16 februarie 2014

Îndeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

Cu 3 criterii nominale din 5 încă nebifate este greu de înţeles încercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect. 
Deşi euro este un proiect politic, convergenţa reală a economiei României nu este asigurată de „dezvoltarea" economică din ultima perioadă.
Adevărul:

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Premierul Ponta a afirmat ieri că „Azi indeplinim toate criteriile de convergenta nominală pentru euro“

Realitatea este că astăzi (atunci când vorbea premierul, era aceeaşi situaţie) România nu îndeplineşte 3 din cele 5 criterii nominale. 

Cele 2 criterii îndeplinite sunt bifate de mai multă vreme: deficitul bugetar şi raportul datorie versus PIB

Cele 3 criterii care nu sunt îndeplinite se referă la: inflaţia medie, dobânda medie la datoria la 10 ani şi cursul de schimb în ERM2 pentru 2 ani. 

1) Referitor la inflaţia medie, România este departe de circa 2,5% 

„Creşterea medie a preţurilor per total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2012 – decembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%", se mai arată în comunicatul INS. 

Se pare că degeaba tot clarifică BNR-ul şi finanţiştii conceptele că nu se doreşte înţelegerea conceptelor la nivel politic. 

2) Media pe ultimul an al dobânzii la care au fost adjudecate titlurile la 10 ani nu este cu mai puţin de 2% peste benchmark. Ca să nu intrăm în detalii prezentăm doar ultimul succes menţionat de Guvern: 

„Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%, potrivit Mediafax." 

3) Referitor la curs, ar fi aflat întregul public dacă am fi intrat în ERM2. Volatilitatea într-un astfel de sistem nu este aceeaşi cu cea într-un regim de curs pur discreţionar cum experimentează România în ultima perioadă, ceea ce sugerează corect că trecutul nu este un bun predictor pentru viitor în cazul cursului de schimb euro - leu. 

Cu 3 criterii nominale din 5 încă nebifate este greu de înţeles încercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect. 

Deşi euro este un proiect politic, convergenţa reală a economiei României nu este asigurată de „dezvoltarea" economică din ultima perioadă .

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: