14 mai 2014

Cu suveranitatea la comun, în CAP-ul global(ist)


Când să zic că va trece campania asta fără o dezbatere reală despre opţiunile de politică europeană, ori fără măcar vreo declaraţie relevantă (vedem doar un circ ieftin pe pseudo-teme interne), apar şi declaraţii cu "SUE". S-au pronunţat pro-"SUE" (pe ăştia i-am văzut eu la TV, or mai fi şi alţii...) Stolojan şi Macovei.

"Iuliu" (Gyula) Winkler de la UDMR/PPE, care candidează iar, detaliază:
"Un lucru important și care s-ar putea să ajungă să fie decis în următorii ani este evoluția construcției europene și anume vom face pași către ceea ce în limbaj mediatic se numește Statele Unite ale Europei. Este vorba de uniunea politică; deci mergem către o uniune politică sau batem pasul pe loc în această uniune interguvernamentală, care este condusă din trei în trei luni de 28 de președinți și prim-miniștri care se întrunesc în acel Consiliu European."

"Cele mai importante voci pe plan global, dar și în Europa, constată că statul național european nu poate să răspundă la provocările globale ale secolului 21. Cel mai important stat național din UE, care este Germania, cu 80 de milioane de locuitori, cu economia și puterea tehnologică pe care le are, este puțin relevant în competiția cu India, să zicem, care are 1,2 miliarde de locuitori, sau cu China, cu 1,5 miliarde."

"Apare temerea pierderii de suveranitate, dar vin și spun că într-o uniune politică evident că suveranitate nu se cedează către Bruxelles, nu se pierde de către statele membre, ci suveranitatea se exercită în comun la nivelul Bruxelles-ului, în instituția care se numește Parlamentul European."

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: