26 august 2013

Resursele României, jucate regional


Este vorba despre gazele naturale. Pe care guvernările din ultimii ani le joacă la zaruri, de parcă ar fi ale lor, aduse de acasă. Gazele expolatate în Marea Neagră, şi cele de şist. Iar ca să înghită bizonu' pastila mai uşor, se porneşte mai întâi interconectarea cu Republica Moldova (care are un consum anual de 0,9 mld metri cubi; România, de 14 mld metri cubi). Dar mai sunt şi alte interconectări, cu Bulgaria şi Ungaria. Pe ce baze s-a dimensionat interconectarea cu Ungaria la o capacitate de circa 5 miliarde de metri cubi anual ? (peste 1/3 din consumul României). Am scris "cu Ungaria", dar de fapt ar fi trebuit să scriu "cu UE, via Ungaria". Şi Ucraina şi-a manifestat recent interesul pentru importul de gaze din România.

BURSA: 

Transgaz - jucător regional, cu ajutorul fondurilor europene

Administratorii Transgaz (Ion Sterian, Petru Văduva, Radu Cernov, Vlad Neacşu şi Bogdan Iliescu) propun acţionarilor consolidarea rolului companiei ca transportator al gazelor naturale pe piaţa energetică europeană şi naţională, ca urmare a cerinţelor UE privind dezvoltarea interconectării cu sistemele similare de transport din ţările vecine, a potenţialului de exploatare a zăcămintelor substanţiale de gaze naturale descoperite în Marea Neagră şi a gazelor de şist în viitor. Alte obiective investiţionale principale sunt finalizarea interconectării între sistemele de transport gaze naturale ale României şi Bulgariei pe direcţia Giurgiu - Ruse, crearea condiţiilor tehnice necesare pentru asigurarea fluxurilor de gaze naturale în regim bidirecţional pe interconectarea dintre România şi Ungaria pe direcţia Arad-Szeged, precum şi dezvoltarea afacerii prin optimizarea absorbţiei fondurilor europene şi crearea unei structuri de finanţare eficiente şi flexibile. De asemenea, administratorii vor să continue acţiunile în vederea încheierii acordurilor de dezvoltare a interconectării sistemului naţional de transport al gazelor cu sistemele similare din ţările vecine.

6 comentarii :

Riddick spunea...

"Propun acţionarilor" - da, că nu mai este doar statul acţionar. Au avut grijă PnL, PDL şi PSD de treaba asta...

Riddick spunea...

Fondul Proprietatea are o participatie de 14,98% din capitalul Transgaz, in timp ce mai multi actionari cumuleaza 11,51% din titluri.

http://www.transgaz.ro/articole_presa.php?poz=131

Riddick spunea...

Dacă statul ajunge sub o participaţie de 2/3, poate fi blocat în decizii, chiar de ar veni un guvern responsabil (vezi cazul Oltchim). Acum a ajuns sub 75%.

Anonim spunea...

Nu te mai supara ! Sa se aleaga praful de tot si de toate ! Asta nu mai e tara, e un HOIT !

Riddick spunea...

Mult nu mai are până la acel stadiu.

Crystal Clear spunea...

@Anonim
Numai "viermii" trăiesc in "hoituri", nu-i aşa ?


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: