08 aprilie 2014
Deutsche Welle despre ambiguitatea PnL în chestiunea "SUE"
Despre care am scris şi eu aici.
PNL şi Europa federală post-naţională
Liberalii îl susţin pe Guy Verhofstadt pentru preşedinţia Comisiei Europene, dar păstrează cu toate acestea atributul de partid “naţional”.
Recent, unul dintre cei mai proeminenţi federalişti europeni, belgianul Guy Verhofstadt, propus de ALDE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a fost zilele trecute la Bucureşti la invitaţia PNL. A fost o ocazie ratată, căci din tot ce a fost prezentat public la conferinţa de presă şi apoi la dezbaterea televizată nu s-a înţeles mare lucru. Un singur aspect a fost mai bine precizat cu această ocazie şi anume faptul că PNL va rămâne în ALDE. Crin Antonescu a dezminţit că ar intenţiona să treacă la PPE, fără să nege însă foarte clar dacă au existat anumite tatonări în vederea acestui transfer. Liderul PNL a spus că: “nu au existat discuţii, întâlniri sau angajamente între mine şi domnul Joseph Daul sau alţi reprezentanţi sau lideri ai PPE. Punct. Suntem şi rămânem membri ALDE.”
Din acest moment ne putem cu toţii întreba dacă PNL împărtăşeşte viziunea lui Guy Verhofstadt cu privire la viitorul Europei. Realitatea este că lucrurile au rămas la fel de neclare ca şi în trecut. Liderul PNL a vorbit despre situaţia UE la modul foarte general, evitând orice chestiune mai precisă. Deşi a admis că UE “are în faţă multe provocări” şi că “a anchilozat”, nu a înţeles nimeni cum vede PNL ieşirea din impas. Atât Crin Antonescu cât şi deputata europeană Norica Nicolai i-au criticat vag pe populari şi politica de austeritate, dar de aici până la o idee mai clară e o distanţă lungă. Iată pasajul cel mai “aplicat” pe care îl propune Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook şi care se referă la susţinerea pentru candidatura politicianului belgian: “UE are nevoie, cum spunea şi domnia sa, să depăşească anumite tipare în care a încremenit, să meargă înainte, să mobilizeze şi să valorifice resursele nefolosite ale marelui spirit european şi, în sensul acesta, am avut şi avem convingerea că domnul Verhofstadt este persoana nimerită!”
Din păcate a fost o nouă ocazie de a vedea distanţa mare care separă dezbaterile occidentale de cele româneşti. În realitate niciun partid nu îşi bate capul cu aceste subiecte, atâta doar că prezenţa lui Guy Verhofstadt a atras atenţia asupra acestor tăceri. Ar fi interesant să ştim dacă măcar militanţii PNL, cadrele de la vârful partidului, deputaţii şi senatorii se pronunţă în favoarea federalismului pe care îl profesează liderul grupului ALDE sau dacă au eventual alte opinii. În afară de “marele spirit european” nu ştim ce anume îi cheamă pe liberalii români alături de acest proiect.
Discuţia ar fi trebuit să înceapă cu moneda comună. Dacă guvernul Ponta a prezentat o viziune despre calendarul adoptării monedei comune, liberalii au evitat iarăşi să se pronunţe. Faptul că până la un moment dat ministrul de finanţe era liberal nu suplineşte deloc declaraţiile de intenţii explicite şi mai ales argumentarea lor.
În al doilea rând liberalii ar trebui să aibă un punct de vedere despre politica de urmat în acest interval care premerge adoptarea monedei comune, căci toate proiectele federaliste de toate nuanţele vorbesc în primul rând despre punerea laolaltă a ţărilor care au deja moneda comună. Politica “intervalului” este esenţială, căci ea este menită să definească de pe acum intenţiile de viitor.
Subiectul nu poate fi expediat în câteva rânduri, dar există câteva elemente care definesc federalismul ALDE, deosebindu-l de cel al dreptei europene: mutualizarea datoriilor suverane şi organizarea de alegeri dincolo de frontierele naţionale. În privinţa Europei “cu două viteze”, Guy Verhofstadt şi-a exprimat speranţa ca toate ţările să se îndrepte în cele din urmă către o Europă unică cu o monedă comună pentru toţi. Iar cât priveşte diferenţele culturale, el a dat ca exemplu SUA, China sau India care ar fi reuşit să pună împreună regiuni ample şi culturi diferite. Lăsând la o parte calitatea acestor exemple să constatăm doar că sunt o mulţime de lucruri surprinzătoare şi numai bune de a fi discutate.
Partidul Naţional Liberal ar trebui poate, dacă se afiliază – fără nicio discuţie nici măcar în interiorul partidului, fără nicio obiecţie – la ideile federaliştilor din familia lui Verhofstadt şi Cohn-Bendit, să organizeze un congres şi să schimbe numele partidului, căci termenul “naţional” ar suna foarte strident în viitorul context.
http://www.dw.de/pnl-%C5%9Fi-europa-federal%C4%83-post-na%C5%A3ional%C4%83/a-17551188
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Cu greu ar putea fi închipuită o mai mare decădere : un organ judiciar, DIICOT, să pună în discuţie (chiar şi indirect) "pilonii de...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
6 comentarii :
Pe mine ma bucura precizarea explicita a decizziei de a nu parasi ALDE, fiindca trecerea la PPE era puternic ''sustinuta'', in tara si la Bruxelles.
Indecizia PNL(speculata stingaci de nemti, ''cubici'' la cap ca intotdeauna si suparati ca PNL le-a tras clapa si PPE s-ar putea sa nu mai pastreze majoritatea in PE) nu trebuie interpretata ca o acceptare a federalismului.
S-ar putea ca liberalii sa ofere in viitor surprise placate....
Despre trecerea la PPE eu am găsit doar părerile lui Frunzăverde şi Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov) şi aluzii din partea lui Teodor Atanasiu. Nimeni altcineva, toţi ceilalţi din conducerea PnL au negat şi c-ar fi existat varianta asta luată în discuţie. PPE n-are nici acum majoritatea, colaborează cu PES (socialiştii) şi cu ALDE. Geoană, Preda (PMP), Nicolai şi Blaga au făcut chiar referiri pozitive la colaborarea "democratică, europeană" dintre cele trei europartide. Care toţi sunt federalişti, însă ALDE e mai vizibil.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat, marți, că Biroul Politic Național al partidului a dat un “vot de principiu” programului politic al PNL pentru alegerile europarlamentare și urmează ca documentul să fie propus spre dezbatere publică în săptămânile următoare.
“Azi, la Biroul Politic, a fost adoptat programul politic al PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. A fost dat acest vot de principiu. Nu dezvolt acum, este un program pe care îl dorim și îl vom pune în discuție publică și sperăm să se bucure de atenție pentru că totuși avem alegeri europarlamentare și trebuie să vorbim concret despre ce au făcut europarlamentarii noștri și mai ales despre ce vrem să facem în Parlamentul European, despre cum vedem fiecare dintre noi, partide și candidați, viitorul Uniunii Europene, menirea Uniunii Europene, interesele României sau interesele diferitelor ramuri ale economiei românești în peisajul european”, a spus Antonescu, la finalul ședinței BPN al PNL.
Liderul liberalilor a precizat că programul este intitulat “Performanță, națiune, libertate”.
http://qmagazine.ro/ultima-ora/intern/antonescu-bpn-a-adoptat-programul-politic-al-pnl-pentru-alegerile-europarlamentare/
''..... trebuie să vorbim concret despre ce au făcut europarlamentarii noștri și mai ales despre ce vrem să facem în Parlamentul European, despre cum vedem fiecare dintre noi, partide și candidați, viitorul Uniunii Europene, menirea Uniunii Europene, interesele României sau interesele diferitelor ramuri ale economiei românești în peisajul european”''
Deocamdata asta spune multe.
In plus, declaratiile publice sint, de multe ori, altceva....
Aminteste-ti ca, inainte de 1989, ii injuram cu foc pe rusi dar, in acelasi timp ne sopteam la ureche: ''Taci ca intra aia peste noi ca in Cehoslovavia !''
Si nu ne feream de ai nostri, care vorbeau aceeasi limba cu noi !!!
Asa ca, mai putina vorba si mai multa fapta !
În '89 URSS trecea drept "forţa reformatoare", dar a fost doar un scenariu.
http://curezone.com/upload/Members/ChazTheMeatHe/Books/Golitsyn_The_Perestroika_Deception_The_World_s_Slide_Towards_the_Secon.pdf
http://taranulamar.blogspot.com/2014/04/daca-era-mai-bine-in-comunism-de-ce-va.html
"Casa Comună Europeană" (concept lansat de Gorbaciov):
http://www.thefederalist.eu/site/index.php?option=com_content&view=article&id=3&lang=en
Comunicatul către țară al CFSN (22 decembrie) vorbește despre România integrându-se în "Europa unită", văzută sub forma Casei Comune Europene: "9. Întreaga politică externă a țării să servească promovării bunei vecinătăți, prieteniei și păcii în lume, integrîndu-se în procesul de construire a unei Europe unite, casa comună a tuturor popoarelor continentului. Vom respecta angajamentele internaționale ale Romaniei și, în primul rînd, cele privitoare la Tratatul de la Varșovia."
http://historia.ro/exclusiv_web/general/articol/comunicatul-ara-al-consiliului-fsn-22-decembrie-1989
Trimiteți un comentariu