26 februarie 2013

Severin şi conceptul de "naţiune cosmopolită"



Intrebarea este daca lucrul este posibil? Exista oare sau poate aparea un demos, un popor european? Este posibil sa fie adunate intr-o ordine democratica unica si unitara popoare, natiuni (civice si multiculturale) avand traditii de organizare familiala si sociala diferite (atat egalitare cat si inegalitare; atat liberale cat si autoritare)? Atata timp cat UE ramane, deopotriva, o uniune de state si de cetateni, cum se poate impaca inegalitatea reala a statelor componente cu o ordine trans-nationala reclamand egalitatea reala de sanse si de statut juridic ale cetatenilor europeni, in acelasi timp cetateni nationali?

In acest context se dezvolta virusul conflictelor cultural-identitare. Sub actiunea lui natiunile civice risca sa se descompuna si odata cu ele vor pieri si unele dintre culturile pe care le-au conservat si nutrit. Respectivele culturi, ca si respectivele state isi pot regasi securitatea numai integrate intr-o structura comuna de sustinere politica. In plus, continuarea vechiului concurs intre natiunile europene cu forte inegale, in conditiile in care echilibrul terorii nu mai actioneaza spre a congela rivalitatile, va duce negresit la noi si devastatore conflicte intra europene. Acestea fac posibila disparitia unora dintre actualele state-natiune europene. (Cum s-a si intamplat deja in Balcanii de Vest.) Astfel ideea Statelor Unite ale Europei nu apare ca proiect anti-national ci ca unul de salvare nationala.

Iata asadar baza pe care se poate aseza un popor european. Existenta demosului nu depinde de omogenitatea (culturala) comunitatii umane care il constituie ci de coerenta obiectivelor acesteia. Natiunea poate fi si cosmopolita.


De fapt, este o reluare după ideile sale din 2001 (IDENTITATE EUROPEANĂ – IDENTITATE NAŢIONAL STATALĂ):

"După ce Europa unită dotată cu o suprastructură politică reprezentativă va lua ființă, România îsi va păstra libertatea de decizie esențială în cadrul sistemului subsidiarității globale care va realiza echilibrul între vechile identități naționale și noua identitate europeană. Momentul de ruptură se va anunța singur: politicienii și elita românească în general vor ști când am depășit cu totul faza în care identitatea politică naționalã nu mai este în nici un fel pusă în cauză si cînd putem deci să investim această identitate în cadrul unui stat federal european".

5 comentarii :

Simeone spunea...

Ramai fara cuvinte cum manipuleaza omenirea acesti trepadusi odihniti.

Astia ori sunt tradatori ori sunt din afara.

Alta concluzie NU EXISTA.


Riddick spunea...

Lucrează pentru "afară".

Anonim spunea...

Rridick Daca ei lucreaza pentru cei de afara, cei din tara ne asigura linistea si pacea sociala. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0tG31kAy6Rw De risul curcilor am ajuns.

Crystal Clear spunea...

Vad ca azi le-a căşunat pe "servicii".
Una e sa ma apuc eu , un neica nimeni sa boscorodesc serviciile că nu ne apara destul şi alta e sa vezi cum in mod programat, organizat asalteaza cu lovituri bine puse la punct institutia care se presupune ca ne apara. Atacul este concertat : incepe intai pe FB si imediat la televiziuni..Oameni care de obicei nu fac decat sa urmareasca FB, s-au apucat deodata, toti de propaganda pe aceeasi tema a distrugerii statului roman. Este o rusine.

Riddick spunea...

@Anonim: ...iar noi tăcem.

@Crystal Clear: Aşa este.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: