09 decembrie 2013

Când guvernul și Banca Națională colaborează, spre binele țării


Nu, nu la noi. În Ungaria:
Numărul salariaţilor din Ungaria este acum cu 235.000 mai mare decât în 2010, anul venirii partidului Fidesz la guvernare, salariile au crescut, în parte datorită taxelor mai mici, utilităţile s-au ieftinit, iar rata inflaţiei este la cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani, a declarat premierul ungar Viktor Orban la un post de radio de stat. El trece astfel în revistă rezultatele guvernului său înaintea alegerilor din primăvară.

Orban a subliniat că reducerea dobânzilor şi programul “Finanţare pentru creştere” implementat de banca naţională după numirea lui György Matolcsy, mâna lui dreaptă şi arhitectul actualelor reforme economice, la conducerea instituţiei în martie au adus finanţare firmelor mici şi mijloci. De când Matolcsy este guvernator, politicile băncii centrale şi cele ale guvernului se complementează reciproc, a menţionat premierul.

El a asigurat că guvernul va interveni pentru blocarea eventualelor încercări ale băncilor de a impune comisioane cu care să ocolească regulile în vigoare din februarie anul viitor care prevăd că deţinătorii de depozite pot efectua două retrageri gratuite de lichidităţi pe lună.
Vechea conducere (socialistă) a băncii naționale, susținută de UE, făcea spionaj pentru FMI. Da, autoritățile ungare au avut curajul să constate situația și să declanșeze ancheta !

2 comentarii :

Riddick spunea...


Statul a ajuns şi să nu mai aibă mijloacele de a-şi administra proprietatea, şi să nici nu aibă voie s-o facă 

http://riddickro.blogspot.ro/2013/12/statul-ajuns-si-sa-nu-mai-aiba.html


Întreprinderi de stat monopoluri naturale, precum Hidroelectrica, sau alte întreprinderi strategice, precum CFR Marfă, au fost aduse intenţionat în cvasifaliment, soluţia salvării, recapitalizării sau a investiţiilor din partea proprietarului (statul !) nemaifiind ceva de la sine înţeles, atât datorită distrugerii băncilor de stat (Bancorex, BCR, Banca Agricolă), cât şi normelor UE impuse "ajutoarelor de stat". BNR - bancă de stat - "trebuie să fie independentă politic" (deci, un fel de guvern paralel), şi nici nu mai poate - din punct de vedere legal - finanţa proprietatea statului, acolo unde acesta, prin organele sale (guvern şi parlament) ar considera necesar. A ajuns astfel statul să se milogească de băncile străine, al căror criteriu de creditare este (oficial) profitul rapid, sau chiar refuză creditarea, la presiuni politice ori în interesul viitorului cumpărător al activului scos la mezat "în lipsa altor soluţii". Iar BNR teoretizează şi justifică starea de fapt, lucrând împotriva proprietarului său - statul.

Sigur, vor veni mulţi lătrăi cu lozinci tip "Asta-i economia de piaţă, capitalismul !", ori "Şi ce te faci cu un guvern iresponsabil/populist ?".

Da' ce te faci cu guverne responsabile către alte entităţi, şi nu către naţiune ?

Ora Nouă:

Olteanu (BNR): Meseria bancherilor este să administreze fluxuri financiare, nu companii industriale

Crystal Clear spunea...

http://stareanatiunii.com/ungaria-declara-neconstitutionale-creditele-in-valuta.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: