07 noiembrie 2012

La comandă externă, parlamentul se pregăteşte să legifereze jaful silvicSemne despre "restructurarea" Romsilva apăruseră mai demult (guvernele Tăriceanu şi Ungureanu).
 
România liberă

Coaliţia pentru Mediu şi World Wide Fund avertizează
AVERTISMENT. Parlamentarii trec în legalitate DEZASTRUL din pădurile româneşti

O lege de modificare a Codului Silvic va permite pădurarilor să stabilească  pe cont propriu, după criterii ambigue, cât lemn poate fi tăiat dintr-un fond forestier.

Parlamentul pregăteşte un dezastru pentru pădurile din România şi aşa defrişate fără milă, avertizează Coaliţia pentru Mediu şi World Wide Fund (WWF). Mai multe amendamente aduse legii care urmează să modifice Codul Silvic vor amplifica defrişarea masivă a domeniului forestier care în ţara noastră este deja sub media Uniunii Europene.
"Noul Cod Silvic încălcă flagrant principiile unei gospodăriri durabile a pădurilor. Se va fi permite, astfel, exploatarea posibilităţii de produse lemnoase aferentă celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului în 8, 4 sau chiar într-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbţiei pe piaţă a masei lemnoase)", arată cele două organizaţii într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru, ministrului Mediului şi parlamentarilor.
"Până acum, se stabili o cotă fixă de tăiere pentru o perioadă de zece ani. Această cotă nu putea fi depăşită decât dacă exista o rezerva din anul anterior, cu alte cuvinte dacă proprietarul pădurii a fost prevăzător sau a dorit să-şi protejeze propria pădure. Acum, însă, cota poate fi depăşită în baza unor indicatori subiectivi. Legea va permite unui ocol silvic să stabilească, artificial şi pe cont propriu, că o pădure poate fi exploatată peste cota angajată iniţial", ne-a declarat Costel Bucur, director Program Păduri şi Arii Protejate din cadrul WWF.
Practic, un fond forestier poate fi exploatat în funcţie de evoluţia stării de regenerare, la propunerea ocolului silvic şi cu avizul structurii teritoriale de specialitate, precum şi în cazul producerii unor accidente naturale. "Pădurarul poate scrie că starea de regenerarea e bună sau poate invoca un dezastru natural pentru a permite o tăiere execesivă", afirmă Costel Bucur.
Firmele străine fac presiuni politice
Reprezentantul WWF susţine că, dincolo de neglijarea mediului, legea va avea efecte negative asupra României şi la nivel economic pe termen lung. "E şi o chestiune de securitate economică. Companiile străine care exploatează masa lemnoasă brută sunt singurele care vor beneficia de această permisivitate a legii. Dar aceste firm nu aduc valoare adăugată la nivel local, pentru că lucrează cu puţini oameni şi exportă cherestea. Nu se creează locuri de muncă, ca în cazul în care măcar lemnul ar fi transformat în produse finite în ţară", afirmă directorul Programului Păduri al ong-ului.
De altfel, chiar şi în scrisoarea deschisă, Coaliţia pentru Mediu şi WWW arată că "în condiţiile actuale, când România a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioară a materialului lemnos, firmele străine care asigură doar o prelucrare brută a acestuia şi privează economia locală de beneficiile valorii adăugate, exercită o presiune majoră pentru creşterea volumelor de lemn recoltate în ţara noastră".
În ciuda protestelor apărătorilor mediului, cărora li s-a permis accesul la numai o şedinţă a comisiilor de specialitate, legea a trecut deja de acestea şi aşteaptă votul Camerei Deputaţilor şi promulgarea preşedintelui. Asta în condiţiile în care, potrivit acestor organizaţii, fondul forestier din România ocupă o suprafaţă mai mică de 1/3 din teritoriul ţării (27,3%), sub nivelul mediu al Uniunii Europene (aproximativ 36%) şi mai mult decât atât, repartizarea fondului forestier naţional pe regiuni de dezvoltare şi judeţe este neuniformă.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Tunul Romsilva (EcoMagazin, 12 mai 2008):

Premierul Calin Popescu Tariceanu pregateste emiterea unei Hotarari de Guvern prin care se urmareste stergerea urmelor jafului la care a fost supusa in ultimii trei ani Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva si care poate distruge silvicultura romaneasca

Artizanii proiectului actului normativ, intrat in posesia ZIUA, sunt ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, si directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, personaj protejat de liderul liberal Dan Radu Rusanu. Motivatia oficiala a acestui proiect este nevoia unei reorganizari a RNP pentru rentabilizarea activitatii. In realitate insa se doreste desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale care vor fi capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi catre anumiti oameni de afaceri.

>>> Eveniment conex (februarie 2008):

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din conducerea căreia fac parte prim-miniştri sau miniştri de finanţe din toate ţările europene (membre şi non-membre UE) cere pe ocolite autorităţilor române să crească volumul masei lemnoase exploatate, de la 18,5 de milioane de metri cubi (mmc) în prezent, la 25-28 milioane mc. BERD a finanţat un studiu realizat de institutul austriac Austro Project şi ale cărui rezultate au fost prezentate reprezentanţilor Ministerului Agriculturii (MADR), Romsilva, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), săptămâna trecută, la Sinaia, în prezenţa unui emisar special BERD venit de la Londra. Studiul spune că România poate exploata până la 28 milioane mc de masă lemnoasă în special prin reducerea vârstelor de tăiere, dar şi prin creşterea intensităţii de intervenţie la rărituri sau prin construirea de drumuri care să faciliteze scoaterea lemnului din zonele inaccesibile în prezent. (BERD vrea ca România să taie mai multe păduri - Gândul)

Riddick spunea...

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/imagini-nasa-confirma-dezastrul-din-padurile-romanesti-o-suprafata-uriasa-de-molid-a-disparut-din-harghita-in-numai-trei-ani-280819.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):