Acelaşi Adrian Severin, care susţinea - şi susţine - "Europa federală":
"Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei, pentru că este singura şansă pe care o avem. Obiectiv vorbind, printre susţinătorii acesteia trebuie să se numere şi România. În general, ţările noi membre, care aparţin Europei Centrale şi de Est, sunt primele interesate în Europa federală".Şi care este un susţinător al Grupului Spinelli (grup care militează pentru desfiinţarea statelor naţionale şi pentru crearea "statului Europa").
Ideea principală a lui Severin: UE se opune naţional-populismului lui Viktor Orbán, "care consolidează solidaritatea naţională şi astfel sporeşte nivelul de competitivitate al unei naţiuni", dar sprijină justiţiar-populismul lui Băsescu, "care reduce coeziunea naţională şi, pe cale de consecinţă, subminează competitivitatea naţiunii în cauză". "Autodistrugerea sistemelor imunitare şi a capacităţii de a performa în competiţia externă ale unei naţiuni dezbinate, caracteristică celui de al doilea, este vestea aparent cea mai bună pe care concurenţii acesteia o pot primi."
Criticându-l pe Băsescu, de fapt asociază UE demersului politic al acestuia, în sens negativ:
Naţional-populism şi justiţiar-populism (I)
[...] Cum in orice lupta apar victime, si in luptele purtate in logica populista apar "morti si raniti". Daca, insa, in confruntarile de tip national-populist cea mai mare parte din pierderi se inregistreaza in contul "celorlalti", al strainilor, in confruntarile de tip justitiar-populist toate pierderile se inregistreaza in aceeasi tabara, in randurile aceleiasi natiuni. De aceea, pentru comunitatea care ii este gazda national-populismul este mai putin nociv decat justitiar-populismul.
In plus, cel putin pe termen scurt si mediu, national-populismul consolideaza solidaritatea nationala si astfel sporeste nivelul de competitivitate a unei natiuni. Dimpotriva, prin confuzia si rasturnarile de valori pe care le creeaza in randurile comunitatii supuse rigorilor lui, justitiar-populismul reduce coeziunea nationala si, pe cale de consecinta, submineaza competitivitatea natiunii in cauza.
Asa se explică de ce UE respinge national-populismul lui Viktor Orban dar sustine justitiar-populismul lui Traian Basescu (si al „prezidentiabilei” Monica Macovei, desemnata de el ca succesor ideal). Agresivitatea indreptata spre exterior a unei natiuni unite pana la fanatism (fie si numai retorica), caracteristica celui dintai, constituie o amenintare intolerabila la adresa ordinii europene si euro-atlantice actuale. Autodistrugerea sistemelor imunitare si a capacitatii de a performa in competitia externa ale unei natiuni dezbinate, caracteristica celui de al doilea, este vestea aparent cea mai buna pe care concurentii acesteia o pot primi.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu