isărescu a mai spus că apartenenţa României la Uniunea Europeană va duce la întărirea stabilităţii financiare, la sporirea încrederii în sistemul bancar naţional şi la sprijinirea unei creşteri sustenabile a creditării şi a activităţii economice.

Mugur Isărescu a primit joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». După ceremonie, guvernatorul BNR a susţinut o prezentare intitulată "Uniunea Bancară – de la proiect la realitate".

Un comentariu :

Riddick spunea...

Delirul entuziast: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: