21 iunie 2013

"Şmecheria cu ghivent"


Am mai spus-o: Băsescu, prin eşecul planificat al referendumului-bis, anulează obiecţia CCR (implicită, prin decizia privind referendumul din 2009) asupra tezelor revizuirii, printre care păstrarea parlamentului unicameral. Şi astfel "se dă verde" pentru referendumul principal, de regionalizare. Şi se anulează astfel şi singurul motiv pentru care PDL a anunţat că ar boicota referendumul constituţional.

Văd că au observat şi alţii.

Augustin Ofiţeru, vicepreşedinte al Partidului Noua Republică ("Cui foloseşte joaca de-a referendumul"):
"Cum ar putea cadea un Guvern condus de un premier plagiator, sustinut de un Parlament infractor, care nu respecta poporul? Las imaginatia sa lucreze. Dar in nici un caz suflandu-i vant in pupa, adica exact ce a facut presedintele prin initierea unui nou referendum.

Situatia de fapt se prezinta astfel: Presedintele anunta cu surle si trambite un nou referendum (de parca cel vechi s-a alterat in pivnita Parlamentului, cah!). PSD sare in bloc sa preia initiativa si sa voteze ca atare in Parlament (parca ar fi coordonat de la centru, nu alta). Initiativa pica, dar Ponta este acum in barca Parlamentului de 300. Nimeni nu-i mai poate reprosa ca nu respecta vointa poporului.

In cazul in care Basescu nu ar fi facut aceasta miscare tactica, Ponta putea fi pleznit oricand peste cozorocul de Che Guevara ca nu a facut nimic in sensul aplicarii referendumului. Acum are toate atuurile.

Singurul beneficiar al circului mediatic cu noul referendum a fost Primul Ministru. Votul Parlamentului infractor fiind consultativ, continuarea demersului de catre presedinte nu va face decat sa-i dea ocazia plagiatorului-plangacios sa ne mai prosteasca nitel pe subiect."
Vede ceva, dar nu vede tot, că în primul rând este favorizat referendumul de regionalizare ("constituţional"; poate fiindcă Noua Republică nu respinge regionalizarea ?).

Un comentariu :

Riddick spunea...

Prepeleac:
Şmecheria cu ghivent de Constantin Ţoiu

Abia acum, după foarte multe decenii, poate chiar mai mult timp, în care intră şi studenţia, şi cel de-al Doilea Război Mondial şi ce a urmat după el, totalitarismul, expresia, pe ducă se pare, în orice caz, demodată,... şmecherie cu ghivent, ce-mi părea fără sens atunci, astăzi o înţeleg mai bine. Ca şi cum mi s-ar fi luat un văl de pe ochi. Şmecherie automatizată, adică. Mecanizată. Capabilă să funcţioneze uneori şi singură, independent de tine, şi când dormi... Ca unsă. Ceva în genul ăsta... Pentru românul ahtiat de noutăţi şi în general de mecanica fină, productivă, era, într-adevăr, un produs, o unealtă utilă, chiar şi imaginară, o metaforă de serviciu. [...]

http://www.romlit.ro/mecheria_cu_ghivent


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: