Pâi, băi, lobbyştilor... nu Echipa Băsescu de la CCR a dat binecuvântarea pragului de 30% de validare a referendumurilor, cerut de USL ?! Nu Băsescu şi Boc au cerut reexaminarea legii care interzicea exportul de gaze din producţia internă ? Lege trecută în acea formă inclusiv pe votul USL, care a modificat-o în sensul cerut de Băsescu după ce a ajuns la guvernare.
Conferinţă a lobbyştilor de la Expert Forum. Cică ar fi bună interconectarea tuturor statelor UE, inclusiv pe partea de gaze. La comun. România importă doar 20-25% din necesar, a o pune în aceeaşi oală cu restul ar însemna s-o transformi în furnizor.
O a doua problemă cauzată direct de regimul PSD este numirea netransparentă a Avocatului Poporului. Victor Ponta a promis la Bruxelles în 2012 că va numi un Avocat al Poporului pe criterii transparente, după consultare cu toate partidele politice – un punct pe aşa-numita listă a lui Barosso - lucru care nu s-a întâmplat, lucru trecut cu vederea prea uşor de societatea civilă.#1 - cine mă-sa o mai fi şi Barroso ăsta de-şi permite să înainteze liste cu obiective de îndeplinit guvernului unui stat suveran ?;
Avocatul Poporului este o poziţie importantă în schema de acaparare a puterii legislative de către executiv, fiind singura persoană care poate contesta ordonanţele de Guvern pentru a le aduce în faţa Curţii Constituţionale.
#2 - cum de-a putut "recepţiona" un guvern al României (nu-i discut aici "valoarea") acea listă, şi să se declare de acord cu aplicarea ei ?;
#3 - te pomeneşti că primul avocat "al poporului" schimbat de USL (până la clownul Ciorbea) n-o fi fost un băsist ?!
O altă problemă adusă în discuţie este legea reducerii cvorumului pentru referendum, o sechelă legislativă rămasă după obsesia suspendării preşedintelui Băsescu în 2012, devine dureros de actuală.
Modificarea Legii Referendumului, votată într-o perioadă de neatenţie dinaintea Crăciunului în 2013, stipulează că referendumurile sunt valabile dacă întrunesc 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, iar rezultatul unui referendum este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi.Aceiaşi inşi au mai criticat reducerea cvorumului, dar n-au făcut conexiunea cu aprobarea constituţionalităţii modificării legii referendumului, cerută şi votată de USL, şi aprobată de majoritatea băsistă de la CCR.
Cum rezultatul unui referendum este decis cu majoritate simplă din cvorum-ul de validare, adică jumătate plus unu din 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente – se ajunge la situaţia incredibilă în care orice referendum (chiar şi local) poate fi câştigat numai cu 12,5% din voturile celor înscrişi pe listele electorale permanente.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu