05 iunie 2013

Una caldă, una rece


PP-DD susţine definiţia normală a căsătoriei în Constituţie, dar şi regionalizarea.  

AGERPRES:

Parlamentarii PP-DD, nemulţumiţi de procesul de revizuire a Constituţiei

Liderul grupului senatorial al PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, acuză deputaţii şi senatorii USL care fac parte din Comisia pentru revizuirea Constituţiei că resping majoritatea amendamentelor formulate de către alte formaţiuni politice, dar şi pe cele venite din partea Forumului Constituţional.

''Se pare că, în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, lucrurile evoluează spre o direcţie pe care nu ne-am dorit-o şi nu am crezut-o. Adică majoritatea USL respinge toate amendamentele, sau aproape toate, venite din partea celorlalte formaţiuni politice şi, ce este cel mai grav, şi din partea Forumului Constituţional, care de fapt înseamnă propuneri venite din partea românilor care au fost chestionaţi şi au participat la dezbaterile organizate pe tema revizuirii'', a susţinut acesta, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Senatorul a subliniat că patru dintre amendamentele pe care PP-DD le formulase în vederea modificării Legii fundamentale şi pe care grupul le considera necesare şi importante au fost respinse în Comisia de revizuire.

Vochiţoiu a explicat că este vorba în primul rând despre amendamentul care introducea sintagma de 'regiuni' în textul Constituţiei, cu precizarea că, în opinia PP-DD, regiunile nu ar trebui să fie organizate pe criterii de naţionalitate, origine etnică sau limbă.

Amendamentul formulat de PP-DD pentru modificarea articolului 3, alin. 3 al Constituţiei, care a fost respins, avea următorul conţinut: ''Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. Acestea nu vor putea fi organizate pe criterii de naţionalitate, origine etnică sau limbă. În condiţiile legii, regiunile vor fi administrate de Consiliile regionale, preşedintele şi consilierii regionali urmând a fi aleşi prin vot direct. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii''.

De asemenea, liderul senatorilor PP-DD s-a arătat îngrijorat şi de faptul că a fost adoptat un amendament iniţiat de grupul PNL (conform căruia şi pentru vârsta sau orientarea sexuală sunt interzise discriminările din Legea fundamentală), afirmând că această modificare ar putea deschide ''o cutie a Pandorei''.

Amendamentul în discuţie a aparţinut vicepreşedintelui Comisiei, Tudor Chiuariu, şi a fost adus la articolul iniţial "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială".

''Mi se pare foarte grav şi cred că deschide o cutie a Pandorei, este un amendament al grupului PNL prin care se prevede că nu poate exista nicio discriminare bazată pe orientare sexuală. Această prevedere vine în dezacord cu propunerea PP-DD potrivit căreia pe teritoriul României căsătoria între persoane de acelaşi sex să fie interzisă şi mai ales este în dezacord cu ceea ce doreşte Biserica Ortodoxă, care este majoritară în România, şi cu ceea ce îşi doresc românii. Ca argument, putem aminti ceea ce scrie în Constituţiile altor ţări - Bulgaria, Lituania, Polonia, Serbia, Muntenegru, Moldova, unde nu este permisă căsătoria persoanelor de acelaşi sex. (...) Prin adoptarea acestui amendament, toate legile cu privire la orientări sexuale sunt caduce, deci din acest moment se poate întâmpla orice în România. Asta este temerea noastră, dar, din păcate, punctul de vedere al majorităţii românilor, exprimat şi de Biserică şi de Forumul Constituţional, nu a fost avut în vedere'', a afirmat acesta.

La rândul său, liderul grupului PP-DD din Camera Deputaţilor, Daniel Fenechiu, a declarat că membrii Comisiei comune pentru revizuirea Constituţiei nu au ţinut cont de activitatea Forumului Constituţional, care a fost una de 'faţadă'.

În plus, acesta a adăugat că PP-DD consideră că USL urmăreşte, prin procesul de revizuire a legii fundamentale, numai regionalizarea şi clarificarea relaţiilor dintre cele trei puteri ale statului - Preşedinţie, Executiv şi Legislativ.

'După două zile de lucru ale Comisiei putem spune că majoritatea USL nu doreşte nimic altceva de la revizuirea Constituţiei decât regionalizarea şi adaptarea între relaţiile instituţionale - preşedinte-Parlament-Guvern. Prin urmare, toate modificările care au fost până acum acceptate sunt doar modificări de nuanţă, care nu vizează nimic esenţial. Nu contează nimic din activitatea Forumului Constituţional, care a fost o activitate de faţadă care să dea un caracter de transparenţă, de democraţie şi de preocupare faţă de nevoile şi de interesele electoratului. (...) Asistăm la un simulacru de revizuire', a spus acesta.

De asemenea, şi viceliderul grupului deputaţilor PP-DD, Luminiţa Adam, care este şi membru supleant în Comisia comună a Parlamentului privind revizuirea Constituţiei, s-a referit la un alt amendament al grupului care a fost respins - cel prin care statul are obligaţia de a asista juridic cetăţenii fără venituri.

'Noi am mai propus un amendament potrivit căruia statul are, în condiţiile legii, obligaţia asigurării asistenţei judiciare fiecărui cetăţean român, care nu realizează venituri sau care obţine venituri mai mici decât salariul minim pe economie. Se ştie că este un principiu al Uniunii Europene accesul neîngrădit la judecată, la instanţă. În Comisie au respins, bineînţeles, acest amendament, deşi în iarnă s-a solicitat o mărire a bugetului tocmai pentru că se terminaseră fondurile şi nu mai erau bani pentru a fi plătiţi avocaţii din oficiu. 

Respingându-se acest amendament ajungem ca persoanele care nu realizează venituri sau nu au posibilitatea practică de a plăti pentru un proces echitabil, să nu poată să beneficieze de justiţie şi de o soluţie favorabilă', a spus deputatul PP-DD.

4 comentarii :

Gogu spunea...

Tot despre ''revizuirea'' Constitutiei :
''Amendamentul care prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie", adoptat de comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, "este un amendament mai mult de campanie publica, ce raspunde la prejudecatile din Romania", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos. "Introducerea acestui amendament in Constitutie este un regres pentru Romania", a precizat acesta. Decizia comisiei parlamentare de a adopta acest text in vederea includerii lui in viitoarea Constitutie vine in contextul in care in Marea Britanie, Camera Lorzilor a votat in favoarea casatoriilor homosexuale, iar in urma cu doua saptamani presedintele francez a promulgat legea casatoriilor gay, Franta devenind astfel a 14-a tara care legalizeaza mariajele gay.''

Sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14943645-csaba-asztalos-presedintele-consiliului-pentru-combaterea-discriminarii-amendamentul-care-interzice-casatoriile-gay-este-unul-campanie-este-regres-pentru-romania.htm

Riddick spunea...

Acum se observă mai bine javrele, că "ies la rampă".

Gogu spunea...

Mie mi-a placut poza, in stil Bivolaru de la MISA....
Cit despre text, comentati-l dumneavoastra, de preferat in spiritul si literea art. 1 din Constitutie(''(1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.'') !
http://cursdeguvernare.ro/document-recomandarile-comisiei-europene-pentru-romania-pe-perioada-2013-2014.html

Crystal Clear spunea...

Asa-i !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: