09 decembrie 2013

Când guvernul și Banca Națională colaborează, spre binele țării


Nu, nu la noi. În Ungaria:
Numărul salariaţilor din Ungaria este acum cu 235.000 mai mare decât în 2010, anul venirii partidului Fidesz la guvernare, salariile au crescut, în parte datorită taxelor mai mici, utilităţile s-au ieftinit, iar rata inflaţiei este la cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani, a declarat premierul ungar Viktor Orban la un post de radio de stat. El trece astfel în revistă rezultatele guvernului său înaintea alegerilor din primăvară.

Orban a subliniat că reducerea dobânzilor şi programul “Finanţare pentru creştere” implementat de banca naţională după numirea lui György Matolcsy, mâna lui dreaptă şi arhitectul actualelor reforme economice, la conducerea instituţiei în martie au adus finanţare firmelor mici şi mijloci. De când Matolcsy este guvernator, politicile băncii centrale şi cele ale guvernului se complementează reciproc, a menţionat premierul.

El a asigurat că guvernul va interveni pentru blocarea eventualelor încercări ale băncilor de a impune comisioane cu care să ocolească regulile în vigoare din februarie anul viitor care prevăd că deţinătorii de depozite pot efectua două retrageri gratuite de lichidităţi pe lună.
Vechea conducere (socialistă) a băncii naționale, susținută de UE, făcea spionaj pentru FMI. Da, autoritățile ungare au avut curajul să constate situația și să declanșeze ancheta !

2 comentarii :

Riddick spunea...


Statul a ajuns şi să nu mai aibă mijloacele de a-şi administra proprietatea, şi să nici nu aibă voie s-o facă 

http://riddickro.blogspot.ro/2013/12/statul-ajuns-si-sa-nu-mai-aiba.html


Întreprinderi de stat monopoluri naturale, precum Hidroelectrica, sau alte întreprinderi strategice, precum CFR Marfă, au fost aduse intenţionat în cvasifaliment, soluţia salvării, recapitalizării sau a investiţiilor din partea proprietarului (statul !) nemaifiind ceva de la sine înţeles, atât datorită distrugerii băncilor de stat (Bancorex, BCR, Banca Agricolă), cât şi normelor UE impuse "ajutoarelor de stat". BNR - bancă de stat - "trebuie să fie independentă politic" (deci, un fel de guvern paralel), şi nici nu mai poate - din punct de vedere legal - finanţa proprietatea statului, acolo unde acesta, prin organele sale (guvern şi parlament) ar considera necesar. A ajuns astfel statul să se milogească de băncile străine, al căror criteriu de creditare este (oficial) profitul rapid, sau chiar refuză creditarea, la presiuni politice ori în interesul viitorului cumpărător al activului scos la mezat "în lipsa altor soluţii". Iar BNR teoretizează şi justifică starea de fapt, lucrând împotriva proprietarului său - statul.

Sigur, vor veni mulţi lătrăi cu lozinci tip "Asta-i economia de piaţă, capitalismul !", ori "Şi ce te faci cu un guvern iresponsabil/populist ?".

Da' ce te faci cu guverne responsabile către alte entităţi, şi nu către naţiune ?

Ora Nouă:

Olteanu (BNR): Meseria bancherilor este să administreze fluxuri financiare, nu companii industriale

Crystal Clear spunea...

http://stareanatiunii.com/ungaria-declara-neconstitutionale-creditele-in-valuta.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: