11 decembrie 2013

95 de ani de la prima tentativă de puci bolşevic în România


Au mai fost apoi: bomba de la Senat (1920), Tatarbunar 1924, ultimatumul sovietic din 1940, (oarecum) 23 august 1944, guvernul Groza (6 martie 1945), alegerile falsificate din 1946 şi proclamarea RPR (30 decembrie 1947).

Istoriografia comunistă pretindea că pe 13 decembrie 1918 ar fi avut loc "o manifestaţie a tipografilor din Bucureşti împotriva regimului burghezo-moşieresc".

Câteva întrebări. Ce "tipografi" erau în Bucureştiul ocupat de Puterile Centrale (Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar, Bulgaria şi Imperiul Otoman), şi ce tipăreau ei ? Evident, presa ocupantului, Bukarester Tageblatt, unde publicau colaboraţionişti precum Arghezi şi Slavici, condamnaţi pentru faptele lor (şi apoi amnistiaţi). Şi afişele de propagandă şi de ameninţare ale Komandaturii Bucureştiului. Şi cum de şi-au amintit ei că trebuie să lupte tocmai contra regimului burghezo-moşieresc... românesc ? Şi de ce tocmai după ce autorităţile române se întorseseră la Bucureşti după refugiul de peste doi ani din Moldova, de la Iaşi ?

A fost o tentativă de puci care urmărea împiedicarea Unirii:

Monitorul Oficial, 13 decembrie 1918
1.  D.-L. nr.3.631/11-12-1918
DECRET-LEGE Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu Vechiul Regat al României
2.  D.-L. nr.3.646/12-12-1918
DECRET-LEGE privitor la împărţirea teritoriului ţării în zona interioară şi în zona de operaţii

4 comentarii :

Riddick spunea...

13/26 decembrie 1918, deci 13 decembrie "pe stil vechi" (România va trece la noul calendar abia din 1923). Datele oficiale sunt, deci, încă "pe stil vechi".

Anonim spunea...

http://m.bursa.ro/s=international&articol=224520.html

Riddick spunea...

Foarte bun articolul din Bursa.

Riddick spunea...

De fapt, pe 13 decembrie a fost puciul Nr.2, a mai existat un eveniment mult mai grav la Iaşi, la sfârşitul anului 1917 - o rebeliune în rândul trupelor ruseşti (ţariste), cu complici români, care urmărea arestarea guvernului şi a regelui şi scoaterea României din alianţa cu Antanta:

http://istoriacomunismului.blogspot.ro/2004/10/strigat-revolutionar-impotriva-romaniei.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: